Televizyon hakkında her şey

Güncelleme Tarihi:

Televizyon hakkında her şey
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2013 01:39

Televizyon seyretmeye de seyrettiklerimiz hakkında konuşmaya da bayılıyoruz.

Haberin Devamı

Artık konuştuğumuz her şeyi doğrudan etkileyecek bir platform var. Bugün yayına giren internet sitesi Ekranella yeni bir tartışma mecrası açmak konusunda iddialı. Sitenin kurucusu, Radikal ve Sabah’ta ek yayınlar genel yönetmenliği yapmış gazeteci Elçin Yahşi, Ekranella’yı anlatıyor


Nasıl doğdu Ekranella?
Ben televizyona öteden beri önem veririm. Dünyanın her tarafından dizileri edinip seyrediyorum, haklarında konuşuyorum. Aktif gazeteciliği bıraktıktan sonra sosyal medyada daha çok vakit geçirmeye başladım. Bu sürede, daha önce haberdar olmadığım ve aynı zevkleri paylaştığım, televizyondan konuşmaya bayılan insanlar tanıdım. Meraklısı çok ama bütün konuşulanlar sosyal medyanın kenarında köşesinde kayboluyor. Bu insanları buluşturmak istedim. Ekranella böyle doğdu. Yine internet üzerinde tanıştığım, yıllardır televizyon hakkında yazıp çizen Rana Denizer ile kafa kafaya verdik ve siteyi kurduk.
Peki ne tür bir işlev görecek site?
Doksanlarda, reytinglere bu kadar rahat ulaşılamadığı günlerde, ABD’de kullanılan bir tabir vardı: Watercooler effect (ofislerde su soğutucularının başında karşılaşınca yapılan sohbet). Sektör için insanların işyerinde bir gece önceki hangi dizilerden bahsettiğini bilmek iyi bir ölçüydü. Ama şimdi tepkiler sosyal medyada anında anlaşılabiliyor. Kimin ne izlediği, nelere nasıl tepki verdiği anında görülüyor. Yani mecralar değişti. İnsanlar özellikle dizileri seyrettikten sonra paylaşmak istiyor. Beğenmediyse yakınmak, çok sevdiyse arkadaşlarına anlatmak, duyurmak istiyor. Ekranella bu işlevi görecek.
İçeriği nedir sitenin?
Her şeyden önce, dışarıda son derece popüler olan, bizde pek bilinmeyen ‘recap’ler var. Yani bir dizi televizyonda oynadıktan hemen sonra geniş özetle beraber girilen yorumlar… Biz ‘özetli-yorum’ diye Türkçeleştirdik. İlgili bölümü seyredenler, altına kendi yorumlarını girecek ve orayı bir forum alanı olarak değerlendirecek. Bundan başka foto galeriler de var, set röportajları ya da sektörden dedikodular da. Kim nerede oynayacak, hangi kanal hangi projeleri yürütüyor Ekranella’dan öğreneceksiniz. Nihayet bir yazı karakteri olarak ‘Ekranella’nın kendisi var. Kulağına gelenleri kimseden çekinip sıkılmadan bir bir yazacak.
Tanıdık imzalar da var mı?
Çok iyi yazarları var Ekranella’nın: Perihan Mağden, Uğur Vardan, Ebru Çapa, Yiğit Karaahmet… Bir de henüz tanımadıklarınız ama ileride illaki aşina olacaklarınız var. Zehir gibi televizyon yazıyorlar, çekinmeden de yazacaklar. Yerli dizilerde medyanın genelinde bir sıkıntı var; çünkü neredeyse tüm gazeteler bir de kardeş televizyona sahip. Bu yüzden, biraz doğal olarak, biraz da rekabet gereği, rakip kuruluşlara önem verilmiyor. Biz herkese eşit mesafede duran, bağımsızlığının altını çizen bir platformuz. Hem eğlenmeyi ve eğlendirmeyi hem eleştirmeyi amaçlıyoruz.
Seyirci de artık sivri dil talep ediyor sanırım?
Dünyada televizyonun çok öne çıktığı bir dönemdeyiz; ünlü yönetmenler televizyona iş yapıyor. Yepyeni uygulamalar başladı. Örneğin Netflix dizi / film platformu kendi ürettiği dizilerin tüm bölümlerini aynı anda vizyona sokuyor. Bizim alışkanlıklarımız da değişti. Seyirci kontrol kendi elinde olsun istiyor; kendi beğenisini dayatıyor artık. Sevdikleri ve yerdikleri şeyleri, buldukları her yere bıkmadan usanmadan yazıyorlar. Örneğin Ekşisözlük’te en çok futbol ve diziler hakkında konuşuluyor. Futbol konusunda birlik beraberlik yok, dizilerde var; o da bizim avantajımız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!