Bu uyarıya kulak verin

Güncelleme Tarihi:

Bu uyarıya kulak verin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2013 01:25

İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sibel Öktem Ayık, kış aylarının gelmesiyle viral enfeksiyonların arttığını, en sık olarak da solunum virüsleri ile gribal enfeksiyonların görüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Sibel Öktem Ayık, gribin kendiliğinden düzelebilen bir hastalıkken, bazen vücut direnci düşük kişilerde ölümcül de seyredebildiğine dikkat çekti.
Gribal enfeksiyonların Türkiye'de daha çok kasım ayından nisan ayına kadar salgınlar oluşturduğunu aktaran İKÇÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD Başkanı Doç. Dr. Sibel Öktem Ayık, bu virüslerin havaların soğumasıyla üst solunum yollarında çoğalarak, direnci düşen kişilerde hastalık oluşturduğunu vurguladı. Doç. Dr. Öktem Ayık belirtileri şöyle sıraladı: “Vücut direnci iyi olan kişilerde solunum virüsleri 1-2 gün kırgınlık halsizlik, boğaz yanmasına neden olur, kişi gribal enfeksiyon geçirdiğini dahi anlamadan kısa sürede iyileşebilir. Stres, yorgunluk, yetersiz ve düzensiz uyku, beslenme bozuklukları, sigara ve alkol kullanımı kişinin vücut direncini düşürerek gribal enfeksiyonun gelişmesine neden olur. Bu kişilerde halsizlik, yorgunluk, kas ağrıları, burun akıntısı, öksürük, hapşırık, boğaz ve baş ağrısı, hafif ateş yüksekliği gibi bulgular gelişir.”

Haberin Devamı

Doç. Dr. Öktem Ayık, gribin bazı durumlarda daha ağır olarak nüksedebildiğini kaydederek, özellikle kronik hastalıklara sahip kişilere şöyle seslendi:
“65 yaş üzeri kişilerde, kanser ve kanser tedavisi gören, romatizmal hastalıklar nedeniyle kortizon ve vücut direncini azaltan ilaç kullanan, astım, KOAH gibi solunumsal hastalıklar, kalp, böbrek, karaciğer yetersizliği, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları olan kişilerde şikayetler daha ağır olabilir, iyileşme gecikebilir. Hastalık ilerleyerek akciğer enfeksiyonlarına ve solunum yetmezliğine neden olabilir. Erken dönemde tanı konulduğunda tedavi ile düzelme sağlanırken; geç kalındığında solunum yetmezliği ile kişiler kısa sürede kaybedilebilmektedir. Vücut direnci düşük bu kişiler gribal enfeksiyon geliştiğinde yakından takip edilmelidir.”

İSTİRAHAT ŞART
Gribal enfeksiyonun bulaşıcılığın en yoğun olduğu ilk 5 günde olabildiğince yatak istirahati yapılması gerektiğine işaret eden Doç.Dr. Öktem Ayık, burun akıntısı, hapşırık ve öksürüğü olan enfeksiyonlu kişilerle aynı ortamda bulunulmasının risk taşıdığını belirtti. Doç. Dr. Öktem Ayık,“ Hastalıklı kişilerin kullandığı havlu, bardak gibi eşyaları ortak kullanmak ve sarılma, öpüşme, el sıkma gibi yakın temas virüsün bulaşmasına neden olur. Bu nedenle özellikle kronik hastalığı olan, vücut direnci düşük kişilerin, yaşlıların, gebelerin ve bebeklerin gripli kişilerle yakın temasta bulunmaması, havalanması iyi olmayan ortamda uzun süre kalmaması gerekir” dedi.
Enfeksiyona yakalanan hastaların alması gereken önlemleri sıralayan Doç.Dr. Öktem Ayık, “Kalabalık ortamlarda bulunmamak, bol güneşli ve havalandırmanın iyi olduğu odada istirahat hem diğer sağlıklı kişilerin enfekte olmasını önleyecek, hem de kişinin daha kısa sürede iyileşmesini sağlayacaktır. Ayrıca C, A ve E vitamini yönünden zengin besinleri tüketmek, kişinin vücut direncini artırarak daha çabuk düzelmesini sağlar. Güneş ışığı ile temas hem vücut direncini artırır hem de virüslerin ölmesini sağlar. Odanın sık sık havalandırılması çok önemlidir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!