İyimaya: Anayasa yapmak, iptal kararı yazmak kadar kolay değil

Güncelleme Tarihi:

İyimaya: Anayasa yapmak, iptal kararı yazmak kadar kolay değil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2013 15:11

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının fiilen bitmesinin ardından "Doğrusu kendimizi evlenme vaadiyle kandırılmış insanlara benzetiyorum" diyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AK Partili üyesi Ahmet İyimaya'dan tepki geldi. İyimaya, ''Anayasa yapmak, iptal kararı yazmak kadar kolay değildir'' dedi.

Haberin Devamı

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Anayasa Başkanı Haşim Kılıç'ın, yeni anayasa ile ilgili sözlerini değerlendirirken, "Anayasa yapmak, iptal kararı yazmak kadar kolay değildir" dedi.

İyimaya, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ın, hükümet parlamento ilişkileri, Uzlaşma Komisyonu çalışmaları ve sistem hakkındaki açıklamalarının, "gerek üslubu gerekse muhtevası" itibariyle kabul edilebilir görmediğini belirtti.

Söz konusu beyanların, Anayasa Mahkemesi'nin kurumsal görüşü olmadığını düşündüğünü kaydeden İyimaya, şu ifadelere yer verdi:
"Parlamenter sistemin, anayasa yapım süreçlerinin ve siyaset kurumunun tabiatı ile bağdaşmayan değerlendirmeler, objektif olmaktan uzaktır. İki gün önce sarf edilen bu cümlelerin, en geç bir gün sonra Başkanı pişmanlık hissine sevk etmiş olacağını kuvvetle muhtemel görüyorum. Vesayet ve darbe kavramlarına benzetme temelinde yapılan atfı ve tekrarından kaçındığım argo tamlamaları, hitabet iştihasına bağlı bir kolaycılık ve talihsizlik olarak telakki ediyorum. Hususen saygı duyduğum Başkan'ın beyanlarını değerlendirmek zorunda kalmış olmam hoşuma gitmeyen bir zarurettir."

Haberin Devamı

İyimaya, açıklamasında, "Anayasa yapmak, iptal kararı yazmak kadar kolay değildir" ifadesine de yer verdi.

Ahmet İyimaya ayrıca, Anayasa yapım süreci ile ilgili son değerlendirmelerini, 22 Kasım 2013 tarihinde basın açıklaması ile yaptığını anımsattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!