Tarım göçü haritası

Güncelleme Tarihi:

Tarım göçü haritası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2013 01:19

Ankara Üniversitesi, mevsimlik tarım işçilerinin göç yollarını haritalandırdı. Çalışmaya göre mevsimlik işçiler en çok Ankara, Malatya, Adana, Giresun, Konya ve Kayseri’ye göç ediyor.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi (AÜ) Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Artar, mevsimlik işçilerini göç haritasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Binlerce mevsimlik tarım işçisinin her yıl nisan-kasım aylarında kalıcı yerleşim yerlerinden ayrılıp; ekim­, dikim, hasat toplama, çapalama gibi işler için tarım işinin yoğun olduğu bölgelere göç ettiklerini kaydeden Artar, mevsimlik tarım işçiliğinin en az 50 ilde görüldüğünü, araştırma kapsamındaki 5 ilde bulunan işçilerin ise 36 ile gittiğini dile getirdi.

ÇADIR HAYATI

“Bu kadar fazla ili içeren göç yolları haritalanması ilk kez yapıldı” diyen Artar, “Mevsimlik tarım işçileri en çok Ankara Malatya, Adana, Giresun, Konya ve Kayseri’ye göç ediyor. İşçiler gittikleri yerlerde, yüzde 65 oranında çadırlarda kalıyor” dedi.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR

Tarım işçilerinin kötü çalışma ve yaşam koşullarından en fazla etkilenenin, 0-­6 yaş arası çocuklar olduğunu söyleyen Artar, işçilerin yüzde 65’inin göç sürecinde bu yaş grubundaki çocuklarını da yanlarında götürdüğüne dikkat çekti. Artar, göçe katılan 918 çocuğun 214’ünün 0-­2, 178’inin 2­4, 194’ünün 4­-6, 332’sinin ise 6-­12 yaş aralığında olduğunu dile getirdi.
Çocukların bu süreçte bakım sorunuyla karşılaştığını ifade eden Artar, “Ailelerin yüzde 10’u çocuklarına kimsenin bakmadığını ifade etti. Bu küçük çocuklar, ebeveynleri tarladayken çadırlarda tek başlarına kalıyor. Çocukların yüzde 42’si ise aileleriyle tarlaya gidiyor. Bu durumda çocuklar kısmen kontrol altında oluyor” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!