TIME yılın en iyi 10 karesini seçti

Güncelleme Tarihi:

TIME yılın en iyi 10 karesini seçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2013 09:14

Amerikan TIME dergisi, 2013 yılının en iyi 10 fotoğrafını seçti. Listedeki karelerden bir tanesi çok tanıdık. Beşiktaş'ta Başbakanlık Çalışma Ofisi önünde 1 Haziran gecesi yaşanan çatışmalar sırasında çekilen ve Twitter'da viral olan fotoğraf Daniel Etter imzalı.

Haberin Devamı

Amerikan TIME dergisi, 2013 yılının en iyi 10 fotoğrafını seçti. Listedeki karelerden bir tanesi çok tanıdık. Beşiktaş'ta Başbakanlık Çalışma Ofisi önünde 1 Haziran gecesi yaşanan çatışmalar sırasında çekilen ve Twitter'da viral olan fotoğraf Daniel Etter imzalı.

TIME dergisnin seçtiği bir başka kare Türkiye'den değil ama 2012 Dünya Basın Fotoğrafları ödüllü Emin Özmen'e ait. Suriye'de çekilen bu korkunç işkence görüntüsü, Irak Şam İslam Devleti (ISIS) örgütü tarafından aynı şekilde gerçekleştirilen dördüncü infaza ait.

John Tlumacki, 15 Nisan 2013 günü Boston Maratonu'nun bitiş çizgisinin yakınında ilk bomba patladığında oradaydı. Gazeteci patlamadan hemen sonra koşucu Bill Iffrig'in fotoğrafını çekerken ikinci patlama olmuştu.

24 Nisan günü Bangladeş'te tekstil atölyelerinin bulunduğu Rana Plaza binasının çökmesi üzerine herkes olay yerinden fotoğraflar çekiyordu. Taslima Akhter de o dehşeti gözler önüne serenlerden biriydi.

Haberin Devamı

Tim Holmes, Avustralya'nın Dunalley kentinde çıkan korkunç yangında karısı ve beş torunuyla birlikte evden fırlamış ve kendilerini suya atmışlardı. Ancak alevlerin yakıcılığa ve nefes alma zorluğuna çare olmamıştı.

David Jenkins, 26 Temmuz 2013 günü Güney Afrika'nın Seal Adası açıklarında beyaz balinayı avlanırken görüntülemeyi başarmıştı.

Tyler Hicks, Kenya'nın başkenti Nairobi'de tam dört gün süren alışveriş merkezi baskını sırasında dışarıdaki paniği görüntüledikten sonra içeri girmenin bir yolunu bulmuştu. Hicks, 21 Eylül tarihli bu karede, adeta ateş hattında kalan bu annenin çocuklarını koruma çabasını görüntülemeyi başardı.

Peter van Agtmael, 12 Haziran'da Teksas'taki bir otelde Irak'taki bir patlamada bazı uzuvlarını kaybeden Bobby Henline'ı fotoğraflıyordu. Fotoğrafçı, başkalarının da Bobby'nin fotoğraflarını çektiğini ancak onun hiç de oralı olmadığını anlatıyordu.

Mosa'ab Elshamy, gğvenlik güçlerinin Mursi yandaşlarına ateş açtığını duyar duymaz Adeviye Meydanı'na koşmuştu. Tüm gün ve gece hastane ve ölüler arasında mekik dokuyarak yaşananları görüntülemişti. Yorgunluktan bitap düşmüş bir hale evine doğru giderken, keskin nişancılar tarafından başından vurulmuş bir genci taşıyan iki adamla karşılaşmıştı.

Haberin Devamı

Philippe Lopez'in 18 Kasım 2013'te Filipinler'de çektiği Haiyan Tayfunu fotoğrafı, bir doğal afetin fotoğrafı olmaktan çok bir tabloyu andırıyor.


TIME dergisi bir önceki yıl da 2012'nin en iyi 10 karesini seçmişti.


Bernat Armangue'ın 18 Kasım 2012'de Gazze'de çektiği bu karede sevdiğini kaybeden adam, gözyaşları içinde "Elveda" diyordu. Fotoğrafçı, yaşadığı o anları şöyle anlatmıştı:


"Çatışma bölgesinde çalışmak hiçbir zaman keyif veren bir şey olmadı ancak bir yıl önce baba olduğumdan bu yana savaş bölgesinde çalışmak çok daha zor bir hal aldı. O gün çok daha karmaşıktı. İsrail tarafından atılan bir top mermisi Daloo ailesinin iki odalı evini vurmuş ve aynı aileden 11 kişi ölmüştü. Bütün gün fotoğraflarını çekmiştim. Her yer insan doludyu. Arkamda başka gazeteciler de vardı ve onlar da fotoğraf çekmeye çalışıyordu. Önümdeki birkaç adam daha yeni gelmiş, sevdiği birini kaybetmenin acı gerçekliğiyle yüzleşiyordu. Her şey o kadar hızlı gelişiyordu ki..."

Haberin Devamı

Stephen Wilkes, New Jersey'de Kasım 2012'de çektiği bu karede Sandy kasırgasının doğduğu yeri ne hale getirdiğini göstermek istedi. Fotoğrafçı, sular içinde kalmış lunaparkın sadece bir bölümünün göründüğü bu kare için "Tarihi bir fırtınaydı. Bunun büyüklüğünü nasıl anlatırım diye düşündüm ve aklıma gelen tek şey uzaktan bir çekim yapmak oldu" diyor.

Rodrigo Abd tarafından 8 Mart 2012'de çekilen bu karede, keskin nişancıların hedefi olan babasını toprağa veren Ahmed'in gözyaşları her şeyi anlatıyor.

Suriye'de bir grup muhalifi takip eden Goran Tomaseviç, 15 Ağustos 2012'de Azaz kentinde bir evin salonundaki silahlı muhalifleri görüntülemişti. Eli silahlı beş adamdan birkaç tanesi hedef belirlemeye çalışırken, bir diğeri elindeki çikolata paketini açmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

TIME'ın 2012'nin en iyi 10 karesinden biri de Martin Schoeller'in 2012 bahar aylarında Iowa eyaletindeki Des Moines'te çektiği bu kare. Fotoğrafta, Londra Olimpiyatları'na katılma hayalini gerçekleştirmek üzere Virgina'daki ailesini geride bırakan 16 yaşındaki Gabby Douglas var.

Parrish Ruiz de Velasco, 3 Nisan 2012'de Teksas'ta çektiği bu karede, sıradan bir bahar gününün nasıl bir faciaya dönüştüğünü anlatmayı başarmış. Lancaster şehrinde o gün art arda 13 hortum ortaya çıkmıştı.

Dominic Nahr, 17 Nisan 2012'de çektiği bu karede, dünyanın pek görmediği Sudan ile Güney Sudan arasındaki korkunç savaşı gözler önüne serdi.

27 Temmuz 2012'de RJ Sangosti, kocasının tabutunu bekleyen bir kadını görüntülemişti. Beş yıldır donanma için görev yapan Jonathan Blunk, ardında bir eş ve iki çocuk bırakmıştı.

Haberin Devamı

Bazen siyasetçilerin de normal insanlar olduğu unutulur, onlar hep iktidarın vücut bulmuş hali olarak hatırlanır. Ancak Callie Shell, 18 Ağustos 2012 tarihinde Windham'da çektiği bu karede ABD Başkanı Barack Obama'nın da herkes gibi sırtını duvara verip rahatça gülümseyebildiğini göstermişti.

François Mori, 20 Mart 2012'de Li Wei'nin Paris'te semalarındaki performansını görüntülemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!