AK Parti'nin yeni adayları

Güncelleme Tarihi:

AK Partinin yeni adayları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2013 13:11

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün İstanbul'da AK Parti'nin büyükşehir ve il belediye başkanlarını açıklamayı sürdürecek.

Haberin Devamı

Daha önce 47 büyükşehir ve il belediye başkanını açıklayan Erdoğan, bugün de Haliç Kongre Merkezi'nde 21 başkan adayını daha açıklayacak. İstanbul, Bursa, Sakarya ve Kocaeli'de mevcut başkanlarla devam edecek olan AK Parti, Balıkesir'de ise milletvekili Ahmet Edip Uğur ile belediye başkanlığı yarışına girecek.

İşte AK Parti'nin yeni başkan adayları:

İSTANBUL

AK Parti, İstanbul'da mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile devam kararı aldı. Daha önce Recep Tayyip Erdoğan'ın da üstlendiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde ilk dönemini bitiren Topbaş, 1945 Artvin-Yusufeli doğumlu. İstanbul Yüksek İslam
Enstitüsü'nden 1971'de, DGSA Mimarlık Yüksekokulu'ndan 1974'te mimar olarak mezun olan Topbaş, doktora eğitimini de İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde yaptı. Edirne-Meriç'te vaizlik, Küçükçekmece Lisesi'nde öğretmenlik yapan Topbaş, çeşitli dernek ve vakıf yönetimlerinde, Ensar Vakfı kurucu üyeliğinde bulundu. Serbest mimar da çalışan Kadir Topbaş, siyasete Milli Selamet Partisi (MSP)'nin Beyoğlu İlçe Başkan Yardımcılığı ile başladı. 1977 yılında MSP’den, 1987’'de de Refah Partisi'nden iki kez Artvin Milletvekili adayı olan Topbaş, RP'nin Bağcılar İlçe başkanlığı ve İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyelikleri ile İl Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.
2 Haziran 1996 tarihinde yapılan kısmi yerel seçimlerde İstanbul Bakırköy ilçesinden RP'nin başkan adayı oldu.
Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde sanat ve yapılar konusunda fahri danışmanlığını yapan Topbaş, Kültür Bakanlığı İstanbul 1. Anıtlar Kurulu Başkan Yardımcılığı da yaptı. Topbaş, Fazilet Partisi İstanbul İl Başkan Vekili iken 1999 yerel seçimlerinde Beyoğlu Belediye Başkan adayı oldu ve seçildi. Topbaş,
2004 Yerel Seçimlerinde İstanbul'dan Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı'nı koyarak, bu göreve seçildi. İki dönemdir İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapıyor.

BURSA

Bursa'da AK Parti, Recep Altepe ile devam edecek. 1959 doğumlu Altepe,
Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu. Siyasete 1989 yılında Refah Partisi İl Yöneticisi olarak giren Recep Altepe, 1994 yılından itibaren İl Başkan Yardımcılığı, Yerel Yönetimler Başkanı olarak görev yaptı. Ayrıca, bir yıl Fazilet Partisi Genel Merkez Müfettişliği görevi yaptı.
1994 yılı yerel seçimlerinde Bursa Büyükşehir ve Yıldırım Meclis Üyeliğine ayrıca BUSKİ Genel Kurul Üyeliğine seçilen Altepe, 1999 yılındaki seçimlerde de aynı görevlere yeniden seçildi.
2004 yılında yapılan Yerel Seçimlerde AK Parti'den Osmangazi Belediye Başkanlığı'na ardından 2009 Yerel Seçimlerinde ise Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Altepe, Türkiye Sağlıklı Kentler Birligi ve Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği'nin de başkanıdır.

SAKARYA

Haberin Devamı

Halen Belediye Başkanlığını yürütmekte olan Zeki Toçoğlu, bir kez daha AK Parti'nin adayı. 1955 Adapazarı doğumlu Toçoğlu, İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünü bitirdi, 2 yıl Malatya’nın Hekimhan kazasında, 5 yıl Adapazarı İmam Hatip Lisesi’nde öğretmenlik yaptı.
1986 - 1992 Yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nde şef ve şube müdürü olarak çalışan Toçoğlu, 1992 Yılının sonunda Sakarya Üniversitesi’ne Kütüphane ve Dokümantasyon Daire başkanı olarak atandı. 6 yıl SAÜ İlahiyat Fakültesi Fakülte Sekreterliği görevini yürüten Toçoğlu, 18 Nisan 1999 seçimlerinde Serdivan Belediye Başkanı seçildi. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde aynı göreve yeniden seçilen Toçoğlu, son yerel seçimlerde ise Sakarya'dan aday oldu ve seçildi.

KOCAELİ

Haberin Devamı

Kocaeli'de AK Parti Belediye Başkanlığı yarışına mevcut başkan İbrahim Karaosmanoğlu ile girecek. 1952 doğumlu Karaosmanoğlu, İzmit Endüstri Meslek Lisesi'nde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapmakta iken 1989 ve 1994 yıllarında Yuvacık belediye başkanı seçildi. 1999 aday olmayan İbrahim Karaosmanoğlu, 2001 yılında AK Parti kurucu üye sıfatıyla il başkan yardımcısı oldu. Nihat Ergün'ün milletvekili ve genel başkan yardımcısı seçilmesiyle AK Parti il başkanı olan Karaosmanoğlu, 28 Mart 2004 de İzmit büyükşehir belediye başkanı oldu. Aynı yıl içinde çıkan Büyükşehir kanunu ile İzmit Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi oldu, İbrahim Karaosmanoğlu da ilk Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

BALIKESİR

Haberin Devamı

Balıkesir'de halen görevde olan MHP'li belediye Başkanı İsmail Ok'un karşısına AK Parti, Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur ile çıkma kararı aldı. 1950 doğumlu Uğur, İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Kimya Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Balıkesir Ticaret Odası ve Müstakil Sanayici İşadamları Derneği Başkanlığı ile Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanlığı görevinde bulunan Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Milletvekili olarak 18. Dönem’de Parlamento’ya girdi. AK Parti Balıkesir Kurucu İl Başkanlığı da yapan Uğur, 22 ve 23. dönemlerde yeniden milletvekili seçildi.

MUŞ

AK Parti, Muş'ta mevcut Belediye Başkanı Necmettin Dede'nin yerine, Feyat Asya ile girme kararı aldı. 1970 doğumlu Asya, halen Muş'ta Memur-Sen il başkanlığı görevinde bulunuyor.

ÇORUM

AK Parti, Çorum'da 2014 yerel seçimlerinde başkanlık yarışına, mevcut Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile girecek. Külcü, 1971 doğumlu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Külcü, siyasete 2001 yılında AK Parti Çorum kurucu il başkanı olarak girdi. 3 Kasım 2002’de yapılan seçimlerde Çorum Milletvekili olarak parlamentoya giren Külcü, , Milletvekilliği görevinin ardından 2007 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde Bakanlık Müşaviri ve Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Külcü, 2009 seçimlerinde ise Çorum'dan AK Parti belediye başkan adayı oldu ve seçimi kazandı.

SİNOP

Sinop'ta halen CHP'li Baki Ergül belediye başkanı olarak görev yapıyor. AK Parti ise yarışa eski belediye başkanlarından Hamza İnce ile girme kararı aldı. 1955 doğumlu İnce, Amasya Eğitim Enstitüsü mezunu.

Haberin Devamı

1985-1989 yıllarında Sinop Belediyesi'nde memur olarak çalışan İnce, 989-1994 yılları arasında Sinop İl Özel İdaresi'nde müdür yardımcılığı ve müdür vekilliği yaptı. 1997-1999 yılları arasında Anavatan Partisi Sinop İl Başkanlığı görevi yapan İnce, 1999-2004 yılları arasında Sinop Belediye Başkanlığı ve aynı dönemde Sinop Spor Kulübü Başkanlığı görevlerinde bulundu.

NEVŞEHİR

AK Parti, Nevşehir'de iki dönemdir belediye başkanlığı görevinde olan Hasan Ünver ile devam kararı aldı. 1963 doğumlu Ünver, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Devletin çeşitli kademelerinde görev yapan Ünver, gazetecilik de yaptı. Nevşehir’de AK Parti’nin kurucu il başkanlığı görevinde de bulunan Ünver, son iki seçimdir AK Parti'den girdiği yerel seçimlerde belediye başkanı seçildi.

SİİRT

Siirt'te halen BDP'li Selim Sadak belediye başkanı olarak görev yapıyor. AK Parti ise 2014 yerel seçimlerinde başkanlık yarışına, Ali İlbaş ile girme kararı aldı. AK Parti Siirt İl Başkanı olarak görev yapan İlbaş, 1967 doğumlu. Siirt Ticaret Meslek Lisesi'nden mezunu İlbaş, halen Siirt Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı görevini yürütüyor.

NİĞDE

Haberin Devamı

Ak Parti, Niğde’de mevcut Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ı yeniden aday gösterdi. 1964 Niğde doğumlu olan Akdoğan, esnaf. Niğde Genç Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, Niğde Ticaret Borsası Meclis Başkanlığı yapan Akdoğan, siyasi hayatına Refap Partisi’yle başladı. Ak Parti kurucu üyeleri içinde yer alan Akdoğan, 2002’de Niğde İl Başkanlığı’na getirildi. 2009 yerel seçimlerinde ise belediye başkanı oldu.

MARDİN

AK Parti’nin mevcut başkan ile devam etmediği illerden biri de Mardin oldu. 2009 seçimlerinde başkan olan Mehmet Beşir Ayanoğlu’nun yerine Vecdi Kahraman aday gösterildi. Ak Parti, Belediye Başkanı Ayanoğlu dahil olmak üzere 9 aday adayı arasından Şeyh Aşireti mensubu Kahraman’ı aday olarak gösterdi.

KİLİS

Ak Parti, Kilis’te de tavrını değişimden yana gösterdi. Mevcut Başkan Mehmet Abdi Bulut’un yerine Hasan Kara aday yapıldı. 1969 doğumlu Kara, Hukuk Fakültesi mezunu. Antakya’da hakim olarak görev yapan Kara, daha sonra İstanbul Ümraniye Belediyesi’nde özel kalem müdürlüğü ve hukuk işleri müdürlüğü görevlerinde bulundu. İki dönem Ak Parti’den milletvekili seçildi.

ELAZIĞ

Ak Parti, Elazığ’da da değişim kararı aldı. İki dönemdir Ak Parti’den başkan seçilen Süleyman Selamoğlu’nun yerine Mücahit Yanılmaz aday gösterildi. 1961 doğumlu Yanılmaz, makine mühendisi. 1991-1994 yılları arasında TBMM’de danışmanlık yapan Yanılmaz, ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü’nde Doğalgaz Daire Başkanı, ardından genel müdür yardımcısı ve genel müdür oldu.

YOZGAT

AK Parti, Yozgat’ta iki dönemdir başkan olan Yusuf Başer’in yerine Kazım Arslan’ı aday gösterdi. 1959 Yozgat doğumlu, tıp doktoru Arslan, Saadet Partisi’nden ayrılarak Numan Kurtulmuş ile birlikte HAS Parti Kurucuları arasında yer aldı. Yine Kurtulmuş’un, partiyi kapatmasının ardından onunla birlikte AK Parti’ye geçen Arslan, 1995 seçimlerinde Refah Partisi’nden Yozgat milletvekili olarak Meclis’e girmişti.

BAYBURT

Ak Parti, Bayburt’ta mevcut Belediye Başkanı Hacı Ali Polat’ın yerine Mete Memiş’i aday gösterdi. 1964 doğumlu Memiş, Matematik bölümü mezunu, öğretmen. Dershane sahibi olan Memiş, Ak Parti Bayburt İl Teşkilatı’nın kuruluşunda yer aldı.

KIRIKKALE

AK Parti, Kırıkkale'de iki dönemdir Belediye Başkanlığı yapan Veli Korkmaz'ı değiştirme kararı aldı. Veli Korkmaz'ın yerine, Mehmet Saygılı AK Parti adayı olarak açıklandı. Başbakan Erdoğan Kırıkkale’de bir vatandaşın evini ziyareti sırasında Kırıkkale Belediyesi hakkında şikayetler almıştı.
1969 doğumlu Mehmet Saygılı, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünü bitirdi. 1990-1991 yılları arasında İngiltere’de Lisan eğitimi aldı.
2009 yılında Adalet ve Kalkınma partisinde il genel meclis üyesi seçilen Mehmet Saygılı 2011 yılında Kırıkkale İl Genel Meclisi Başkanı seçildi.

YALOVA'DA KOÇAL İLE DEVAM

AK Parti Yalova'da mevcut belediye başkanı Yakup Koçal ile devam etme kararı aldı. 1958 doğumlu Koçal, endüstri mühendisi. 1999-2004 yılları arasında Belediye Başkanı olan Koçal, bir dönem ara verdiği başkanlığa 2009 yılında yeniden aday oldu.

O tarihten beri başkan olan Koçal'ın “Küreselden Yerele Geleceğin İnşası”, “Dünya Kenti Yalova için Postmodern Alternatif: Yerel Siyaset”, “Verimlilik ve Gönüllülük Işığında Yerel Kalkınma” ve “Yerelden Ulusala Bilişim Eylem Planı” adıyla yayınlanmış dört kitabı bulunuyor.

KIRKLARELİ

Kırklareli'nde halen CHP'li Belediye Başkanı Cavit Çağlayan.
AK Parti ise, Kırklareli'nde belediye başkanlığı yarışına Selahattin Minsolmaz ile girecek.
1970 doğumlu Minsolmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümünü bitirdi. Bir dönem Lüleburgaz Belediyesi'nde görev yapan, Minsolmaz, 2004 yılında da Kırklareli Belediye Başkanlığı için aday oldu, ancak seçilemedi.

EDİRNE

Edirne'de belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi. AK Parti ise Edirne'de belediye başkanlığı yarışına Prof Ahmet Günşen ile girecek.
1962 doğumlu Prof Günşen, Uludağ Üniversitesi Balıkesir Necatibey Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümünü bitirdi.
Prof. Dr. Ahmet Günşen, 26 Şubat 2010 tarihi itibarıyla kurulan Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsüne, 2 Mart 2010 tarihinde kurucu müdür olarak atandı. Hâlen bu görevini yürütüyor.

ÇANAKKALE

Çanakkale'de halen CHP'li belediye başkanı Ülgür Gökhan görev yapıyor.
AK Parti ise Çanakkale'de aday olarak, eski milletvekili Mehmet Daniş'i seçti.
1971 doğumlu Daniş, avukat. Daniş, son üç dönemdir TBMM'de AK Parti Çanakkale milletvekili olarak görev yapıyor. .

TEKİRDAĞ

İlk kez Büyükşehir Belediye Başkanı'nı seçecek olan Tekirdağ'da, halen CHP'li belediye başkanı Adem Dalgıç görev yapıyor.
AK Parti ise seçimlere Ahmet Yel ile girme kararı aldı.
1968 doğumlu Yel, Mülki idare amiri.
İstanbul üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Yel, Kaymakamlık ve Vali Yardımcılığı görevlerini yürüttü. Tekirdağ il Özel İdaresi Genel Sekreterliği görevini vekaleten yürüten Yel, 2011 milletvekili genel seçimlerinde AK Parti'den milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi.

ÇORLU- Başbakan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıklarken, Çorlu Belediye Başkan adayını da açıkladı. AK Parti, Çorlu'da belediye başkanlığı seçimlerine, Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi ile girme kararı aldı. Çorlu'da halen CHP'li Belediye Başkanı Ünal Baysan görevde.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!