Teknolojinin X Men’i

Güncelleme Tarihi:

Teknolojinin X Men’i
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2013 01:09

İnsansız araç ve Google Glass gibi çığır açan teknolojileri geliştiren Sebastian Thrun, Google sır laboratuarı ‘Google X’ in başında. Thrun, geleceğin dünyasını anlatıyor: “Robotlara karar vermeyi öğrettik, önümüzdeki 10 yıl hiçbir şey aynı olmayacak”.

Haberin Devamı

Herkes Google X laboratuvarlarında geliştirilen insansız aracı konuşuyor. Son gelişmeler neler?
- Araç halen test aşamasında. Sistemin kusursuz hale gelebilmesi için çalışmalarımız sürüyor, inanılmaz aşamalar kat ettik. Saatte 80 kilometreyle gayet güzel gidiyor, bunu artırmaya uğraşıyoruz. Ayrıca yollarda çıkabilecek türlü kazalara karşı da (mesela yük taşıyan bir kamyonun yola devrilmesi gibi) farklı yazılımlar tasarlıyoruz.

Google X’in yeni projelerinden bahseder misiniz?
- Google bu konuları çok dillendirmeme kararı aldı. Ama bir iki detay vereyim: 10 yıl öncesinde tüm mektuplaşmalarınızı, şahsi bilgilerinizi, kameranızı, fotoğraflarınızı cebinizde taşıyabileceğinizi düşünebilir miydiniz? Hayal bile edemezdiniz. Şimdi alelade şeyler. Artık icatlar konusunda da bir hayli hız kazandık. Özellikle ulaşım konusunda önemli gelişmeler var. İnsan ömrü uzayacağı için de sağlık alanında çalışmalarımız artacak. Yani önümüzdeki 10 yılda hiçbir şey aynı kalmayacak.

Haberin Devamı

Dediğiniz gibi 10 yıl önce ‘bizler’ saydıklarınızı hayal edemezdik. Peki bir dâhinin kafası nasıl çalışıyor, 10 yıl önce siz neler düşlüyordunuz?
- Yapay zekâsı olan makineler yapmak istiyordum. Yaptım da. Hepimiz insan zekâsına kilitlenmiş durumdayız; eğitim konusunda kendimizi aşmak için uğraşıyoruz, insan ırkını daha da ileriye götürmeye çalışıyoruz. Ama daha akıllı robotlarımız, makinelerimiz olsa, bu daha da kolay olur. Ayrıca temizlik, araba kullanma gibi angarya işleri de robotlara yükleriz. Bu yüzden 90’larda mutfak temizleyen bir robot icat etmiştim. Kolaylık olsun diye.

Bir röportajınızda ‘Robotlara çocuk gibi doğruyu yanlışı öğretiyoruz’ demiştiniz. Yeni nesil robotların algıları ve zekâsı insana benziyor mu?
- Çocuklarımızı yetiştirirken, mümkün olduğu kadar çok tecrübe edinmelerini sağlarız. Tecrübeler de veridir. Karar verme aşamasında tecrübelerimiz de bize yardımcı olur. Robotlar veri bankasıdır; onlara bilmeleri gereken bütün kavramları, doğruyu-yanlışı yükleyip bu verilerle karar verme sürecini yönetiyoruz. Çırağımız gibi onları eğitiyoruz. Bu robot teknolojisinde son 10 yıldır geliştirdiğimiz yeni bir kavram.

Haberin Devamı

‘Robotların karar verme’ süreci cümlesi, Matrix serisini anımsatıyor. Günümüzde savaşlarda robot askerler kullanılmaya başlandı. Gelecekte bu gelişmeler, daha fazla sorun çıkarmaz mı?
- Bilişimciler olarak her zaman artısı, eksisinden daha fazla işler yapıyoruz. Robotlar insanlara yardım etsin diye üretiliyor. Onları kötü yönde kullanan yine insanlar. Bonn Üniversitesi’nde bitirme tezi olarak, müzeler için robot rehber tasarlamıştım. Farklı programlanırsa o bile kötüye kullanılabilir. Ama böyle ilerleme olmaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!