Davutoğlu, Gizem için Lavrov'a mektup yazdı

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu, Gizem için Lavrova mektup yazdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2013 14:33

Rusya'da Gazprom Neft'e ait petrol platformuna tırmandıkları gerekçesiyle 26 Eylül'den beri tutuklu bulunan Greenpeace eylemcilerinden Gizem Akhan'ın yarın görülecek duruşma öncesinde kefaletle serbest bırakılması yönünde umutlar arttı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu da Rus mevkidaşına Gizem için mektup yazdığını açıkladı.

Haberin Devamı

Gizem'in kefaletle serbest bırakılacağı yönünde umutların arttığı duruşma gününde St Petersburg'da bir hareketlilik daha yaşanacak. Bunun sebebi ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın St Petersburg'a düzenleyeceği ziyaret. 21-22 Kasım tatihlerinde iki ülke arasındaki Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı için St Petersburg'a gidecek olan Erdoğan'a kalabalık bir heyet eşlik edecek. Ziyarette, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ikili ve heyetler arası görüşmeler yapacak olan Erdoğan'ın programında Gizem Akhan'ın durumuyla ilgili bir görüşme olup olmadığı bilinmiyor ancak bu da ihtimaller arasında görülüyor.

DAVUTOĞLU’NDAN LAVROV’A MEKTUP
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul’da İngiliz mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "İki aydır Rusya'da tutuklu bulunan Greenpeace eylemcisi Gizem Akhan'ın serbest bırakılması için girişimler hangi aşamada?" sorusu üzerine süreci yakından takip ettiklerini, ilk günden itibaren Rus yetkililerle yakın ilişki içerisinde olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

"Bütün diğer vatandaşlarımız gibi Gizem Hanım'ın bir an önce hukuki sürecin tamamlanıp ülkemize dönmesi yolundaki çabalarımız sürüyor" diyen Davutoğlu, önceki günlerde diğer işleyen mekanizmalar dışında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a gönderdiği mektupla kendisinin bizzat yardımını talep ettiği bilgisini verdi.

Gizem Akhan'ın tutukluluk şartları, talepleri ve hukuki süreçle ilgili bütün bilgileri aldıklarını, Rus yetkililerin Akhan ile özel bir görüşme yapılmasını sağladıklarını, ailesinin de bilgilendirildiğini dile getiren Davutoğlu, bu konuyu Rusya ziyareti sırasında ele alacaklarını bildirdi.

CHP'Lİ VEKİLLER DE GİTTİ
Yarın saat 14.00’de görülecek duruşma öncesinde üç CHP'li vekil de Gizem'in tutuklu olduğu Rusya'nın St Petersburg kentine gitti. Gizem'e destek vermek üzere Rusya'da giden vekiller CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile Denizli Milletvekili İlhan Cihaner. Onur daha önce de 'Gizem'i serbest bırakın' yazan bir tişörtle Meclis Genel Kurulu'na katılmıştı.

Haberin Devamı

24 yaşındaki Gizem Akhan, 19 Eylül 2013’te gözaltına alındı ve 26 Eylül’de hakim karşısına çıkarıldı. Rus Araştırma Komitesi’nin araştırma ve delil toplama süresi olarak bildirdiği 24 Kasım’a kadar Gizem’in tutuklu kalmasına karar verildi. 3 Ekim’de azami cezası 15 yıl olan korsanlıkla suçlanan Gizem’in kefalet başvurusu reddedilmişti. Gizem’e yapılan suçlamaya 25 Ekim’de 7 yıla kadar cezası olan holiganlık da eklendi.

12 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI
26 Eylül'den bu yana tutuklu bulunan 28 Greenpeace eylemcisi ve iki gazeteciden oluşan toplam 30 kişiden şimdiye kadar 18'i hakkında kefaletle serbest bırakılmaları kararı çıktı. Dün dokuz eylemcinin kefaletle salıverilmeleri kararının ardından bugün de altı üye hakkında aynı kararın çıkması Gizem için de umutlar arttı. Ancak Greenpeace üyeleri mahkeme süreci devam ederken serbest kalsalar bile St.Petersburg’ta kalmaları şartı aranıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!