Dubai-İzmir’in ‘Expo’ savaşı

Güncelleme Tarihi:

Dubai-İzmir’in ‘Expo’ savaşı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2013 01:47

Dünyanın en büyük uluslararası etkinlikleri arasında yer alan Expo 2020 için geri sayım başladı.

Haberin Devamı

2015’teki Expo yarışını az farkla Milano’ya kaybeden İzmir’in yeniden aday olduğu yarışta, Brezilya’dan Sao Paulo, Rusya’dan Ekaterinburg ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai kentleri İzmir’in rakibi olacak.
Uluslararası Sergiler Bürosu’nun (BIE) 167 delegesinin karar vereceği yarışta, “Daha iyi bir dünya için yeni yollar/Herkes için sağlık” temasıyla yarışan İzmir, bu sefer ipi göğüslemeyi hedefliyor. Expo 2020’nin en iddialı adayları Dubai ve İzmir olsa da BIE her zaman sürprizlere hazır olunması gereken bir kurum.
Tüm dünyadan 35 milyon ziyaretçi potansiyeli ile tüm katılımcıların iştahını kabartan Expo 2020 yarışını kimin kazanacağına BIE’nin 167 delegesi, Paris’teki OECD binasında yapılacak oylamada karar verecek. Yarış öncesi Paris’e gelen İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Toprak ve İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığındaki heyet bir haftadır kentte kamp kurdu.

Haberin Devamı

İZMİR’E 63 SÖZ

Kulislerde, son bir haftalık yoğun çalışmadan önce 167 delegenin 33’ünün İzmir’e yazılı, 30’a yakınının ise sözlü olarak destek verdiği biliniyor. Bu bir haftalık yakın markaj temasların ardından ise, bu sayının daha da ilerlediği kaydediliyor. İngiltere, Kanada ve çok sayıda Avrupa ülkesinin Dubai’ye açık desteği İzmir’i zorlasa da Expo Komitesi son ana kadar kulis çalışmalarını yürütecek. Yarın akşam, delegelere Paris’te resepsiyon verecek olan komite, son ana kadar kulislere devam edecek.

İLK TUR ÇARŞAMBA GÜNÜ

Çarşamba günkü oylamada ilk turda adaylardan biri 3’te 2 çoğunluğu alırsa yarışı kazanacak. Aksi taktirde en az oyu alan ülke elenecek ve 2’nci tura geçilecek. Oylama 2 aday şehir kalana kadar sürecek. İki aday kalınca, en fazla oyu alan aday kazanacak.

İNGİLTERE'DEN DUBAİ'DEN DESTEK

Bu sene daha iddialı hazırlanan İzmir’e her kıtadan önemli ölçüde destek geliyor. Ekvator’dan Arnavutluk’a, Gürcistan’dan Senagal’e pek çok ülke yazılı destek verdi. Çin, İran, Belçika, İsviçre, Ukrayna gibi ülkeler de sözlü destek verdiler. İngiliz Başbakanı David Cameron ise Dubai’yi desteklediklerini resmen açıkladı. Dubai’de çalışan 100 bin İngiliz ve önemli ticari ilişkileri nedeniyle Dubai için kulis yapan İngiltere’yi Kanada, Hollanda ve Portekiz de takip ediyor. Katar, Kuveyt, Lübnan, Fas, Ürdin gibi Arap ülkeleri de Dubai’yi destekliyor.

Haberin Devamı

İzmir'deki satılık konut ilanları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!