Gezici Festival’e Hitchcock’lu açılış

Güncelleme Tarihi:

Gezici Festival’e Hitchcock’lu açılış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2013 01:09

Bu yıl 19. kez yolculuğa çıkmaya hazırlanan Gezici Festival, sinema tarihinin en önemli isimlerinden Alfred Hitchcock’un Ankara’da ilk kez gösterilecek sessiz filmi Şantaj ile başlıyor.

Haberin Devamı

Ankara Sinema Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Gezici Festival, 29 Kasım-5 Aralık tarihleri arasında Başkent’te sinemaseverlerle buluşacak.
Festivalin bu yılki Ankara programının açılışı sinema tarihinin önemli bir ismine ve önemli bir dönemine de saygı duruşu niteliği taşıyor. Alfred Hitchcock’un Ankara’da ilk kez gösterilecek sessiz filmi Şantaj (Blackmail), canlı müzik eşliğinde 28 Kasım akşamı Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde British Council işbirliği ile özel bir gösterimle sinemaseverlerle buluşacak.

SİNEMANIN EN SAF HALİ

İngiliz Film Enstitüsü’nün (BFI) geçtiğimiz yıllarda Hitchock projesi kapsamında uzun ve titiz bir yenilemeyle eski haline getirdiği, British Council tarafından ilk kez Türkiye’de gösterilen, Alfred Hitchcock’un 1925 ve 1929 yılları arasında çekilmiş, az bilinen dokuz sessiz filminden biri olan Şantaj filminin bu özel gösterimine Hakan Toker, piyanosuyla eşlik edecek. “Sessiz filmler sinemanın en saf halidir” diyen Hitchcock’un 1929 yapımı, sesli filmlere geçiş döneminde çekilen bu filminin müzik ve diyaloglu sahneler içeren bir versiyonu daha bulunuyor. Ankaralı izleyiciler Şantaj’ın özel gösterimine, Gezici Festival’in Facebook sayfası ve Twitter hesabı üzerinden, önümüzdeki günlerde düzenleyeceği yarışmalarla bilet kazanma şansını yakalayacak.

Haberin Devamı

FESTİVAL SÖYLEŞİLERİ

Ankara’da gerçekleşecek iki söyleşide, tanınmış sinemacılar Gezici Festival izleyicisiyle bir araya gelerek deneyimlerini paylaşacak. Ödüllü oyuncu Taner Birsel, 30 Kasım Cumartesi günü Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde oyunculuk üzerine gerçekleşecek söyleşide farklı oyunculuk performanslarını değerlendirecek. Yönetmen Zeki Demirkubuz ve Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu ise, 4 Aralık’ta Alman Kültür Merkezi’nde sinemaseverlerle bir araya gelecek.

YOL ARKADAŞI TUNCEL KURTİZ

Gezici Festival bu yıl izleyicilerine sürpriz bir açılışla önce Edremit’te merhaba diyecek. Açılışta Gezici Festival arşivinden seçilen ve 15 yıla yayılan görüntülerden oluşan Gezici Festival’in Yol Arkadaşı: Tuncel Kurtiz adlı belgesel, 2004 yılında Macaristan’da Tuncel Kurtiz, Sema Moritz ve Reyend Bölükbaşı’nın Mediawave Festivali sırasında gerçekleştirdikleri Şeyh Bedrettin Destanı gösterisinin kaydı ve Kurtiz’in 1979 yılında İsveç’te yönettiği ve başrolünü üstlendiği sıra dışı gurbetçi filmi Gül Hasan gösterilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!