Sıkıştırıp saklıyor

Güncelleme Tarihi:

Sıkıştırıp saklıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2013 01:04

DIGITAL Planet’in, ‘sıkıştırma-saklama’ tekniği, başta Türk Telekom olmak üzere, ‘çok sayıda fatura kesen’ şirketler için kurtuluş oldu.

Haberin Devamı

2008’den beri sıkıştırıp sakladığı belge sayısı 3 milyarı aşan firma, Amerika’da da sigorta şirketlerinin ‘talep yönetimi’ sistemine sunduğu çözümlerle büyümeye başladı.

TÜRKİYE’nin yazılım üretme kabiliyeti her geçen gün artıyor. İTÜ ve Boğaziçi eğitimli Adnan Vural’ın, 2000 yılında kurduğu Digital Planet, ‘sıkıştırma ve saklama’ konusundaki çözümleriyle artık bir dünya şirketi olmaya başladı. ABD’de Silikon Vadisi’nde ve Londra’da da şirketler kuran Adnan Vural’ın şirketinin, TÜBİTAK desteğiyle geliştirdiği ‘sıkıştırma’ yazılımı, başta Türk Telekom olmak üzere GSM şirketleri ve bankalara çözüm oldu. 20 milyon e-faturayı 10 GB belleğe sığdırmayı başaran Digital Planet’in 2008’den beri bu yöntemle sıkıştırıp sakladığı belge sayısı 3 milyar adeti aştı. Vural, bu yıl 10 milyon dolar olacak cironun yüzde 25’inin de ihracattan geldiğini söylüyor ve şöyle konuşuyor:

E-EKSTRE İLE BAŞLADIK


Erzincanlıyım. İTÜ-Elektronik Haberleşme lisans, Boğaziçi Üniversitesi-Telekom ve Bilgisayar master eğitimi aldım. Profesyonel olarak bankacılıkta ve Ata Grubu’nda çalıştım. Sermaye piyasaları için aracı kurum yazılımlarının başındaydım. 2000 yılında da şirket kurdum. Şu anda, Türk Telekom, GSM şirketleri ve tüm bankalar müşterimiz. İlk önemli yazılım çözümümüz bankalar için ekstre’ye reklam ve e-ekstre (e-maile uyarlama) işiydi. E-ekstre sürecinde tüm yazılımlar bizimdi. Ekstrede tarifeniz, özel meajlar, kampanyalar uyguladık. Yapı Kredi, Akbank, Garanti, Finansbank, HSB derken hepsi geldi. Sonra bu ekstre işini ‘faturaya uygulayalım’ dedik.

FATURALARI SIKIŞTIRDIK

Sonra Türk Telekom’la faturalar için çalışmaya başladık. Ayda ortalama 20 milyon fatura kesiyordu ve bu hem zahmetli hem de maliyetli bir işti. Sıkıştırıp saklama imkanı sağladık. 2005’te Maliye Bakanlığı’nın da elektronik saklamayla ilgili çalışması başladı ve faturaların nüshalarını elektronik ortamda tutma yasal oldu. Bugün konuşulan ve yılbaşında uygulamaya lınacak ‘e-fatura’ işi de bunların sonucunda gelinen bir noktadır.

TÜBİTAK İLE YAZILIM PROJESİ

Aslında sıkıştırma teknolojileri vardı ama çok pahalıydı ve yeteri kadar da güvenilir değildi. Boğaziçi’nde master tezim ‘sıkıştırma teknolojileri’ konusundaydı. Biz, faturaları sıkıştırma işine odaklandık. TÜBİTAK’tan destek alarak 2008’de özgün bir ürün çıkardık. Yabancı ürünlere göre çok daha iyi performansı olan ve çok daha ucuz bir ürün. Türk Telekom’da uygulamaya başladık. Ürünle, 2 milyon fatura dokümanını saklamak için 1 gb disk yeterli hale geldi. Yani 20 milyon sayfa için ayda 10 gb’lık bir bellek yeterli oldu. 2011’de bu konuda TTGV’den ödül de aldık. PDF dosyaları da sıkıştırabiliyoruz. 300 kb’lik bir PDF dokümanı 6-7 kb’a indirip saklayabiliyoruz.

Haberin Devamı

Silikon Vadisi’den ABD pazarına girdik

Haberin Devamı

AYLIK ortalama 25 milyon fatura sıkıştırdıklarını ve bu pazarın yüzde 90’ına hakim olduklarını söyleyen Adnan Vural şu bilgileri aktarıyor: “1 ocak itibariyle e-faturaya geçiş olacak. Entegratörlerden biriyiz. Hem mali mühür hem saklama yetkimiz var. 2011’de silikon vadisine (California) teknoloji transfer merkezi kurduk. GE dahil, ABD’deki sigorta şirketlerinin ‘talep toplama sistemleri’ için çözüm satıyoruz.”


Ayçiçekçiler vergide adalet istiyor

AYÇİÇEK sektörü vergi adaletsizliğinin kaldırılmasını istiyor. Türk Ayçiçek Yağının tanıtımına ilişkin çalışmaları yürüten Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “Ortadoğu’da Türk gıda ürünlerine yoğun ilgi var. Fakat 22 Arap ülkesinin katılımı ile kurulan Arap Birliği, Türk menşeli Ayçiçek yağına yüzde 5 ila 15 arasında gümrük vergisi uyguluyor. Dışişleri ve Ekonomi bakanlarımızdan Türk Ayçiçek yağına uygulanan vergilerin sıfırlanması ya da düşürülmesi için gerekli çalışmaları başlatmalarını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Borucular TANAP’ın peşinde

Türk çelik boru sektörü Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nda (TANAP) Türk borusu kullanılmasını istiyor. Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Başkanı Ahmet K. Erciyas, “TANAP, sektörümüzün yakalayabileceği en büyük iş fırsatlarından biri. Yaklaşık 8 milyar dolarlık iş hacmi anlamına gelen bu şansı kaçırmak istemiyoruz” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan da “Türk çelik boru imalatçılarının gerek TANAP, gerekse Irak ve İran doğal gaz boru hattı projelerinde yer almaları için gerekeni yapmaya hazırız” diye konuştu.

2 bin KOBİ’ye ihracatı öğretti

DHL Express’in, Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine katkı sağlamaya yönelik uygulaması “KOBİ Express”, 2 bin KOBİ’yi ihracatla tanıştırdı. Uygulama kapsamında, tek seferde 150 kilogram ve 7 bin 500 Euro’ya kadar gönderiler basitleştirilmiş beyanname ile gönderiliyor. Yılın ilk 3 ayında aylık ortalama 9 yüz gönderi yapılırken, son 3 ayda aylık gönderi adedi ortalama 2 binin üzerine çıktı. Yıl boyunca KOBİ’ler, 15 binin üzerinde mikro ihracat gönderisi gerçekleştirdi. “Mikro İhracat” hizmetinin geçen yıla kıyasla da yüzde 112 artış gösterdiğini söyleyen DHL Express Türkiye CEO’su Markus Reckling, “Türkiye her ne kadar gümrük birliği ülkesi olsa da gümrük yönetmelikleri bir hayli fazla. Bu prosedürlerin KOBİ’lerin ihracata mesafeli bakmasına neden olduğunu gözlemledik. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yapılan çalışmalar sonucunda, kanunlar çerçevesinde bu hizmetimizi hayata geçirdik” dedi.

Haberin Devamı

Engellilere girişimcilik desteği

ENGELLİ vatandaşlarımızın iş gücü piyasasına dahil olmalarını sağlayarak Engelleri Aşan Girişimciler Projesi için İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) kolları sıvadı. İSTİB Başkanı Ç. Ali Kopuz, “Projede sertifika alan girişimciler, iş yeri açma koşulu ile KOSGEB tarafından 30.000 TL hibe, 70.000 TL faizsiz kredi kullanabilecek. 6 Aralık’a kadar müracaat edilebilecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!