14 'iyi' sanatçı aranıyor!

Güncelleme Tarihi:

14 iyi sanatçı aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2013 14:46

Şiddet ve istismar başta olmak üzere çocuklara karşı işlenen suçların önlenmesi için 14 gönüllü sanatçı aranıyor.

Haberin Devamı

Çocuk Suçlarını Önleme Derneği, çocukları kendilerine yönelen tehlikelere karşı korumak için uluslar arası 14 güvenlik kuralını besteleyerek, seslendirecek sanatçılar arıyor. Dernek Başkan Yardımcısı Gülhan Şişman, “Çocukların çok sevdiği sanatçıların yer aldığı bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Tarkan, Göksel, Hande Yener, Gülben Ergen, Kenan Doğulu Mustafa Sandal gibi sanatçıların 14 kuralı besteleyerek, seslendirmelerini ve okullarda bunların ders zili olarak çalınmasını hayal ediyoruz. Bunu başarabilirsek, ulaşmakta zorluk çektiğimiz Anadolu çocukları başta olmak üzere çocuğa yönelik suçları olmadan önleyebiliriz” diyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi çalışanlarının kurarak daha sonra gönüllülere devrettiği ÇocukDer, çocuğa karşı işlenen cinsel istismar, şiddet gibi suçları ‘olmadan’ önlemenin çarelerini arıyor. Bunun için uluslar arası kabul gören 14 güvenlik kuralını, bu eğitim öğretim döneminde afiş haline getirerek okullara dağıtan Dernek, her bir kuralın okul sütlerinin üzerine de konularak, çocuklara öğretilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e bir proje sundu. Bakan Şahin de bu projeyi Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in önüne koydu. Ancak edinilen bilgiye göre bakanlık, bu projenin uygulanması için henüz bir adım atmadı.

Haberin Devamı

ÇocukDer Başkan Yardımcısı Gülhan Şişman, okul sütü projesinin önemli olduğuna dikkat çekerken, yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını anlattı. Özellikle Anadolu’daki çocukları kendilerine yönelebilecek istismar, şiddet ve kaçırma olaylarından kurtarmak için önleyici kuralların çok önemli olduğunu vurgulayan Şişman, “Biz de bunun için 14 güvenlik kuralının okullarda ders zili olarak çalınması projesi geliştirdik. Bunun için 14 kuralın, bestelenerek; 14 ayrı sanatçı tarafından seslendirilmesini hayal ediyoruz. Bunları çocukların çok sevdiği sanatçılara, Tarkan, Kenan Doğulu, Gülben Ergen, Mustafa Sandal, Göksel, Hande Yener gibi, seslendirmeyi başarabilirsek, çocuklarımızı kendilerine yönelebilecek tehlikelerden korumak için çok önemli bir adım atmış olacağız” dedi.

Haberin Devamı

PEDOFİLİNİN ADRESİ BİLİNSİN!

Şişman, çocuklara karşı işlenen suçların önlenmesi için Amerika ve Avrupa’da olduğu gibi ‘önleyici’ kanunların çıkarılarak, ‘zorunlu ihbarcı’ sisteminin kurulması gerektiğini vurguladı. Çocuk istismarcısı kişilerin kimlik ve adres bilgilerinin Emniyet tarafından belirlenerek, çocuğu olan ailelerin bilgisine açılması gerektiğine dikkat çeken Şişman, “Siz iki çocuklu bir ailesiniz, yeni bir ev alacaksınız ya da kiralayacaksınız. Pedofili birinin evinin yanında oturmak ister misiniz? İstemezsiniz, bunu bilseniz evi ona göre alırsınız. İşte Amerika’da bu bilgiler herkese açık” dedi. Şişman, ayrıca okullarda mutlaka bireysel güvenlik kurallarının ders olarak okutulması gereğine işaret etti.

Haberin Devamı

İŞTE 14 ALTIN KURAL:

Şişman, 14 altın kuralı bilen çocukların kayıp, kaçak-kaçırma ve çocuk istismarına karşı büyük ölçüde korunacağını belirtek, “ Zira amaç çocuğu tehlikeli durumlardan alıkoymak, ayrıca bu durumda olması halinde en az hasarla kurtulmasını sağlamaktır. Çocuk ölümlerini engellemeye çalışır. Ölümle sonuçlanmış çocuk dosyaları incelenip, nerelerde çocuğun zaaf gösterdiği saptanarak hazırlanmıştır. ABD Ulusal Kayıp ve Sömürülen Çocuklar Merkezi (NCMEC) ve 195 ülkede faaliyet gösteren Uluslar arası Kayıp ve İstismar Edilmiş Çocuklar Kriz Merkezinin (ICMEC) hazırladığı kurallardır. Her yıl gözden geçirilip güncellenir. Örneğin su havzaları geçen sene ilave oldu. Ülkemizde de her sen serinlemek amacı ile suya giren ortalama 480 çocuk boğularak hayatını kaybediyor” diye konuştu.
14 güvenlik kuralı üç başlık altında toplanıyor: Ben Akıllıyım, Ben Cesurum, Ben Dürüstüm. Derneğin bestelenmesini istediği bu kurallar şöyle sıralanıyor:

Haberin Devamı

BEN AKILLIYIM:

14 iyi sanatçı aranıyor


1- Yalnız yerler güvenli değil. Ben hep arkadaşlarımla oynarım!
2- Tanımadığım kişilerden şeker, hediye almam!
3- Ailemden İzinsiz arabalara binmem!
4- Yardım istersem, üniformalı birinden isterim!
5- Kendi adımı, annemin, babamın adını bilirim. Telefon numaramızla adresimizi de bilirim!
6- Su birikintisine, kuyu nehir veya denize yanımda yetişkin olmadan yaklaşmam ve girmem!

BEN CESURUM

7- İstemediğim şeylere hemen hayır derim!
8- Tedirginsem, hemen oradan uzaklaşırım, kaçarım!
9- Biri bana dokunduğunda kötü hissedersem, “Hayır, bana dokunma” derim! Bu benim en doğal hakkım.
10- Sesim alarmımdır benim. Tedirginsem, korkarsam hemen bağırırım! Çekinmem.

Haberin Devamı

BEN DÜRÜSTÜM

11- Başkalarıyla konuştuklarımı, aileme de söylerim!
12- Bir yere gitmeden önce, aileme sorarım!
13- Korkarsam, kendimi kötü hissedersem, hemen birine söylerim!
14- Büyük biri benden yardım isterse, yardım etmeden ailemden önce izin alırım!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!