Yılın öğretmeni seçtiren özveri

Güncelleme Tarihi:

Yılın öğretmeni seçtiren özveri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2013 13:31

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde işitme yetersizliği ve birkaç harfi seslendirmesinin dışında konuşamaması nedeniyle 6 yaşından itibaren kaynaştırma eğitimine tabi tutulan 12 yaşındaki Özgür Saraçoğlu, sınıf öğretmeni Yıldız Aydın Ekiz’in çabasıyla okuma-yazmayı ve konuşmayı öğrendi.

Haberin Devamı

Öğrencisinin sınıf düzeyinde eğitime devam etmesini sağlayan 39 yaşındaki öğretmen Ekiz, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Zonguldak’ta yılın öğretmeni seçildi. Gülçin-Ayhan Saraçoğlu çiftinin 3 çocuğundan Özgür Saraçoğlu, işitme engelli olarak dünyaya geldi. Problemi geç fark edilen ve 5 yaşında Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde operasyon geçirerek kulağına işitme cihazı takılan Saraçoğlu, işitme yetersizliği ve bir kaç harfin dışında konuşamaması nedeniyle 6 yaşından itibaren Erdemir İlkokulu’nda kaynaştırma eğitimine tabi tutuldu.

15 yıllık eğitimci Yıldız Aydın Ekiz, Özgür Saraçoğlu’nun okuma-yazma öğrenmesinin yanında, konuşabilmesi yönünde özel çalışma ve egzersizler yaptırdı. Ekiz, çıkaramadığı harfleri söyleme ve kelime haznesini geliştirmeye yönelik ağız, dudak, dil egzersizleri, ayna karşısında konuşturma, teypten şarkı ve sesler dinletme, ses rezonansını fark etme ve kullanma gibi çalışma ve egzersizler yaptırdığı öğrencisini Rehberlik Araştırma Merkezi’ne de yönlendirdi.

Haberin Devamı

Özgür Saraçoğlu, öğretmeninin hem okulda, hem de evine gelerek yaptırdığı çalışmalar ile okuma-yazmayı ve konuşmayı öğrendi. Saraçoğlu’nun, 5’inci sınıfta Rehberlik Araştırma Merkezi’nde yapılan değerlendirmesinde sınıf düzeyine geldiği belirlenerek kaynaştırma eğitimi kaldırıldı.

Öğrencisinin, şu anda Cumhuriyet Ortaokulu 2’nci sınıfta sınıf düzeyinde eğitimine devam etmesini sağlayan Yıldız Aydın Ekiz, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Zonguldak’ta yılın öğretmeni seçildi. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Ankara’da ödülünü alacak olan Ekiz, Özgür Saraçoğlu’nun okula başladığında sadece ‘a, e, i, ü, ve n’ harflerini seslendirebildiğini söyledi. Ekiz, "Özgür’ün 5 yılda geldiği nokta gerçekten çok önemli. Bütün harfleri ve sesleri çalıştık. ‘İşitme eğitimi’ alan öğretmen eşimden de destek aldım. Okuma-yazma çalışmalarının yanında, konuşmaya yönelik egzersizlerle sınıf arkadaşlarının düzeyine geldi. Özgür’ün durumu bana, herkes için her zaman yapılacak bir şey olduğunu gösterdi" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!