Üniversite sınavı da değişiyor

Güncelleme Tarihi:

Üniversite sınavı da değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2013 09:32

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanecilerle yaptığı içinde bol bol uzlaşma, iletişim, empatinin olduğu son toplantıda aslında satır aralarında önemli mesaj verdi.

Haberin Devamı

Bunları sıralamakta yarar var. SBS değişti biliyorsunuz, hafta içi yapılıyor ve öğrenciler kendi okullarında, kendi sınıflarında sınava giriyor. Bunun iyi ya da kötü taraflarını bol bol tartıştık. Bakan Avcı’nın açıklamalarına göre şimdi de sırada üniversite sınavı var. O toplantıda da dershanelere olan ihtiyacın ancak üniversite sınav sisteminin değişmesiyle kalkacağını ve o zaman dönüşümün tam anlamıyla gerçekleşeceği mesajını vermişti. Bu hafta sonuna doğru da çıktığı bir televizyon kanalında açık açık, “2015’te YGS kalkıyor” dedi.

Avcı, çok fazla bu konuda bilgi vermese de, YGS ve LYS’nin yerine Merkezi Ortak Sınavlar’a benzer bir uygulamaya geçileceğini açıklayarak, şunları söyledi:
“Sınavlar kalkıyor. SBS diye sınavımız vardı. Bunun yerine 6 temel dersten oluşan sisteme geçeceğimizi söyledik ve bunu yaptık. Öğretmen, öğrenci ve veliler bundan memnun. Çocuklar gidip yazılılara girdiler. Telafisi de var. 2015’te üniversiteye geçiş sınavı değişecek. Üniversiteye giriş merkezi sınav benzeri olacak. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’muzda 2 sene önce yapılan toplantıda YÖK, MEB ve ÖSYM’ye görev verildi. ÖSYM açık uçlu sınav soruları için pilot uygulama yaptı, bu önemliydi. Orta öğretime geçişte yeniliklere başladık. Lise 1,2,3,4’üncü sınıflarda öğrencileri müfredetta edindikleri bilgilere göre başarıya endekslemek istiyoruz. Sınıfta okutulan derslerin soruları merkeze gelecek. Çocuklar 4 yıllık performansına bakarak ve görerek alanını seçebilecek. Merkezi sınavlar benzeri bir sistem olacak.”

Çoklu YGS

Haberin Devamı

Daha önce ÖSYM Başkanı Ali Demir’in de açıklamalarını bu sözlerle birleştirirsek YGS için çoklu bir sistem geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Üniversiteye giriş sistemin yeniden şekillenmesi hep gündemdeydi, anlaşılan tarih de artık belirlendi. Yükseköğretime Geçiş Sınavı(YGS) yıl içine yayılacak ve yılda birkaç kez yapılacak.
Sınav sadece test usulü olmayacak, açık uçlu sorular da yer alacak. Başkan Ali Demir sık sık “Çoktan seçmeli test teknikleri de ezberciliğe yönlendiriyor öğretimi esas almıyor. Daha farklı yöntemler, açık uçlu sorular üzerinde çalışıyoruz. Ancak yaptığımız işlerde müfredat uyumunu sağlayıp, kazanımları esas alarak sorularımızı hazırlama çalışması içindeyiz. Ancak açık uçlu sınavlar 3-5 yıldan önce yapılamaz” diyordu.
Sistem dışında fiziki anlamda da birçok değişiklik yapılacak. Sınav merkezlerine adaylar en fazla bir saat içinde ulaşabilecek. Merkezler çoğalacak. Sınava özel binalar oluşturulacak.
Anlaşılan bu yıl liseye başlayanlar 4 yıl sonra yeni bir sistemle üniversiteye yerleştirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!