Hayatı roman

Güncelleme Tarihi:

Hayatı roman
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2013 01:55

Ergenekon davasında 21 yıl 9 ay hüküm giyen gazeteci-yazar Hikmet Çiçek, 5 yıl cezaevinde birlikte kaldığı aynı davada 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 117 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün askerlik ve sivil hayatını, ‘Ben Veli Küçük’ adlı kitapla anlattı.

Haberin Devamı

Veli Küçük’ün çocukluğundan, askerlik yıllarına ve cezaevi yıllarında koğuşta çekilmiş fotoğraflarının da yer aldığı kitabın satır aralarında ise eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür ve Korkut Eken’e göndermeler yer aldı. Veli Küçük, Ergenekon’da hedef kişiler arasında yer almasının bir nedeninin de Dünya Azerbaycanlılar Kongresi Başkanlığı yapması olduğunu söyledi. Küçük, “ABD’nin önemli bir hedefi İran Azerbaycan’ıydı. Burada karışıklık, bir isyan çıkarmayı çok istediler. DAK adına Amerika’ya gittiğimde açıkça teklif ettiler, reddettim. Sonra Ergenekon sanığı oldum” diyor. Kitapta dikkat çeken bazı bölümler özetle şöyle:

“Veli Küçük, adları JİTEM’le birlikte birçok kanlı olayda geçen PKK itirafçıları hakkında konuşurken ‘Bu konuda anılarım çok fazla. Görevim süresince bu şahısları yanıma sokmadım. Şimdi haklılığım ortaya çıktı’ diyor. İstihbarat Grup Komutanı Veli Küçük bir gün Diyarbakır’a gider. PKK’lı bir şüphelinin sorgusunun yapıldığına tanık olur. Sorguyu yapan, Binbaşı Cem Ersever’dir. Küçük’ü şaşırtan, sorgu odasında bir PKK itirafçısının olmasıdır. Ersever’e, itirafçıların sadece yer göstermede kullanılacaklarını, sorguda bulunamayacaklarını söyler. Bu yöndeki talimatı hatırlatır. Ancak Binbaşı Ersever’in grubu ve itirafçılar JİTEM kimliğiyle Doğu ve Güneydoğu’da halka kan kusturmaya devam edeceklerdir.

Haberin Devamı

KÜRTÇE YAYIN ÖNERMİŞ

1972-1974 yılları arasında, Şırnak’ta İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yaptı. Doğudaki ilk göreviydi. Şırnak, Veli Küçük’ün hayatında Kürt halkıyla ilk temasıdır. Bundan 40 yıl önce Şırnak’tan Jandarma Genel Komutanlığı’na yazdığı raporunda, TRT’nin Kürtçe yayın yapmasını önerdi. TRT’nin Kürtçe radyo yayını 40 yıl sonra, 2013 Eylül ayında başladı.

EKEN’İ AĞAR GÖNDERDİ

Polisin özel timlerini eğitmekle görevlendirilen emekli Yarbay Korkut Eken, Kocaeli’nde Veli Küçük’ü ziyarete geldi. Altında İçişleri Bakanlığı tarafından tahsis edilen özel araç vardı. Eken, Samsun Ladik’liydi ve Küçük ile devre arkadaşıydı. Küçük, Eken’in annesini ‘Anne’ diye çağıracak kadar ailesini tanırdı. Ancak bu ziyarete bir anlam veremedi. Eken’in ‘İstanbul’a gidiyordum, geçerken uğradım’ açıklaması Küçük’ü tatmin etmedi. Sohbet sırasında Korkut Eken’in Mehmet Ağar’dan sürekli övgüyle söz etmesi Veli Küçük’ün dikkatini çekti. Veli Küçük devre arkadaşı Eken’i uyardı: ‘Sen iyi bir askersin. Bulaşma bu işlere! İki gün sonra Mehmet Ağar ‘hal hatır sormak için’ Veli Küçük’ü aradı. Mesele anlaşılmıştı. Korkut Eken’i gönderen Mehmet Ağar’dı. Eken, Küçük ile konuştuklarını hemen Ağar’a aktarmıştı ve Ağar, Veli Küçük’le arasını iyi tutmak istiyordu.

MAÇTA AĞAR’LA

Haberin Devamı

1996 yılında Trabzon’da, Trabzonspor ile Galatasaray’ın maçı olacaktı. Galatasaray Başkanı Faruk Süren, Veli Küçük’ü aradı. Küçük Galatasaraylı’ydı ve maça da gidecekti. Şeref tribününde Ağar’la karşılaşınca şaşırdı. Ağar, Küçük’ü görünce yanına gitti. İkisi kucaklaşırken fotoğrafları çekildi. Anlaşılan foto muhabirleri de bu sahne için getirilmişti. Kucaklaşma gazetelerde geniş yer aldı. Şimdi Küçük tüm bu mizansenin Ağar tarafından düzenlendiğini düşünüyor. Ağar kamuoyuna ‘Veli Küçük de benim yanımda’ görüntüsünü vermek istiyordu.

EYMÜR NEYE KIZDI

Veli Küçük, 1981’de Nusaybin Hudut Tabur Komutanlığı’na atandı, 1982’de binbaşı rütbesinde Nusaybin Tabur Komutanı oldu. O sırada Mehmet Eymür MİT Mardin Bölge Müdürü’ydü. Küçük’le burada tanıştılar. Dostlukları ve yakınlıkları Küçük’ün görev yaptığı yıllarda devam etti. Ta ki Küçük emekli olduktan sonra devrimci ve ülkücü gençlerin aralarındaki çatışma ve düşmanlıkların sona ermesini savunup, bu yöndeki girişimlere destek verinceye kadar. Eymür’ün dostluğu bundan sonra sona erdi.

Haberin Devamı

İddianamede Küçük’ün adı 1874 kez geçiyor. Veli Küçük ‘Bu taktik CIA’in taktiği’ diyor. İddianameyi okuyan kişinin bilinçaltına ‘suçlu’ imajı yerleştirildi. 2001’de Tuncay Güney’den işkenceyle alınan mülakatta Küçük’ün adı 533 kere geçiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!