Korkumdan ikram kabul etmiyorum

Güncelleme Tarihi:

Korkumdan ikram kabul etmiyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2013 00:23

İki yıllık doping cezası biten Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonu Haltercimiz Nurcan Taylan HÜRRİYET’e önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle yasaklandığı olayda haksızlığa uğradığını iddia eden milli halterci “Ben başarı için yanlış yollara sapacak ve buna ihtiyacı olan bir sporcu değilim” ifadelerini kullandı.

“OLİMPİYAT, Dünya ve Avrupa şampiyonu oldum. Mideme tek bir haram ilaç sokmadım. Hiç de hak etmediğim iki yıllık doping cezası aldım” diyen Nurcan Taylan Hürriyet’e çok önemli açıklamalarda bulundu. Şu an halterin başında onur savaşı verdiğini söyleyen Nurcan, “İki yıllık bir ceza ile bir olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonaları madalyalarını kaçırdım. Elbette pişmanlık duydum. 18 yaşından sonra katıldığım bütün müsabakalarda 10 yıldır madalyasız dönmedim. Her müsabakada temiz çıktım. Ne olduğunu anlayamadığım, ne olduğu bilemediğim bir terslik var. Bir kez şunun bilinmesini istiyorum. Yarışma haftasında alınan bir ilacın bana hiçbir artı etkisi olamaz. Kesinlikle bilincimle doping yapmadım. Ama cezamı çektim. Çok pişmanım. Keşke kendimi iyi koruyabilseydim” dedi.

ŞAMPİYON OLUP BIRAKACAĞIM

KARİYERİNDE beyaz bir sayfa açtığını belirten olimpiyat şampiyonu “Nisan 2014’de Avrupa Şampiyonası ile tekrar podyumlara çıkıyorum. Hedefim şampiyon olup hak ve hayal ettiğim noktada bırakmak istiyorum. Dünyaya bir kez daha gelsem yine halter yapardım, ondan kopamıyorum” ifadelerini kullandı. Doping cezası aldığı olayda haksızlığa uğradığını iddia eden Nurcan Taylan “Halen bu doping olayımı kabullenmiyorum. Ben başarı için yanlış yollara sapacak ve buna ihtiyacı olan bir sporcu değilim. Aynı hafta içerisinde üç kez numune verdim. 2010 yılında üst üste iki gün doping numunesi vermek için ben Konya’ya gittim. Hatta iki yıl içinde 100’e yakın numune verdim. Bundan kaçışımız olabilir mi? Bize uygulanan doping testleri acaba diğer ülkelere de aynı hassasiyetle uygulanıyor mu” açıklamasını yaptı.

DOPİNGSİZ KİMSE BENİ GEÇEMEZ

HALTERDE ilaç nedeniyle haksız bir rekabet yaşandığını belirten Taylan “İlaçlı ve ilaçsız iki haltercinin podyumdaki mücadelesi gerçek spor değildir. Ya her şey serbest bırakılmalıdır. Ya da daha sıkı ve gerçekçi kontroller yapılarak çifte standartlar ortadan kaldırılmalıdır. Ben nasıl ki; Gece yarıları, iki gün üst üste, iki yılda 100’e yakın kontrollere tabi tutuluyorsam, rakiplerime de aynı sistem uygulanmalıdır. Böyle bir durumda dünyada kimse beni geçemez” dedi. Doping cezası aldıktan sonra çok daha dikkatli olduğunu ifade eden milli halterci “Davetlerde ikramları korku ile alıyorum. Tanımadığım yerlerde ikram edilen hiçbir şeyi kilo düşüyorum diye yemiyorum. Delilli, ispatlı belge getiremediğim için aldığım ceza üzerine her attığım adımımı hesaplıyorum. Daha bilinçli ve güvenli yaşayarak, kendimi koruyorum” diye konuştu.

Korkumdan ikram kabul etmiyorum

Haberin Devamı

NURCAN’IN DOPİNG OLAYI

26 Ekim 2011 tarihinde, Uluslararası Halter Federasyonu, anabolik steroid kullandığı gerekçesiyle Nurcan Taylan’a 4 yıl men cezası verdi. Geçen yılın ekim ayında ise milli sporcunun cezası 2 yıla indirilmişti. Nurcan, 26 Ekim 2013 tarihinde yeniden podyuma döndü.

Haberin Devamı

HALTER KADINLARA YAKIŞMIYOR

Kadın doğasına voleybol gibi sporların daha çok gittiğini belirten Nurcan “Doping kadın sporcuları erkekleştiriyor” dedi.

HER şeyden önce kadın olarak bu sporun erkeklere daha çok yakıştığına inanıyorum. Kadınların doğasına farklı sporlar daha çok yakışıyor. Örneğin voleybol... Ama hayatta aldığım en büyük mutluluk halter antrenmanı yapmak. Antrenörle birlikte bir hedef belirleniyor. Hedefe doğru ilerledikçe çok mutlu oluyorum. Antrenmanda ne kadar çok kilo kaldırırsam o kilolar bana müsabakada madalya olarak geri dönüyor.

BİZİM KIZLAR DAHA GÜZEL


DOPİNGİN mutlaka yan etkileri var. O alınan ilaçlar sağlığa zararlı. Hormonsal ilaçlar kadın sporcular da erkeksi görüntü yapıyor. Ses kalınlığı oluyor. Yine de bizim kızlar diğer ülke sporcularından daha güzeller. Bizim kadın halterciler hiçbir zaman Ruslara ve Çinlilere benzemiyor. Diğer ülkeler bizlerin güzelliğinden övgü ile söz ediyorlar. Her zaman onların ağızlarından Türk kadın halterciler diğerleri gibi erkeksi değiller sözlerini duyuyoruz.

HER BAŞARI HİLELİ DEĞİL

SPORDA her başarıdan sonra insanlar ‘Bu sporcu dopingli’ diyor. Yani bu durum sadece halterde olmuyor. Türkiye’de son iki yıldır diğer branşlarda da oluyor. Sporcular temiz bir sayfa açarak, başarıyı zararlı ilaçlarda aramamalı. Sadece antrenmanlar ve sağlıklı beslenmelerle başarıya gidileceğine inanmalıdırlar.

Haberin Devamı

TEK
Rekorlarım kırılamadı

HAYATIMIN 20 yılını haltere feda ettim. Bir kadın olarak sosyal yaşantıma ayıracak zamanım olmadı. Dünya rekortmeni sporcuyum. Rekorlarım hale uzun yıllardır kırılamadı. Halteri zirvede kendime yakışır şekilde bırakıp, farklı yerlerde bulunmak istiyorum. Şu anda bir onur mücadelesi içerisindeyim.

KİMDİR?
29 Ekim 1983 tarihinde Ankara’da doğan Nurcan Taylan, 11 yaşında beden eğitimi dersi sırasında keşfedildi. 1 metre 52 santimetre boyundaki milli sporcu 2004 Olimpiyatları’nda 48 kiloda 2 Dünya , 5 de Olimpiyat rekoru kırarak altın madalya kazandı. 2010 yılında Antalya’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda mutlu sona ulaşan Nurcan, 2003, 2004, 2008, 2009, 2010 ve 2011 Avrupa şampiyonalarında da yine podyumun en üst basamağına çıkmayı başardı. Nurcan Taylan’ın kariyerinde ayrıca 2’şer Akdeniz Oyunları ve Avrupa Gençler Şampiyonası altın madalyası bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!