Avrupa'da 1.000 Burak daha var

Güncelleme Tarihi:

Avrupada 1.000 Burak daha var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2013 10:39

Suriye’de öldürülen Türk kökenli Alman milli futbolcu Burak Karan, radikal dincilerin tuzağına düşen Avrupalı gençleri yeniden gündeme getirdi. İstihbarat raporlarına göre Avrupalı 1000 genç, El Kaide saflarında savaşmak için Suriye’ye gitti. Almanya’dan gidenlerin sayısı 200... Bunlardan biri de eski rap’çi Deso Dogg. O da Burak gibi Suriye’de savaşmayı seçti...

Haberin Devamı

ALMANYA’da son yıllarda gündemden düşmeyen Selefiler, Suriye’deki savaşta yaşamını yitiren futbolcu Burak Karan’ın ölümüyle yeniden gündeme geldi. İç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı, Selefilerin Almanya’daki cami ve dernek örgütlenmelerini gözlem altında tutuyor. Federal İçişleri Bakanlığı, en radikal selefi örgütü olarak bilinen “Millatu İbrahim”i 2012’de yasaklamıştı. Selefiler Almanya’da en çok Kuzey Ren Vestfalya ve Hessen eyaletlerinde faaliyet gösteriyor. Milatu İbrahim’in yanısıra, “Dawa FFM” ve “Wahre Religion-Gerçek din” gibi Selefi dernekler de radikal gruplar arasında sayılıyor.

İstihbarat raporlarına göre, Almanya’da son 1 yıl içinde yaklaşık 200 radikal İslamcı’nın Suriye’ye giderek savaşa katıldığı belirtiliyor. Avrupa çapında ise bu rakamın bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Berlin’de daha önce rap müzik yapan Deso Dogg lakaplı Denise Cupert’in de Suriye’de olduğu tahmin ediliyor. Alman Dışişleri Bakanlığı da, radikal İslamcı gruplara katıldıktan sonra Almanya’da yer altına inen Denise Cupert’in Türkiye’de bombalı saldırı eylemi gerçekleştirebileceği uyarısında bulunmuştu.

Haberin Devamı

25 YAŞIN ALTINDA
Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Boris Rhein, Almanya’da son yaşanan olaylardan sonra Selefi örgütlenmesinin yeni bir boyut kazandığını belirtti. Bakan Rhein, selefilerin özellikle Hessen’deki okullara yönelik propagandalarının arttığına dikkat çekti. İçişleri Bakanı, eyalet istihbarat bilgilerine göre bu eyaletten 30 gencin Beşar Esad’a karşı savaşmak için Suriye’ye gittiğini kaydetti. İstihbaratın tahminine göre, bu gençlerden 2’si orada yaşamını yitirirken, 3’ü Almanya’ya geri döndü. Bakan, gençlerin hepsinin 25 yaşın altında olduğuna dikkat çekti.

KOLAY KANDIRILIYOR
İstihbarata göre, Almanya’da 3800 civarında sempatizanı bulunan selefiler, özellikle gelecek perspektifi bulunmayan veya küçük suç olaylarına karışmış gençleri kolayca kandırabiliyor. Özellikle Müslümanların zulüm gördüğü ve ezildiği yönünde propagandalarıyla, Müslüman gençleri etki altına almaya çalışan radikal İslamcı’lar, daha sonra bu gençleri, Cihad için savaş bölgelerine yönlendiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!