Güvenlik nedeniyle iphone kullanamıyor

Güncelleme Tarihi:

Güvenlik nedeniyle iphone kullanamıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2013 01:23

ABD Başkanı Obama’nın “Güvenli değil diye iPhone kullanamıyorum” dediği gün, Amerikan istihbaratının dünya üzerinde her gün 5 milyar telefonu izlediği ortaya çıktı. NSA konuşmalardan insanların yerlerini ve birbirleriyle bağlantılarını da ortaya çıkarıyor.

Haberin Devamı

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) dinleme faaliyetlerinin boyutları her geçen gün büyürken, telekulaktan ABD Başkanı Barack Obama’nın bile çekindiği ortaya çıktı. Başkan Obama, NSA’nın son derece karmaşık algoritmalarla dünyada 5 milyar cep telefonunu dinlemekle kalmayıp sahiplerinin adım adım takip ettiğinin ortaya çıktığı gün “güvenlik gerekçesiyle iPhone kullanmasına izin verilmediğini” açıkladı. Guardian’a göre Obama, danışmanlarının tavsiyesiyle BlackBerry kullandığını söyledi. Obama, kızlarının iPhone kullandıklarını ve bu konuda herhangi bir müdahalede bulunmadığını da ekledi.

Bağlantıları çözüyor

Obama, söz konusu güvenlik açığının ne olduğu, bu tavsiyeyi kimlerin hangi gerekçeyle verdiği konusunda ayrıntı vermedi. Ancak dün Washington Post’ta çıkan yeni bilgilere bakılırsa, ‘şüphelilerden’ biri NSA olabilir. Gazetenin, Rusya’da gizlenen eski NSA analisti Edward Snowden’ın sızdırdığı gizli belgelerden derlediği habere göre NSA, her gün dünyanın dört bir yanından 5 milyar cep telefonunun kayıtlarını topluyor. Takip sistemi, tüm dünyadaki hemen her cep telefonunun hareketini izlemekle kalmıyor, bulundukları yerleri ve “kullanıcıları arasındaki ilişkiyi” dahi saptıyor.

Haberin Devamı

Amerikalılar da dinleniyor

NSA, Snowden belgeleriyle artan eleştiriler üzerine Amerikan vatandaşlarına ait cep telefonlarının ABD içinde bulundukları yerlere ilişkin veri toplaması yapmadığını bildirmişti. Washington Post’a konuşan NSA yetkilisine göre de sistem “yabancıları takip etmeyi” amaçlıyor. Yetkili ABD vatandaşlarının cep telefonları “tesadüfen” de olsa izlendiğini kabul etti.

Nasıl izliyorlar

NSA verileri, ABD’nin içindeki ve dışındaki cep telefonu ağlarını birbirine bağlayan kablolara girerek toplanıyor.
Cep cihazları, arama yapılmasa bile, sürekli olarak baz istasyonu üzerinden konum bilgisi gönderdiğinden, NSA uzmanları matematiksel teknikler kullanarak, belli bir kişinin zaman içindeki hareketlerini takip edebiliyor.
Verilerin analizlerinde karmaşık matematik algoritmalı yazılımlar kullanılıyor. Bunlardan biri olan “CoTraveller”, cep telefonu kullanıcısının beraber seyahat ettiği kişiyi tespit etmekte kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!