MGK’da namaz kılardı

Güncelleme Tarihi:

MGK’da namaz kılardı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2013 01:28

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifade veren 28 Şubat’ın tutuksuz sanıklarından dönemin MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç, “Hükümeti kim çalıştırmadı ben onu anlamıyorum. Başbakan (Erbakan) geldiğinde merasimle karşılanırdı. Namaz kılmak isterse arabasında seccadesi vardı, yer gösterilir kılardı” dedi.

Haberin Devamı

28 ŞUBAT davasının tutuksuz sanıklarından, eski Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç, MGK kararlarını, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’a, koalisyon ortağı Tansu Çiller’in imzalattığını söyledi. Ankara 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün süren davada konuşan Kılıç, görevi süresince 4 başbakanla çalıştığını, bütün olayların hükümet programına göre yapıldığını, hükümet programında olmayan hiçbir şeyin gerçekleşemeyeceğini söyledi. “Cebindeki 10 lirayı kaybeden 28 Şubat’tan bildi, öyle olmadı” diyen Kılıç, 28 Şubat’taki MGK kararlarıyla sadece tavsiyede bulunulduğunu yineledi. Kılıç, MGK’da o yılın (1997) Şubat ayı hariç tüm toplantılarda öncelikli konunun terör olduğunu, yalnızca Şubat’ta dini konuların öne çıktığını anlattı. Erbakan’ın, karargâhta kötü muameleye uğradığı yönünde bazı gazetelerde haberlerin yer aldığını anımsatan Kılıç, bu iddiaları yalanladı. Kılıç, “Başbakan geldiğinde merasimle karşılanırdı. Namaz kılmak isterse arabasında seccadesi vardı, yer gösterilir kılardı” dedi. Marttaki MGK’da 28 Şubat’ı hiç tartışmadıklarını, MGK gündeminin ancak bir ay sürdüğünü kaydeden Kılıç, şöyle devam etti:

KARDEŞ KARDEŞ

Haberin Devamı

“Hükümeti çalışamaz duruma getirmekle suçlanıyoruz. Hükümet mesela bütçe çıkarmazsa çalışmaz. Hükümeti kim çalıştırmadı ben onu anlamıyorum. Mesela PKK’nın Karadeniz’e açılımını o hükümet önlemiştir. Cari açık, ekonomik verilere bakalım, TSK’nın personel, silah durumuna bakalım. Çalıştırmadık da bu iyilikleri kim yaptı? Sayın Erbakan’ın çok güzel lafları var mesela. Hükümeti çalıştırmamak da nedir, ne çalıştırmaması, kardeş kardeşe gerçekten çalıştık.” Savunmasının ardından Kılıç’ın, çapraz sorgusuna geçildi. 28 Şubat kararlarının önceden hazırlanmadığını, yalnızca genel konuları içeren 24 maddelik taslak metnin bulunduğunu belirten Kılıç, “24 maddelik böyle bir şey olduğunu biliyorum. Hükümetten bir şahıs verdi diyemem. Askeri cenahtan. Metnin hepsi takır takır hazır değildi. Bu konuya da değinelim, şu konuya da değinelim gibi mesela, Atatürk’e karşı yapılanlara değinelim gibi” dedi. Kılıç, “28 Şubat kararlarıyla ilgili ‘İmza krizi oldu, başbakan imzalamadı’ denildi. İmza konusunda baskı oldu mu?” sorusuna, şu yanıtı verdi:

VER SEN BANA

Haberin Devamı

“28 Şubat gecesi toplantı yarıma (00.30) kadar sürdü. Kurşun kalemle hazırlıyorsunuz, bunları daktilo edecek adam var. Çok geç oldu, Cumhurbaşkanı ne kadar süreceğini sordu. Tüm cümleler hazırdı, temize geçilecekti, ‘Sen bunları toparla yarın imzalat’ dedi. Ertesi gün öğleye kadar metni bitirdik. Bakanlara ve komutanlara imzalattık. Başbakan yoktu, Meclis’e gitmişti. Cumhurbaşkanı’na gittim, ‘Başbakan’a imzalattıktan sonra mı geleyim?’ dedim. İmza attı. Başbakan, ‘Ertesi gün saat 14.00’te gelsin’ dedi. Gittim, Tansu Hanım Meclis’te olduğunu söyledi. ‘Ver sen bana’ dedi. Dosyayı bıraktım, ertesi gün telefon etti, ‘Gel Başbakan imzaladı’ dedi.”

Haberin Devamı

DARBENİN ‘D’SİNİ DUYMADIM

Davanın öğleden sonraki oturumunda Kılıç, imza konusundaki soru üzerine “MGK kararlarını Erbakan’ın, Başbakan Yardımcısı Çiller vasıtasıyla imzaladığını” söyledi. İlhan Kılıç, bir başka soru üzerine de “Kendi dönemimde darbenin ‘d’sini bile duymadım” ifadesini kullandı. Mahkeme, ara kararında, Sincan’da tank yürütülmesinin, “ani emir gereği mi, yoksa planlı tatbikat mı” olduğunun sorulmasını kararlaştırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!