Çiller'den Kılıç'ın iddialarına cevap

Güncelleme Tarihi:

Çillerden Kılıçın iddialarına cevap
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2013 15:41

Eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Tansu Çiller, 28 Şubat Davasına ilişkin olarak, dönemin MGK Genel Sekreteri Emekli Orgeneral İlhan Kılıç'ın iddialarına yanıt verdi.

Haberin Devamı

Çiller adına Avukatı Seçil Genca Oral, yazılı açıklama yaptı. Oral, Kılıç'ın "28 Şubat kararlarının dönemin Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan'a dönemin Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Tansu Çiller tarafından imzalatıldığına" ilişkin beyanları üzerine açıklama yaptıklarını belirtti.


İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına, MGK toplantısının ertesinde dönemin Başbakanı Erbakan ile Başbakan Yardımcısı Çiller arasındaki değerlendirmenin sunumunun yapıldığını anımsatan Oral, Çiller'in sunumunu şöyle özetledi:


"Dönemin Başbakan'ı Sayın Erbakan ile görüştüm ve Milli Güvenlik Kurulu kararlarının tavsiye niteliğinde olduğunu, bu kararların, Bakanlar Kurulunda ve Meclis'te görüşülerek şayet uygun bulunursa uygun bulunacak olanların uygulamaya konulabileceğini (Ki bu kararlar, hükümetimiz tarafından uygulamaya konulmamıştır) ancak asıl tercihimin ve doğru olanın, bu kararlar görüşülmeksizin Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını emekliye sevk etmemiz gerektiğini söyledim.

Haberin Devamı


Rahmetli Başbakan, 'Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emekli edilmesine ilişkin kararnameyi Cumhurbaşkanı imzalamaz ve yıpranırız' demesi üzerine 'O zaman biz de erken seçime gideriz' demiştim. Sayın Başbakan bu teklifi, "Meclis'ten erken seçim kararı çıkaramayız, çıkarsak bile bizi seçime sokmazlar, partilerimiz hakkında kapatma davası açarlar (nitekim 22 Mayıs 1997 tarihinde Refah Partisi hakkında kapatma davası açılmıştır) ve toplumdaki gerilim artar" gerekçesi ile kabul etmedi."


Oral, Çiller'in bu değerlendirmelerinin ardından Erbakan'ın kararları imzaladığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!