O minili niye kadın

Güncelleme Tarihi:

O minili niye kadın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2013 01:28

Bireysel özgürlüklere farkındalığı esas alan ‘Hürriyet Benim’ kampanyasının konuşulduğu şu günlerde, kadınların güçlendirilmesi, aday olmaya teşvik edilmesi ve görünür kılınması için mücadele eden Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) yerel seçimlere 4 ay kala kadın adaylar için eğitim başlattı.

Haberin Devamı

Malatya, İzmir ve Adana merkezli 3 bölgede yürütülecek siyaset okulunun ilk etabı Malatya’da tamamlandı. Siyaset okulu proje yöneticisi Sırma Evcan ilk derse eğitimin yapıldığı otelin oda kapılarına astığı uyarı kartıyla geldi. Kartın, ‘Lütfen rahatsız etmeyin’ yüzünde uyuyan bir erkek figürü, ‘Lütfen odayı temizleyin’ yüzünde ise mini etekli bir kadın figürü olduğunu gösteren Evcan, “Bu örnekten de görüleceği üzere toplumsal cinsiyet eşitliği için daha çok yolumuz var. IMF Başkanı’nı (Dominique Strauss Kahn) da belki buna benzer bir kart kışkırtmıştır” dedi. Evcan, müşterilere yönelik uyarı kartını otel yönetimine de gösterdiğini ve yönetimin kendisini haklı bularak kartın değiştirilmesi konusuna sıcak yaklaştığını aktarınca AK Partili kadınlar Malatya’da bu konunun takipçisi olacaklarını söylediler.

Haberin Devamı

BAYAN İTİRAZI

Evcan, toplantıda ‘kadın’ yerine ‘bayan’ diyen katılımcıları “Bayan, baymaktan geliyor, lütfen kadın sözcüğünü kullanın” diyerek sık sık uyardı. KA-DER Başkanı Çiğdem Aydın da Evcan’a “Bayan sözcüğü, bekarete göre tanımlanan kız-kadın ayrımı nedeniyle kullanılmaya başlanmış ve her nedense pek sevilmiştir. Oysa kimin kız kimin kadın olduğu sadece kadınları ilgilendirir. Bayan sözcüğü kadınlığı örten, ayıp bir şeymiş gibi gösteren bir ifadedir” sözleriyle destek verdi.

Adaylara altın öğütler

TOPLANTIDA siyasi kampanya yürütmenin püf noktaları da sıralandı. İşte kadın adayların başarılarını artıracak altın kurallar:
- Yerel lider olmaya çalışın. Sivil toplum örgütlerinde aktif olun; düğün, cenaze, diğer etkinliklere katılın.
- Yaptığınız çalışmaları parti merkezlerine iletin. Parti komitelerine girmek ve uzmanlık alanınızda danışmanlık yapmak için kendinizi önerin, önertin.
- Kararsızları ikna etmeye çalışın ama kesin karşıtlarınızı ikna için zaman kaybetmeyin.
- Beklentileri belirlemek için kamuoyu yoklaması yaptırın.
- ‘Mutfak tamam, sıra siyasette’, ‘Rant için değil, halk için’ gibi basit bir mesajda karar kılın. Etkili el ilanları hazırlayın.
- Ev ziyaretleri yapın, hep 2-3 kişi olun ama adayınız konuşsun. Açık yürekli ve açık sözlü olun. Kesinlikle tartışmaya girmeyin. Yemek saatini seçmeyin.
- İyi bir konuşmada dinleyici ilgisini çekmek için 24 saniyeniz var. Konuşmanıza şaşırtıcı bir davranış ve hikayeyle başlayın. Duygusal, inandırıcı ve dostça olun. Etkileyici giyinin.

O minili niye kadın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!