Gizem artık özgür

Güncelleme Tarihi:

Gizem artık özgür
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2013 09:49

Rusya’da tutuklanan Greenpeace aktivisti Gizem Akhan, 64 gün sonra özgürlüğüne kavuştu.

Haberin Devamı

Tutuksuz yargılanmasına karar verilen Akhan'ı Türk basınından sadece Hürriyet karşıladı. Akhan'ın ilk sözleri, “19 Eylül’de tutuklandığımızda hiç bu kadar zor olacağını tahmin etmemiştim. Bir restoranda karnımı doyurmak istiyorum” oldu.

Akhan'ın dün St. Petersburg'da görülen duruşmada 2 milyon rublelik (Yaklaşık 122 bin TL) kefaletle serbest bırakılmasına karar verilmişti. Genç aktivistin kefalet ücreti bu sabah Greenpeace tarafından ödendi. Rusya yasalarına göre kefaletle serbest bırakılan bir kişi, savcılık ve mahkemenin çağrısı üzerine sorgu ve duruşmalara katılması şartıyla hareket serbestisine sahip olmasına rağmen 30 Greenpeace aktivisti hakkında bu kuralın geçerli olmayacağı açıklandı.

AŞÇILIK YAPIYORDU

"Arctic Sunrise" isimli gemiyle Kuzey Buz Denizi'ne giden 25 yaşındaki Akhan ve 29 arkadaşı 19 Eylül'de Rus devletine bağlı Gazprom Neft'e ait petrol platformunda eylem yaptıkları için gözaltına alınmıştı. Amaçları Kuzey Buz Denizi’ndeki buzulların erimesini hızlandırdığı için Rus enerji şirketinin bu bölgedeki petrol arama çalışmalarını protesto etmekti. İki Greenpeace gönüllüsü platforma tırmandığı için tutuklanırken, diğerleri Rus sahil güvenliğinin gemiye yaptığı baskında gözaltına alındı. Akhan'ın gemideki görevi ise aşçı yardımcılığıydı.

Gözaltına alınan 30 kişiden 28'i hakkında kefaletle serbest bırakılarak tutuksuz yargılanma kararı çıkarken, Avustralyalı Colin Russell'ın gözaltı süresinin üç ay daha uzatılmasına karar verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!