Akciğeri ısıt, yıka naklet

Güncelleme Tarihi:

Akciğeri ısıt, yıka naklet
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2013 23:36

Türkiye’de ilk kez kadavradan alınan akciğer ısıtılıp 3.5 saat özel solüsyonlarla yıkandıktan sonra, bir KOAH hastasına nakledildi. Türkiye’de ilk kez bu işlemle sınırda olan bir akciğer kazanıldı ve bir hastaya daha yaşama şansı verildi.

Haberin Devamı

DÜNYADA ilk kez 2003 yılında İsveç’te uygulanan, son yıllarda giderek yaygınlaşan “Ex-viv lung perfusion” yöntemi, Türkiye’de ilk kez Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Yücel Kabadayı (56) adındaki KOAH hastasına ‘hayat’ verdi. Yöntemi Türkiye’de ilk kez kullanan göğüs cerrahisi uzmanları Doç. Dr. Asım Kutlu ve Dr. Erdal Taşçı’nın verdiği bilgiye göre, Gaziantep’te beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlanan 35 yaşındaki donörden alınan ve soğutularak korunan akciğer, hastaneye getirildikten sonra ameliyathanede yeniden ısıtıldı.

KAPASİTESİ ARTIRILDI

Daha sonra, akciğerin ana damarlarına bağlanan kanüllerden, İsveç’ten getirilen özel bir solüsyon verildi, organ, nefes borusundan da solunum cihazına bağlandı. Böylece, kadavradan alınan akciğere, insan vücudundaki gibi dolaşım sağlandı. Sözkonusu solüsyon içinde yer alan özel ilaçlarla, akciğer hızla tedavi edildi. Belli aralıklarla yapılan testlerle kapasitesine bakılan akciğer, 3.5 saat sonunda yeterince oksijenlendiği anlaşılınca, Yücel Kabadayı’ya nakledildi. Kapasitesi artırılan yeni akciğeriyle solumaya başlayan Kabadayı, 5 gün sonra yoğun bakımdan servise alındı.

Haberin Devamı

Akciğer nakillerini arttırıyor

DOÇ. Dr. Asım Kutlu, bu yöntemle dünya çapında akciğer nakillerinin giderek arttığını belirterek şu bilgileri verdi: “Bu yöntem akciğerin kötü değil ama kullanılacak kadar da iyi olmadığı durumlarda çok ideal. Akciğer düzelirse nakledilebiliyor. Beyin ölümünden sonra hasar gören ilk organ akciğer. İşlem organın birkaç saat içinde iyileştirilmesi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!