Gezici Festival 19. kez yola çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Gezici Festival 19. kez yola çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2013 01:21

Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen Gezici Festival, 27 Kasım-9 Aralık’ta sanatseverleri dünya sinemasıyla buluşturacak. Geçtiğimiz aylarda hayata veda eden tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz’in en büyük hayallerinden “Edremit’te film festivali” düşüncesini gerçekleştirilmesi planlanırken, festival kapsamında Kurtiz’in az bilinen filmleri ve dünya sinemasının özgün işleri de seyredilebilecek.

Haberin Devamı

Ankara Sinema Derneğinin Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 19. kez yola çıkacak. Festivalin koordinatörü Pınar Evrenosoğlu, 27 Kasım-9 Aralık’ta gerçekleştirilecek festivalin “Ne Yapmalı?” temasıyla sinemaseverlerle bir kez daha buluşacağını söyledi. Geçtiğimiz aylarda hayata veda eden tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz’in aralarından ayrılmasıyla büyük üzüntü yaşadıklarını belirten Evrenosoğlu, “Gezici Festival bu yıl izleyicilerine sürpriz bir açılışla ‘merhaba’ diyecek. Gezici Festivalin ilk yıllarından itibaren bizi destekleyen sevgili Tuncel Kurtiz, bu yıl da özel bir bölümle aramızda olacak” dedi.

EDREMİT’TE BAŞLAYACAK

Festivale iki açılış yapacaklarını anlatan Evrenosoğlu, “Gezici Festival bu yıl önce Edremit’te ardından da Ankara’da açılacak. Kurtiz’in anısına Erdemit’te bir günlük buluşma gerçekleştirilecek. Kurtiz hep Edremit’te bir film festivali düzenlemeyi hayal ederdi. Biz de bu yıl onun bu hayalinden yola çıkarak etkinliklerimizi Edremit’te de yapacağız. Kurtiz’in dostlarının katılımıyla festival arşivinden seçilen görüntülerden oluşan ‘Gezici Festival’in yol Arkadaşı: Tuncel Kurtiz’ adlı belgeseli ve yine Kurtiz’in yönettiği iki filmi göstereceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

KURTİZ’İN AZ BİLİNEN İKİ FİLMİ

Bu iki filmin Kurtiz’in mütevazi kişiliği nedeniyle çok fazla bilinmediğine dikkati çeken Evrenosoğlu, şöyle konuştu:
“Kurtiz’in yönettiği tek uzun metrajlı filmi İsveç yapımı, o dönemin sinema sektörünü yansıtan ‘Gül Hasan’ ve ödüllü filmi ‘Kuzunun Gülümseyişi’ sinema tutkunlarıyla bir araya gelecek. Ayrıca Edremit Belediyesinin de katkılarıyla gün boyu film gösterimleri yapılacak. Ülkemizde bu yıl çekilen uzun metrajlı filmlerden derlenen Türkiye Sineması 2013 bölümünde yer alan filmlerin yönetmen ve oyuncuları festivalde yapılacak galalarda izleyicilerle buluşacak. Öte yandan Festival bir kez daha Berlin, Cannes ve Sundance gibi önemli festivallerde gösterilen ve ilgi çeken filmlerden oluşan bir dünya sineması seçkisini izleyicilerine sunacak. Bu bölümde AB’den Fransa ve Lübnan’a, Meksika’dan Kore ve Şili’ye, farklı ülkelerin sinemalarından çarpıcı örnekleri izleme fırsatı bulacak seyirci. Gezici Festival izleyicisinin daha önceki yıllardan yakından tanıdığı Şilili yönetmenlerin filmleri ‘Bir Ülke: Şili’ bölümünde gösterilecek.”

ÜÇ ÖZEL BÖLÜM

Haberin Devamı

Programda bu yıl, farklı kurgu ve seçkileriyle dikkat çekecek üç özel bölüm de bulunduğunu aktaran Evrenosoğlu, şunları söyledi:
“Şiir, roman ve öyküleriyle tanınan, Türkiye edebiyatının önemli isimlerinden; Barış Bıçakçı’nın Gezici Festival izleyicisi için seçtiği iki sürpriz film ‘Barış Bıçakçı: İki Film Arasındaki En Kısa Mesafe’ bölümünde gösterilecek. ‘Köken Ergun’un Video İşleri’ bölümünde, dünyada video ve performans alanlarındaki eserleriyle tanınan ve kısa belgeseli Aşura ile bu yıl Berlin Film Festivali’nde ödül kazanan Ergun’un, daha önce Oberhausen, Rotterdam, Sidney ve Zagreb Film festivallerinde gösterilen video işleri toplu olarak Türkiye’de ilk kez izleyicinin karşısına çıkacak. Aynı zamanda festival kapsamında Alfred Hitchcock’un 1925 ve 1929 yıllarında çekilmiş, az bilinen dokuz sessiz filminden biri olan ‘Şantaj’ filminin özel gösterimine Hakan Toker piyanosuyla eşlik edecek.”

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR DA UNUTULMADI

Artık gelenekselleşen “Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri” bölümleriyle küçük izleyiciler için bir canlandırma atölyesinin de f estival programında yer alacağını bildiren Evrenosoğlu, başkentteki gösterimlerin bu yıl da Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda ve Alman Kültür Merkezi’nde gerçekleşeceğini, Alman Kültür Merkezi’ndeki gösterimlerin ücretsiz olacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!