Bunun için hala geç değil

Güncelleme Tarihi:

Bunun için hala geç değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2013 00:00

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bakır, grip aşısı için en uygun zamanın ekim ve kasım ayı olduğunu ancak henüz gribe yakalanmamış kişilerin bugünlerde de aşı yaptırabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Bakır, ani başlayan ateş, kuru öksürük, şiddetli baş, kas ve eklem ağrısıyla kendini gösteren gribin, "influenza" adı verilen bir virüsün neden olduğu bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade etti.

Gribin, vücut direncini düşüren şeker, kalp, akciğer, AIDS gibi kronik hastalığı olan kişilerde, çocuklar, yaşlılar ve gebelerde ağır seyredebileceğini, hatta ölüme yol açabileceğini dile getiren Bakır, bu kişilerin "yüksek risk grubu" olarak görüldüğünü kaydetti.

KIŞIN KAPALI ORTAMLARDA HASTALIK DAHA ÇOK YAYILIYOR

Havaların soğumasıyla artan, aralık, ocak ve şubat aylarında en yüksek orana ulaşan grip virüsünün dünyada her yıl binlerce insanın ölümüne neden olduğunu aktaran Bakır, kış mevsiminde insanların kapalı mekanlarda daha çok bulunmasının hastalığın yayılmasını artırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Özellikle risk grubundakilerin ve yaşlıların hastalıktan korunmak için grip aşısı yaptırması gerektiğini vurgulayan Bakır, etkenin değişmesi nedeniyle aşının her yıl yapılması gerektiğine dikkati çekti.

65 YAŞINDAN BÜYÜKLER DİKKAT

Herkesin grip aşısı yaptırmak zorunda olmadığına işaret eden Bakır, şöyle konuştu:

"Özellikle risk grubu dediğimiz kişilerin aşı yaptırması gerekiyor. 65 yaşından büyük kişiler, şeker, astım, kronik akciğer, kronik kalp ve damar sistemi hastaları, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı, kanser, immunsupresif kullananlar), huzurevi ve bakımevi gibi ortamlarda yaşayanlar, aşı yaptırmalı. Ayrıca, hastalıktan korunmada, spor, kişisel hijyen, sağlıklı beslenme ve kıyafetlere dikkat etme önemlidir. Grip aşısı, yüzde 80-90 oranında koruma sağlar, yüzde 100 koruma sağlayacağı beklentisi yanlıştır."

Bakır, hasta olan kişilerin öksürmesi ve hapşırması durumunda virüsün yayıldığını, bu kişilerin mendille ağzını ve burnunu kapatması sayesinde virüsün başkalarına geçmesinin önleneceğini söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Bakır, grip aşısı için henüz geç kalınmadığını vurgulayarak, "Grip aşısı için en uygun zaman ekim-kasım ayıdır ancak henüz gribe yakalanmamış kişiler için hala zaman var. 'Geç kalındı' diye bir şey yok. Hastalığa yakalanmayanlar için henüz zaman var ama yakalandıktan sonra bir anlamı yok" dedi.

Haberin Devamı

SOĞUK ALGINLIĞIYLA KARIŞTIRILMAMALI

Soğuk algınlığıyla gribin karıştırıldığına dikkati çeken Bakır, grip enfeksiyonun yıl boyunca en fazla 2 sefer geçirilebileceğini söyledi.

Gribin çok şiddetli seyreden bir hastalık olduğuna işaret eden Bakır, "Halkımız, her soğuk algınlığına 'grip' diyor. Grip, ciddi bir rahatsızlıktır ve mutlaka hekime başvurulmalıdır" diye konuştu.

Grip tedavisinde antibiyotik kullanmanın yanlış olduğunu belirten Bakır, antibiyotiğin hastalığın iyileşmesine hiçbir olumlu katkısının olmadığını, aksine mikroorganizmaların direnç kazanması nedeniyle zararı olduğunu söyledi.

Bakır, yan etkilerinin yanı sıra ülke ekonomisi için ciddi boyutlarda kayıplara yol açan antibiyotik kullanımının dünyanın birçok ülkesinde de tercih edilmediğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!