Bana hemşire de

Güncelleme Tarihi:

Bana hemşire de
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2013 02:07

Gerek kamu gerekse özel sağlık sektöründe erkek hemşire sayısı giderek artıyor. Sözlük anlamı ‘kızkardeş’ demek olsa da, erkekler kendilerine “hemşire” denmesine alıştı. “Bize hemşire demeyin” diyen erkek neredeyse kalmadı. Zaten hemşirelik yüksekokulu veya sağlık meslek lisesi bitirenlerin diplomalarında da ‘hemşire’ yazıyor.

Haberin Devamı

ERKEK hemşire istihdamı Türkiye’de yaklaşık 15 yıl önce başladı. Giderek daha fazla sayıda erkek, hemşireliği tercih etmeye başladı. Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul İli Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, “Yoğun bakım üniteler ve ameliyathanelerde özellikle daha kuvvetli olan erkek hemşireleri tercih edebiliyoruz. Bazen hastalar da erkek hemşire isteyebiliyor açıkçası. Hastanemizdeki 273 hemşirenin 50’si erkek” diyor.

DAHA UZUN ÇALIŞIYORLAR

Mehmet Akif Ersoy Araştırma ve Eğitim Hastanesi Koordinatör Hemşiresi Gülnur Koçman da alanda erkek hemşirelerle çalışmaktan hoşnut. “Kadın hemşireler eve gittiklerinde ev işleri, yemek, çocuk derken yine yoruluyor. Erkek hemşireler eve gidiyor, dinlenip işe geliyor. Daha uzun süreli çalışabiliyorlar. Daha fazla erkek hemşireye ihtiyaç duyuyoruz, sayıları artmalı” diyor.
Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Nuray Merter, hastanedeki hemşirelerin yüzde 15’inin erkek olduğunu söylüyor. “Hemşirelik bir mesleği, hemşire ise bu işi yapan kişiyi ifade eder. Dolayısıyla erkekler için ayrı bir meslek ismine gerek yok. Mesleğinin hem kadınlar hem de erkekler tarafından yapılması dikkatleri cinsiyetten uzaklaştırarak, mesleğin bilimsel yönünün gelişmesine olumlu katkı sağlayacaktır. Sağlık hizmetinin sunumunda cinsiyet değil, uygulamanın başarısı önemli” diyor.

Haberin Devamı

YÜKÜN DAĞILIMI DENGELENDİ

Liv Hospital Hasta Bakım Hizmetleri Grup Müdürü Şenel Sürücü, erkek hemşirelerle ilk karşılaştığında tuhaf bulduğunu itiriaf ediyor: “Sonra anladım ki erkeklerle işi paylaşmak aslında hayatımızı kolaylaştırıyor.” Hemşireliğin ağır bir iş olduğunu, dayanıklılık ve güç gerektirdiğini hatırlatan Sürücü, “Erkek hemşireler yükün dağılımını dengeledi” diyor. “Erkek hemşirelerin kariyer anlamında önleri açıldı. Kadın kadar detaylı ve başarılı işler yapıyorlar. Kriz anlarındaki soğukkanlılıkları, kolay kırılmamaları çalışırken hepimizin hayatını kolaylaştırıyor. Hastalar tarafından da çoktan kabul gördüler. Bizim hemşirelerimizin yüzde 30 erkek” diyor.

Haberin Devamı

‘Önümüzdeki 20 yılın mesleği’

- Bünyamin Dilek (34), 11 yıllık hemşire: Kamu hastanesine ilk atanan hemşirelerden biriyim. Acil serviste çalışıyorum. Hastalar başta nasıl hitap edeceklerini bilemedi, kimi doktor sandı kimi hemşir dedi. Zamanla bize alıştılar. Bence hemşirelik önümüzdeki 20 yılın mesleği.

- Dursun İşçi (30), 7 yıllık hemşire: Hemşirelik erkek için ideal bir meslek. Sağlık sektöründe eleman açığı olduğu için çok kolay iş bulunuyor. 2007’de hemşirelik yüksek okuluna girdiğimde sadece iki erkektik, 98’i kız öğrenciydi. Biz de kendimize “Hemşire miyiz, neyiz” diye soruyorduk. Ancak mezun olduğumda, erkeklerin diplomalarına da hemşire yazılmaya başlamıştı bile. Kadın-erkek dengesinin sağlanması işyerinde çalışmayı da kolaylaştırıyor. Hemşirelik artık bir meslek adı.

Haberin Devamı

- Ümit Serdar (22), 4.5 yıllık hemşire: Erkek-kadın hemşire ayrımı yapan hastalar oluyor. Ama onlara da saygımız var. Kadın meslektaşlarımızla dayanışma içinde, iş bölümü yaparak çalışıyoruz.

- Erman Tekin (32), 12 yıllık hemşire: Erkek olmanın hem avantajı hem de dezavantajı var. Çalıştığım koroner anjiyografi laboratuvarında erkek olmanın avantajlı olduğunu düşünüyorum. Ağır kurşun yelekleri giymek, hastaları kaldırmak, çevirmek gerekiyor. Artık hemşireyim dediğimde eskisi gibi yadırganmıyor. Daha çok erkeğin dahil olmasıyla tabu yıkıldı.

- Fikret Karayurt (34), 15 yıllık hemşire: Hala ne iş yapıyorsun diyenlere hemşireyim diyemiyorum, sağlık memuruyum diyorum. Ben ameliyat hemşiresiyim. İlk iş görüşmesine gittiğimde yöneticim, “Hiç çalıştırmadım, nasıl olacak?” dedi. Şimdi sektör bize iyice alıştı.

Haberin Devamı

- Mahmut Dede (28), 4 yıllık hemşire: Üniversiteye sağlık memuru olarak girdim ama hemşire diploması alarak çıktım. Yoğun bakım ünitesinde görevliyim, işimi severek yapıyorum. 16 saatlik nöbetlerin 12’si ayakta geçiyor. Bunun da fiziksel bir güç gerektirdiğini söyleyebilirim.

- Murat Yardımcı (33), 14 yıllık hemşire: Büyük özel hastanelerde 8 yıl çalıştıktan sonra 2007’de kamu hastanesine geçtim. Bize hemşire diyen az ama deseler de sıkıntı yok. Kadın meslektaşlarımızdan çok şey öğrendik.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!