Araç alıp satarken dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Araç alıp satarken dikkat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2013 12:50

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları için araç satış işlemlerini noter aracılığıyla yaptırmaları ve satış belgelerinin suretini muhafaza etmeleri gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ağaoğlu, özel sözleşmelerle yapılan araç satışlarının yasal geçerlilik taşımadığını, vatandaşların bu konuda dikkatli hareket etmek zorunda olduklarını anlattı.

Noter kanalıyla satılmayan araçlarla suç işlendiğinde vergi ve trafik sigortası gibi yükümlülükler satıcının üzerinde olduğu için ceza ve faizlerin araç sahibine yansıtıldığına dikkati çeken Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"Bu, kişiyi yüklü miktarda borçla karşı karşıya bırakmaktadır. Araç sahibi görünen kişi, trafik tescil bürosundaki adresi değişmesine rağmen nüfus kayıt sistemindeki adresi değiştirilmediğinde kendisi hakkında açılan davalardan da haberdar olmuyor. Hatta icra takibine başlanabiliyor. Bu nedenle araç satışı yapanların bu işlemleri noter huzurunda yaptırmalarının yanı sıra ikamet adreslerini güncellemeleri de büyük önem arz etmektedir. Mesela, herhangi bir otomobil alıp da resmi kaydını üzerine yaptırmayan yani ruhsatını üzerine düzenlettirmeyen kişi, otomobili satan kişinin borçları yüzünden araca haciz konulabileceğini ve aracın elinden alınabileceğini hiçbir zaman unutmamalıdır.

Tüketicilerin mağdur olmamaları açısından araç satış işlemlerini mutlaka noterden yaptırmaları ve satış belgelerinin suretini muhafaza etmeleri gerekmektedir."

Haberin Devamı

"Bizim başımıza da geldi"

Ağaoğlu, benzer olayların sık yaşandığını, kendisinin de aynı sıkıntıya maruz kaldığını dile getirdi.

Daha önce sahibi olduğu otomobili noterden işlem yaptırmadan sattığını aktaran Ağaoğlu, "Bu araç bir adama çarptı, adam öldü. Ölünün yakınları mallarımıza haciz koydurdu ve bize tazminat davası açtı. Aracı da haczettiler. Araca ihtiyati tedbir kararı aldırarak aracın bize teslimini engellediler. Daha sonra mahkeme yoluyla araç satıldı ve elde edilen geliri de mahkeme karşı tarafa ödettirdi. Daha fazla tazminat çıksaydı, farkı da bizden alacaklardı" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!