Gizem için kritik gün

Güncelleme Tarihi:

Gizem için kritik gün
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2013 02:02

Greenpeace’in Kutup Denizi’ndeki gösterisinde tutuklanan Gizem Akhan’ın bugün Rusya’nın St.Petersburg kentindeki duruşmada kefaletle serbest kalması bekleniyor. Başbakan Erdoğan da Putin ile görüşmek üzere aynı kentte olacak.

Haberin Devamı

RUSYA’nın kültür başkenti olarak bilinen St.Petersburg kentinde bugün Türkiye günü yaşanacak. Bir yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ile ikili görüşmeler yapmak için gelirken, diğer taraftan şehrin bir başka ucunda 18 Eylül’den bu yana Rusya’da tutuklu bulunan Greenpeace aktivisti Gizem Akhan’ın kaderi belirlenecek. Hatta Rus meslektaşlarımız Başbakan Erdoğan’ın şehre geldiğini öğrenince, “Sizinki yoksa kızı almaya mı geldi” diye sorular yöneltmeye başladı. Erdoğan, St.Petersburg’a Putin ile Üst Düzey İşbirliği Konseyi zirvesi için geliyor. Ancak üç CHP milletvekilinin de davayı izlemek için kente gelmesi gözleri duruşmaya yöneltti.

Siyasi desteğe ihtiyaç yok

Hürriyet’e konuşan Greenpeace hukukçular koordinatörü Dmitriy Artamonov, Erdoğan’ın gelişiyle Gizem Akhan davasının bağlanmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Gizem Akhan’ın yarın (bugün) yüzde 99 ihtimalle kefaletle serbest bırakılacağını tahmin ediyoruz. İki aydır geride kalan 29 arkadaşımız gibi Gizem ile aynı derecede ilgiliyiz. Kefalet parası da hazır. Dolayısıyla Gizem’in cezaevinden çıkarak özgürlüğüne kavuşması için üst düzey siyasi bir desteğe gerek duyulmuyor.”

Haberin Devamı

Kefaletle çıkarsa Türkiye’ye döner

Avukat Dmitriy Artamonov, 7 yıla kadar hapis öngören holiganlıkla suçlanan Gizem Akhan’ın kefaletle serbest kalması halinde Türkiye’ye dönebileceğini söyledi. Artamonov, “Tek şart Rus savcıların mahkemeye çağırması durumunda buraya gelip ifade vermesi ya da duruşmaya katılması gerekecek” dedi. Hafta başından bu yana tutuklu Greenpeace üyesinden 17’si hakkında kefaletle tahliye kararı çıkarken avukat, her biri için ikişer milyon ruble ödemeye başladıklarını belirterek “Cezaevinden 2 ya da 7 gün içinde çıkmaları mümkün olacak” dedi.

CHP’li vekiller gitti

Gizem Akhan’ın duruşmasına katılmak için CHP milletvekili Melda Onur, Veli Ağbaba ile İlhan Cihaner, St.Petersburg’a gitti. Onur daha önce “Gizem’i serbest bırakın” yazan bir tişörtle Meclis Genel Kurulu’na katılmıştı.

Davutoğlu: Lavrov’a özel mektup yazdım

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gizem Akhan’ın, serbest bırakılması için tüm diplomatik yöntemlerin kullanıldığını belirterek, “Geçtiğimiz hafta Sayın Lavrov’a şahsi bir mektup gönderdim. Rusya ziyaretimizde ben Sayın Lavrov ile Sayın Başbakan uygun görürse de Sayın Putin ile ele alıp gündemlerinde bulunduracaklardır” dedi. Davutoğlu dün Twitter’da ise şunları yazdı:“Bir süredir Rusya’da cezaevinde tutulan Gizem Akhan’ın ailesi ile telefonda görüştüm. St.Petersburg başkonsolosumuzun ilk günden beri yakından takip ettiği süreçle ilgili bilgi verdim. Rus meslektaşım Sergei Lavrov’a da mektup yazarak beklentilerimizi ilettim. Gizem’le ilgili süreci bundan sonra da yakından takip edeceğiz.” - Mustafa KÜÇÜK/İSTANBUL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!