Hotmail ve MSN Türkçe konuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Hotmail ve MSN Türkçe konuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2004 21:37

Microsoft’un bilgi ve eğlence portali MSN ile e.posta servisi Hotmail, Türkçe konuşmaya başladı. MSN.com.tr ve Hotmail.com.tr adreslerinden yayın yapan her iki site de bir süredir ziyaretçilerini Türkçe karşılıyor.

E.posta kapasitesi 2 GB olan Hotmail Türkiye servisi, dünyada ilk kez ön ödemeli kartlarla Türkiye’de hizmete sunuldu. Konu ile ilgili olarak MSN Direktörü Hakan Dülge ile bir söyleşi yaptık:

Hotmail ve MSN’in Türkçeleşme öyküsü nedir?

- MSN Hotmail ve MSN Türkiye ile ilgili yatırım yapma kararı aldık. Bilgisayar penetrasyonunun artması sonucu, Türkiye’de bu tür servislere daha fazla ilgi olacağını düşünerek böyle bir girişimde bulunduk.

Hotmail ne yenilikler sunuyor?

- MSN Hotmail zaten 2 milyon kulacısına e.posta hizmeti veren bir servisti. Ama bazı eksiklikleri vardı. Bu konuda yaptığımız araştırmalarda gördük ki, kullanıcılarımız özellikle ana dilde bilgisayar kullanımını talep ediyorlar. O zaman Türkçeleştirme girişiminde bulunalım dedik. Tamamen ürünü Türkçeleştirdik. Bir diğer önemli eksiklik de kullanıcıların depolama alanı yönündeki talepleriydi. 2 MB olan depolama alanını 2 GB’a çıkarttık. Ücretsiz versiyonun tam 1000 katı. E.posta kullanımının artması ile yeni kullanıcılar da İnternet’i kullanmaya başlıyorlar. Bu konuda da bir canlı müşteri hizmetleri kurduk. MSN Hotmail Türkiye kullanıcıları aradıklarında Türkçe konuşan görevliler kendilerine yardımcı oluyorlar. Gerek e.posta kullanımı ile ilgili, gerek şifreyi unutma gibi başka problemleri ile ilgili konularda destek alabiliyorlar.

Ücretlendirme nasıl oluyor?

- Ücretlendirmeyi dünyada ilk kez Türkiye’de 3’er aylık elektronik posta kartları ile yapmaya başladık. Bu kartlar Türkiye’den sonra Arjantin’de sonra da Tayland’da uygulanmaya başlandı. Çok büyük kabul gördü. KVK, D&R ve Yay-Sat gazete bayilerinde satılıyor. Sembolik bir fiyatla, 5 milyon + KDV olarak kullanıcılara sunuyoruz.

Yine dünyada ilk kez, SMS ile de bu kodlara ulaşmayı sağlayan bir uygulama yaptık. Turkcell kullanıcıları SMS atarak kodlarını alabiliyorlar. Hotmail yazıp 2996’ya bir SMS atıyorlar. Aylık kodlarını alabiliyorlar. 15 SMS karşılığı ücretlendiriyor bunu Turkcell. İstatistikler henüz 1,5 ay önce açılan bu servisleri kullananların yüzde 30’unun kullanıcı kodlarını SMS yoluyla almaya tercih ettiğini gösteriyor.

MSN’in Türkçe’sinde neler olacak?

- Bu portalde biz bir yaşam kültürü hedefliyoruz. Özellikle genç kesimin ilgisini çekiyor. Burada bir genç insanın hayatında ihtiyacı olabilecek ve çok hızlı ulaşabileceği birçok servisi bir araya getirmeye çalıştık. ‘Cep telefonuna en son çıkan müziğin parçasını indireyim veya en yeni DVD’yi kamerayı satın alayım veya üzerime bir elbise satın alayım veya eskimiş kotumu pazaryerinde satayım veya tatilimi nerede geçireyim’ gibi konularda genç bir insanın ilk aklına gelebilecek portal olmayı hedefliyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!