Hız tutkunlarına ağır ceza yolda

Güncelleme Tarihi:

Hız tutkunlarına ağır ceza yolda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2013 01:09

Emniyet Genel Müdürlüğü, şehirlerarası yollarda hız sınırını yüzde 50 ve üstü oranda aşan sürücülere 700 lira ceza verilmesini öngören bir düzenleme hazırladı.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü, şehirlerarası yollarda hız sınırını yüzde 50 ve üstü oranda aşan sürücülere 700 lira ceza verilmesini öngören bir düzenleme hazırladı. Ölümlü trafik kazalarının daha çok şehirlerarası yollarda ve aşırı hızdan kaynaklandığını belirleyen emniyet yetkilileri, kazaların önüne geçilmesi için caydırıcı tedbirler alıyor. Özellikle aşırı hız ve emniyet kemeri denetimlerini arttıran polis, bu sayede ölümlü kaza sayısını yüzde 8.3, ölü sayısında ise yüzde 7.4 oranında düşürdü. Şehirlerarası yollarda da caydırıcı tedbirlerle kazaların önüne geçmeyi planlayan emniyet yetkilileri, hız sınırını yüzde 50 ve üstü oranda aşan sürücülere 700 lira ceza verilmesini öngören bir düzenleme hazırladı.

BEŞİNCİ KEZ EHLİYETİNE EL KONULUYOR

Trafik kanununa göre, hız sınırını yüzde 10 oranında aşan sürücüye herhangi bir ceza verilmiyor, hız sınırının 70 kilometre olduğu yolda sürücüye 77 kilometreye kadar opsiyon tanınıyor. Hız sınırını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşan sürücülere 166 lira ceza yazılıyor. Bu sürücülere ayrıca 10 ceza puanı veriliyor. 70 kilometre hız öngörülen bir yolda 78’den hızlı gidenlere bu ceza uygulanıyor. Hız sınırını yüzde 30’dan daha fazla aşan sürücülere ise 343 lira ceza veriliyor. Bu kişilere 15 ceza puanı uygulanıyor. Geriye doğru 1 yıl içinde 5 defa sınırı ihlal eden sürücünün ehliyeti 1 yıl süre ile geri alınıyor.

Haberin Devamı

YÜZDE 50 AŞANA BÜYÜK CEZA GELİYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü, bu iki kademenin dışında sadece şehirlerarası yollarda uygulanmak üzere üçüncü bir kademe getirerek, hız sınırını yüzde 50 ve üstü oranda aşan sürücülere 700 lira ceza verilmesini planlıyor. İlgili sivil toplum kuruluşlarının görüşü alınıp yasal düzenlemeler hazırlandıktan sonra gerçekleştirilecek bu düzenlemeyle, şehirlerarası yollarda hızdan kaynaklı ölümlü kazaların azaltılması planlanıyor. Böylece ceza kademelendirilerek hız sınırını az aşan sürücüyle yüksek hızlarda seyreden sürücülerin aynı cezayı ödemesinin de önüne geçiliyor.

TÜM ARAÇLARA UYGULANACAK

Halen otomobiller için yerleşim yeri dışında şehirlerarası çift yönlü karayollarında hız sınırı 90, bölünmüş yollarda 110 ve otoyollarda 120 kilometre. Minibüs ve otobüsler için yerleşim yeri dışında şehirlerarası çift yönlü karayollarında hız sınırı 80, bölünmüş yollarda 90 ve otoyollarda 100 kilometre. Kamyonlar için ise yerleşim yeri dışında şehirlerarası çift yönlü karayollarında hız sınırı 80, bölünmüş yollarda 85 ve otoyollarda 90 kilometre. Bu limitlere de yüzde 10’lu bir opsiyon uygulanıyor. Birinci ve ikinci kademenin ardından düzenlemeyle, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 135, bölünmüş yollarda 165 ve otoyollarda da 180 kilometre hızın üstüne çıkan otomobil sürücülerine 700 lira ceza verilmesi düşünülüyor. Diğer araç sınıfları için de belirlenmiş hız limitlerinin yüzde 50 üstünde seyreden sürücülere aynı cezanın verilmesi öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!