Yabancı dil sınavında skandal

Güncelleme Tarihi:

Yabancı dil sınavında skandal
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2013 11:41

Yardımcı doçent kadrosundaki öğretim üyeleri, sınav çetesi ile temasa geçti. Yabancı dil doçentlik sınavına öğretim üyelerinin yerine, sahte belgelerle üniversite öğrencileri girdi. Tesadüfen ortaya çıkan olay sonrası soruşturma başlatıldı. Yapılan yargılama sonrası 7 üniversiteden 12 öğretim üyesine 3’er yıl 6 ay, 4 öğrenci ve işlemleri organize eden kişiye ise çeşitli sürelerde hapis cezası verildi. Öğretim üyelerine verilen ceza 5 yıl süre ile ertelendi. Kalan kişiler için ise Yargıtay, cezaları kısmen onadı kısmen bozdu. Yerel mahkeme kararında direndi. Son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurul’u verecek.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yılda iki kez Türkiye genelinde yaptığı ÜDS’ye (Üniversitelerarası Kurul Dil Sınavı), yardımcı doçent kadrosundan doçent olmak isteyen öğretim üyeleri ile doktoraya başvuracak öğrenciler giriyor. Doçent adaylarının sınavda 100 üzerinden 65 almaları gerekiyor. Ankara’da yürütülen soruşturma sonrası toplam 17 kişinin ceza almasına neden olan sürecin başında ise 22 Mart 2009’da yapılan ÜDS sınavına giren bir öğrencinin yakayı ele vermesi yer alıyor.

SINAV GÖREVLİLERİ FARKETTİ
22 Mart günü sınavın yapıldığı okullardan biri de Ankara Dikmen’deydi. Sınav görevlileri, bir kişinin evrakları ile ilgili şüpheye düştü. Yapılan kısa bir incelemeden sonra durum anlaşıldı. ODTÜ öğrencisi Ali Can Ogan, Erzurum Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Taneli’ın yerine sınava girmişti. Durum polise haber verildi, Ogan, Ankara Emniyeti’ne götürülerek sorgulandı. Ogan, daha önce de başka benzer şekilde başkaları yerine sınava girdiğini, sahte evrakları Gökalp Hancı isimli bir kişinin temin ettiğini söyledi; aynı suçu işleyen diğer öğrencilerin de adlarını verdi. Ogan’ın ifadeleri sonrası soruşturma genişletildi.

Haberin Devamı

ÇORAP SÖKÜĞÜ GİBİ
Ogan’ın ifadesi sonrası ODTÜ öğrencisi Mahmut Erbil’e de ulaşıldı. Erbil’in de başka bir öğretim üyesinin yerine sınava girdiği anlaşıldı. Erbil’in evinde misafir olarak kalan Seval Taşdemir’ın da Giresun Üniversitesi’nden bir öğretim üyesi yerine sınava girdiği belirlendi. Ankara Emniyeti’nin soruşturması devam ederken, emniyete iki ayrı ihbar maili geldi. Söz konusu ihbarlarda, sınav çetesi ile irtibatlı başka öğretim üyelerinin de olduğu, çok az İngilizce bilen hocaların sınavda yüksek not aldığı kaydedildi.

7 ÜNİVERSİTE 12 ÖĞRETİM ÜYESİ
Genişletilen soruşturma sonrası, sahte evrakları hazırlayan ve öğrencileri yönlendiren Gökalp Hancı’in yanı sıra ODTÜ’lü Ali Can Ogan, Mahmut Erbil, Seval Taşdemir ve Hüseyin Öztürk ile Giresun Üniversitesi öğretim üyeleri Murat Çınar, Hande Hızır, Erzurum Atatürk Üniversitesi öğretim üyeleri Osman Taneli, Seyhan Yıldırım, Dicle Üniversitesi öğretim üyeleri Mehmet Fındık, Yıldız Soner, Muğla Üniversitesi öğretim üyesi Metin Aksoy, Ege Üniversitesi’nden Selim Şahin, Gazi Üniversitesi’nden Taner Zor ulaşıldı.

Haberin Devamı
 

‘GEÇMİŞ SINAVALARA DA BAKILSIN’

Yargılanan öğrencilerden birinin avukatı Yasemin Bal, benzer durumların daha önce de yaşanmış olabileceğine, geçmiş dönem sınavlarına bakılması gerektiğine işaret ederek "Öğretim görevlilerine yabancı dil zorunluluğu getirip, yabancı dil eğitimi verilmezse, ÖDTÜ'lü makina mühendisleriyle, genetik mühendislerinin geleceğini, genç yaşta karartan sonuçlara sebep olunur. Öğretim görevlisi ceza dahi alsa kariyer artışına paralel artan maaşını almaya, genç dâhiler de geleceklerini yok eden artan cezaları yatmaya devam eder"

HOCANIN HESABINA 20 BİN TL
Söz konusu öğretim üyelerinden 10’unun, yerlerine başka kişileri sahte evraklarla sınava soktukları belirlenirken, Metin Aksoy ve Taner Zor’nın da bu süreçte aracılık ettikleri belirlendi. Sınavdan önce, Selim Şahin tarafından, Metin Aksoy’nın hesabına 20 bin TL yatırıldığı da belirlendi. Şahin, parayı, sınavda yerine birinin girmesi için yatırdığını ifade ederken, Çanlı, söz konusu paranın borç verdiği bir kişiden geldiğini söyledi.

‘13 YIL SINAVA GİRDİM CANIMA TAK ETTİ!’
Öğretim üyelerinin bir bölümü, soruşturma sürecinde verdileri ifadelerde kendilerine yönelik suçlamayı reddederken, bazıları da suçlarını itiraf etti. 13 yıldan bu yana doçentlik için yabancı dil sınavına girdiğini, ancak kazanamadığını söyleyen Şahin yaşadığı durumu “Canıma tak etmişti. Denize düşen yılana sarılır” sözleri ile ifade etti. Evren Selçuk ise ifadesinde, yerine başkasının girmesi için 7.500 TL’ye anlaştığını söyledi. Bazı öğretim üyeleri de, sınav günü kendilerini iyi hissetmedikleri veya uyanamadıkları için sınava katılmadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

HOCALARA 3’ER YIL 6 AY
Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Odabaşı soruşturmasını tamamladı; 17 sanık için iddianameyi 23 Eylül 2009’da mahkemeye sundu. Dava Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne açıldı. İki yılı aşkın bir süre devam eden yargılama sonrası karar geçtiğimiz yıl 24 Ocak’ta verildi. Mahkeme, 10 öğretim üyesi hakkında ‘resmi evrakta sahtecilik ve dolandırıcılığa teşebbüs’ suçundan 3’er yıl 6 ay, iki öğretim üyesine ise suç işlemek amacı ile kurulan örgüte yardım etmekten 1’er yıl hapis cezası verdi; hükmün açıklanmasını ise geri bıraktı. Mahkeme, Gökalp Hancı, Mahmut Erbil ve Ali Can Ogan’a 4’er yıl 4 ay, Hüseyin Öztürk ve Seval Taşdemir’e ise 3’er yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Haberin Devamı

MAHKEME KARARINDA DİRENDİ
Dosya Yargıtay’a gitti. Yargıtay 15. Ceza Dairesi kararını geçtiğimiz 10 Eylül’de verdi. Yargıtay, yerel mahkeme kararını kısmen onadı, kısmen de bozdu. Dosya bir kez daha Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geldi. Mahkeme 12 Kasım’da yaptığı duruşmada, daha önce verdiği kararda direnmeyi esas aldı. Bir başka ifade ile verdiği cezaların doğru olduğuna hükmetti. Yerel mahkemenin kararında direnmesi sonrası son sözü ise, Yargıtay Ceza Genel Kurulu söyleyecek.

 

BAKMADAN GEÇME!