Karımı hizmetçi olarak sigortalı gösterebilir miyim?

Haberin Devamı

SORU: Evde çalışan kadınları sigorta ettirmek gerekiyormuş. Bizim evde bütün işleri ve çocuk bakımını karım yapıyor. Onu sigorta ettirmem mi gerekiyor?
Ramazan KELEŞ
İstanbul

YANIT: Aile birliği içinde, kendi evinde temizlik, yemek, çocuk bakımı vb. işleri kadının (bazen de kocanın) yapması, bu işler nedeniyle sigorta ettirilmesini gerektirmez. Ancak isterseniz eşinizi “isteğe bağlı sigortalı” yaptırabilirsiniz.

Yeni aldığım ev kirada ama ben de kiracıyım

SORU: Yeni ev aldım ve kiraya verdim.
Bu ev için banka kredisi ödüyorum. Ben de kirada oturuyorum. Bu durumda, kira gelirim nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi
verecek miyim?
Hediye KORU - Adana
YANIT:
1. Beyanname vereceksiniz.
2. “Gerçek gider” yöntemini seçeceksiniz.
3. Ödediğiniz kirayı, evi satın alma bedelinin yüzde 5’ini, ayrıca yüzde 2 amortismanını, banka kredi faizini ve ödediğiniz kirayı düşeceksiniz. Sonuçta gelir vergisi ödemeyeceksiniz.

Haberin Devamı

Türk vatandaşlığından çıkınca emekli maaşım kesilir mi?

SORU: Eşim Alman vatandaşı ve ben de eşimin bu durumu sebebiyle Alman vatandaşı olabilmekteyim. Ancak Alman vatandaşı olabilmem için Türk vatandaşlığından çıkmam gerekmektedir. Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra mavi kart alınabilmektedir. Benim Türk vatandaşlığındançıkışımda SGK’dan aldığım emekli maaşım kesilir mi?
Sinan DEMİR
Antalya
YANIT:
Hayır, kesilmez. Emekli aylığınızı almaya devam edersiniz.

Yazlık dairenin satışında vergi ve harç

SORU: 80 metrekarelik yazlık bir dairem var. 150.000 TL bedelle satmayı düşünüyorum. Bu satışta ödeyeceğim bir vergi var mı? Tapuda ne kadar harç öderim?
Ayfer KARAHAN - Aydın
YANIT:
Yazlık evinizi, aldığınız tarihten itibaren
5 yıl geçtikten sonra satarsanız gelir vergisi ödemezsiniz. Daireyi 150.000 TL’ye satarsanız
hem siz hem de alan kişi, binde 20 üzerinden
3.000’er TL tapu harcı ödersiniz.

60 yaşında sigortalı olanın emekliliği

SORU: 2013 girişim, 60 yaşındayım en erken ne zaman emekli olurum?
Kemal ŞİMŞEK - Trabzon
YANIT:
Bağ-Kur’dan (4/b), 15 yıl kesintisiz prim ödeyerek, 75 yaşında; SSK’dan (4/a) kesintisiz en az 7.200 gün, yani 20 yıl prim ödeyerek
80 yaşında emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

İşyeri kira artışı yüzde 20 olur mu?

SORU: Mal sahibi, dükkanın kira sözleşmesini yenilemek için kiraya yüzde 20 zam yapmak istiyor. Ben de “kira artışı yıllık ÜFE artışını geçemez” dedim. Size sormaya karar verdik.Hangimizin ki doğru?
Levent ERDEN - Bursa
YANIT:
Sizin söylediğiniz “konut kiraları” için geçerli. İşyeri kiraları için 1 Temmuz 2020 tarihine kadar, ÜFE’nin üzerinde bir kira artışı yapılabilir. Bununla ilgili ayrıntıları Borçlar Kanunu’nun 344. maddesinde ve 12.7.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6353 sayılı Kanunun Geçici 2. maddesinde bulabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları