Korkulu rüya vajinismus

Ülkemizde her 10 kadından birinde görülen vajinismus, cinsel hayatı olumsuz etkilerken, çiftlerin evliliğini de tehlikeye atıyor.

Haberin Devamı

Diğer yandan, vajinismuz tedavisi sırasında pek çok kadın mağdur ediliyor. Vajinismus tedavisi adı altında çiftler, doktor kontrolünde ilişkiye zorlanıyor, bu doğru değil. Bu yöntem bir çeşit tecavüz. Cinsellikte, kadın ve erkeğin hazzı esas olmalı.
Vajinismuslu çiftler süre uzadıkça çevreden gelen yoğun bir çocuk baskısı ile karşılaşıyorlar ve alternatif çözüm yolları aramaya başlıyorlar. Anne olmak isteyen vajinismuslu kadınlara tüp bebek tedavisini önermiyoruz. Çünkü bu, tedavinin imkânsızlığını kabullenmek anlamına geliyor ve çoğu zaman çocuk sahibi olmak da çiftin kendini mutlu hissetmesine yetmiyor.

İKİ AŞAMALI TEDAVİ

Çok ama çok düşük oranda da olsa vajinismusun fiziksel bir nedeni olabiliyor. Bu nedenle kadının mutlaka cinsel terapi öncesi bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına görünmesi gerekiyor. Vajinismusu mekanik olarak çözmek yetmiyor. Çifte, sağlıklı bir cinsel hayat sunmak için tedavide iki aşama izleniyor. Birinci aşamada, cinsel birleşmenin olması hedefleniyor. İkinci aşamada ise cinsel ilişkiden zevk alma teknikleri öğretiliyor.
Kadına verilen sakinleştirici ilaç ve kremlerle çifti, hekimin gözetiminde cinsel ilişkiye zorlamak, tıbbi etiği ihlal ettiği için kınanmış bir tedavi. Yurtdışında cinsel terapistin veya doktorun gözü önünde cinsel ilişkiye girebileceğiniz özel cinsel tedavi merkezleri var. Ama burası Türkiye... Türk hekimlerinin ve cinsel terapistlerinin kendi toplumsal yapısına, örf ve adetlerine uygun tedavi yöntemlerini tercih etmeleri gerekiyor. Aksi durumlarda tedaviye muhtaç insanlar ve cinsel sağlık bilimi de zarar görebiliyor.

Haberin Devamı

İSTEĞİ AZALTIYOR

Lokal uyuşturucu kremler ve pomatların ilişki öncesi vajinaya sürülerek kullanılması, kadınların bilinçdışı korkularını ortadan kaldırmadığı için yararsız… Kadının cinsel ilişki öncesi fazla alkol alması, kişinin bilincini kaybetmesine yol açtığından bir işe yaramıyor. Cinsel ilişki öncesi alınan sakinleştirici ilaçlar, cinsel isteği azalttığı için normalde de tavsiye edilmiyor. İlişki öncesi vajinaya buhar tutulması, sıcak su banyosu, ağrı kesici ve sıkıntı giderici ilaçların birlikte kullanılması sadece cinsel birleşme korkusu yaşayan kişilerde, bazen işe yarayan veya geçici çözüm yöntemleri. .

Haberin Devamı

PSİKOLOJİK NEDENLER

Vajinismuslu çiftler vajinismusu çözmeye hazırsa ve derinlerde yatan ciddi bir patoloji yoksa sorun cinsel bilgilendirme ve danışmayla kolaylıkla çözülebiliyor. Ama tek seanslık bir tedavi kadının var olan korkularını daha da artırabiliyor. Bu nedenle tek seanslık tedaviler tavsiye edilmiyor. Vajinismus tedavisinde, altında yatan psikolojik nedenleri ortaya çıkartmak, seks hakkında daha önce öğrenilmiş yanlış inançları değiştirmek önemli… Tedavi planı çiftin ihtiyacı doğrultusunda oluyor.

Kendimi sevemiyorum

28 yaşında bir kadınım. Geçmişte yaşadığım bir takım olaylardan dolayı kendime olan güvenimi kaybettim. Hatta kendimi değersiz ve ezik görüyorum. Kendimi sevmediğim için insanlarda beni sevmiyor. Bu sorunumu çözmeme lütfen yardım edin.

Haberin Devamı

İnsan önce kendini sevmeli, beğenmeli, saygı duymalı ve her şeyin en güzeline layık görmelidir. Eğer kendinizi sevmezseniz başkalarını da sevemezsiniz ve hayattan tat alamazsınız. Bu olumsuz duygularınızın nedeni çocukluk döneminde anne-babanızın yanlış davranışları ve tutumları olabilir. Ancak kişinin kendisini zamanla sevmesi mümkün. Bunun için en önemli anahtar, kendinizi eleştirmekten ve kendimizi korkutmaktan vazgeçmektir. Kendinize karşı nazik ve sabırlı olduğunuzda, kendinizi övdüğünüzde ve takdir ettiğinizde, iyimser sonuçları hayal ettiğinizde bunu başarabilirsiniz. Unutmayın kendinizi sevmek, kendinizi desteklemek anlamına gelir.

Sertleşme olmuyor

Haberin Devamı

24 yaşındayım. Son zamanlarda penisimde sertleşme olmuyor. Düzenli giden 3 senelik bir ilişkim var ve ne cinsel ilişki sırasında ne de mastürbasyon yaparken penisimde sertleşme olmuyor. Sizce bunun nedeni ne olabilir?

Sertleşme sorunlarının birçok nedeni vardır. Sorun fiziksel olabileceği gibi psikolojik de olabilir. Önce ürolojiye başvurup bir takım testler yaptırmanız gerekir. Eğer fiziksel bir sorun çıkmazsa sorunun psikolojik olduğunu söyleyebiliriz. Sorunun ne zaman başladığı, her zaman mı yoksa bazı durumlarda mı ortaya çıktığı, son dönemde stres verici bir olayın yaşanıp yaşanmadığına bakılır. Psikolojik tedavi için bir cinsel terapiste başvurmanızı öneririm. Çünkü cinsel terapi ile sertleşme sorunları tedavi edilebiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları