Sinema ayağınıza geliyor

ANKARA SİNEMA DERNEĞİ’nin düzenlediği Gezici Festival 9 Aralık gününe kadar Türkiye’yi dolaşacak.

Haberin Devamı

19 yıldır süren, yabancı adıyla Festival on Wheels 27 Kasım’da başladı, 9 Aralık’ta son bulacak.
Yola Edremit’te 27 Kasım’da çıktı festival... Ankara gezisi 5 Aralık’ta bitecek. Daha sonra 6 Aralık’ta Sinop’ta başlayacak festival yine burada 9 Aralık’ta yolunu tamamlayacak.
Gezici Festival’de gösterilen filmler çeşitli türleri ve çeşitli ülkeleri kapsıyor.
Dünya sinemasının ve Türk sinemasının büyük sinemalarda gösterime girmeyen, zincir sinemalar dışında izleyicisiyle buluşmayan veya çoğu kasabaya başka şartlardan dolayı ulaşmayan iyi filmlerini, insanın yaşadığı kentte, ilçede görebilmesi sanırım bir fırsat.
Çünkü birçok yerde sinema salonu bile yok, bu filmlerden çoğu da sinemalarda gösterilmedi.
Özellikle kısa filmler, çocuk filmleri gümüş ekrana pek yansımadı. İşte Gezici Festival’in en önemli tarafı bu...
Kısa süre önce kaybettiğimiz Tuncel Kurtiz için de katalogda bir bölüm var. Ve onun Kuzunun Gülümseyişi ile Gül Hasan filmleri listede yer alıyor.
Mehmet Açar’ın Büyük Oyuncu, Gerçek Sanatçı yazısından bir bölümü okuyalım:
“Şimdi düşünüyorum da Tuncel Kurtiz’le olmak her zaman unutulmaz deneyimlere hazır olmak anlamına geliyordu. Gezici Festival’le birlikte Türkiye’nin birçok şehrine gider, orada gençlerle, insanlarla çabucak kaynaşırdı. Açılış törenlerinde herkes Tuncel Kurtiz’in sahneye çıkacağı anı dört gözle beklerdi. Sohbetine doyum olmaz, sahneye çıktığında ise tek kelimeyle hipnotize edici olurdu. 50’li yılların sonundan 60’ların sonlarına dek Dormen Tiyatrosu, Kent Oyuncuları ve Genar Tiyatrosu’nda sahneye çıkan Kurtiz, ünlü tiyatro kuramcısı ve yönetmen Bertolt Brecht’in koyduğu ayrımla hem dramatik hem de epik oyunculuktan örnekler vermiş, politik tiyatro hareketi içinde yer almıştı. Son yıllarda sinemaya ağırlık verse de, tiyatrodan vazgeçemiyordu. Özellikle Gezici Festival’in Anadolu’nun çeşitli açılış törenlerinde Sema Moritz ile birlikte sergilediği sahne performansları gerçekten etkileyiciydi.”
Barış Bıçakçı, “iki film arasındaki en kısa mesafe”
de bu bölümde yer alan filmleri; Gilbert’in Hayalleri ve Birdy’yi yorumluyor.
Ahmet Gürata, “Ne yapmalı?”da yer alan filmleri değerlendirirken göz önünde bulundurulması gerekenleri: “Gezici Festival izleyicisini filmler üzerinden özgürlük ve demokrasi mücadelesinin yöntemlerini düşünmeye davet ediyor?” cümlesiyle açıklıyor.
Ege Berensel, Köken Ergun’un video işleri bölümünde yer alan milli bayramlar, askeri törenler, darbe gösterileri, düğün törenleri, güzellik yarışmaları, dini ritüellerden oluşan eserleri, “Köken Ergun’un videolarında alegori, ironi ve olumsuzlama” başlıklı yazısında ele alırken önemli bir konunun altını çiziyor: “Köken Ergun video performanslarında, bütün bunların insan bedenleri üzerindeki tahakküm politikalarını, bedenlerin üzerinde biriken izlerin, jestlerin, imaj rejimlerinin görsel antropoloji vesikalarını araştırıyor.”
Türkiye’de Deneysel Sinema
bölümünde yer alan filmlere ise özellikle dikkat edilmesi gerekiyor...

***

KAPINIZA kadar gelen filmleri kaçırmayın.

Yazarın Tüm Yazıları