K. Irak’a havadan özel kapatma

Güncelleme Tarihi:

K. Irak’a havadan özel kapatma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2013 00:52

Türkiye ile K. Irak Kürt Yönetimi arasında petrol anlaşmaları imzalandı haberleri üzerine merkezi hükümet Türk özel uçaklarına K. Irak hava sahasını kapattı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında Kürt petrolünün aranması, satışı ve transferi konusunda bir dizi anlaşmanın imzalandığı haberleri sonrasında Ankara ile Bağdat arasında ipler yeniden gerildi.
Bu anlaşmaya tepki gösteren Bağdat yönetimi, önceki gece “Özel amaçlı sefer yapacak” Türk özel uçaklarına Kuzey Irak hava sahasını kapattı. Bağdat yönetiminin bu tutumla, anlaşma sonrası Enerji Bakanı Taner Yıldız ile birlikte bir grup işadamı ve gazetecinin Erbil’e Petrol ve Gaz Konferansı için yapacağı ziyareti hedef aldığı iddia edildi. Irak tarafının aniden aldığı karar nedeniyle dünden itibaren Bağdat, Erbil, Süleymaniye, Musul, Necef ve Basra gibi birçok şehirde Türk özel jet uçaklarının iniş ve kalkış yapamadığı, yolcuların mahsur kaldığı belirtiliyor.
Erbil Havaalanı’nın müdürü Talar Mustafa, AFP’ye yaptığı açıklamada “Dünden beri (cuma) Bağdat, Türkiye’den gelen özel uçaklara hava sahasını kapattı. Normal uçuşlar değil, sadece özel uçaklar. Emir Ulaştırma Bakanlığı’ndan geldi” dedi. Talar Mustafa, hava sahasının neden kapatıldığıyla ilgili kendisinin bilgilendirilmediğini de söyledi. İsmini açıklamayan Kuzey Irak hükümet yetkilisi ise “Bağdat’ın bu gibi ehemmiyetsiz, çocukça davranışlarına alışkınız. Konferansı etkilemez” dedi.

ANKARA YANIT BEKLİYOR

Hava sahası kapatılması Ankara’da şok etkisi yarattı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bu konuda Ankara’ya gelmiş resmi bir bildirimin olmadığını belirterek, Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı’ya konunun araştırılması için gereken talimatın verildiğini söylediler. Kaymakçı’nın durumu Irak Sivil Havacılık Teşkilatı’na ilettiği ve Irak tarafından bir yanıt beklendiği belirtildi.

GAZETECİLERİN PROGRAMI İPTAL

Yarın Erbil’e gitmesi planlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da durumunun netleşmediği öğrenildi. Bakanlık yetkilileri, Yıldız’ın, Erbil’e gitme planının olduğunu doğruladılar, ancak Kuzey Irak hava sahasının kapatıldığı haberleri sonrasında durumun belirsiz hale geldiğini söylediler. Bu arada bölgede faaliyet yürüten ve gazetecileri Petrol ve Gaz Konferansı kapsamında Erbil’e davet eden Genel Enerji’nin bugün bir grup işadamı ve gazeteci için düzenlediği gezi programı iptal edildi. Şirkete yakın kaynaklar, “Hava sahası konusunda teyid alamıyoruz. Biz enerji anlaşmalarına yönelik bilgi vermek için gidiyorduk. Ancak şu anda bunun bir anlamı kalmadı” dedi.

1 YIL ÖNCE DE OLMUŞTU

Geçen yıl yine aralık ayında Bakan Yıldız’ın, petrol ve gaz konferansına katılmak üzere yapacağı Erbil ziyareti, Bağdat yönetiminin son dakika engeline takılmıştı. Irak merkezi hükümeti, uçuş iznini iptal edince Yıldız ve gazetecilerin içinde bulunduğu GAP uçağı Kayseri’ye inmek zorunda kalmıştı. Maliki yönetimi, Yıldız’ın uçağına iniş izni verilmemesine gerekçe olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Bağdat’a haber vermeden Kerkük’e gitmesini göstermişti.

Haberin Devamı

Türkiye: Enerji anlaşmasında süreç tamamlanmadı

IRAK’ın özel uçaklara hava sahasını kapattığı haberleri sonrasında Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama yapıldı. Bakanlık Sözcüsü Levent Gümrükçü, Türkiye ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında enerji alanında işbirliği konusunda bazı ticari sözleşmeler üzerinde mutabık kalındığını belirterek, “Ülkemiz bu iş birliğinin merkezi hükümet ile IKBY arasında Irak Anayasası ile uyumlu gelişmesine de katkı sağlamasını temenni etmektedir. Bu anlayışla, Irak’ın toprak bütünlüğü ve birliği zemininde süratle çözüme kavuşturulmasını arzu etmekteyiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!