‘Gezi’den onur duyuyoruz

Güncelleme Tarihi:

‘Gezi’den onur duyuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2013 01:18

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'da yaptığı konuşmada Gezi olaylarına değinerek, "Türkiye’deki bu gösterilerin, Avrupa’daki gösterilerle benzer olmasından onur duyuyoruz" dedi. Davutoğlu'nun bu sözlerinin yer aldığı Hürriyet haberini alıntılayan Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay ise "No comment" (Yorum yok) diye tweet attı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, mayıs ayında Başbakan Erdoğan ile yaptığı ziyaretin ardından dün yeniden Washington’daydı ve Pentagon’da Savunma Bakanı Chuck Hagel, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile görüştü.

‘Gezi’den onur duyuyoruz

'SANKİ ÇADIRLARI YAKANLAR ONLAR DEĞİLDİ'

İkili görüşmenin ardından Kerry “Bu toplantıdan çok memnunum çünkü Türk-Amerikan ilişkileri birçok farklı seviyede hayatidir. Suriye, İran, NATO ya da ekonomik refahımız konusunda ABD ve Türkiye aynı stratejik amaçları paylaşmaktadır” dedi. Davutoğlu ise “Bazen daha fazla sinerjiye ihtiyacımız oluyor. Ancak aramızdaki model ortaklık ilelebet devam edecek” şeklinde konuştu.

Şivan’dan özür diledim

Brookings konuşmasında ise Davutoğlu, “Cumartesi günü Diyarbakır’da çok duygusal bir etkinlik vardı. Yolda otobüste Şivan (Perwer) ile yan yana oturuyordum. Onu ülkesinden uzak tutan tüm o yanlış politikalar nedeniyle kendisinden özür diledim” dedi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, Türkiye’de gösteri özgürlüğüyle ilgili ise şunları söyledi: “Türkiye’deki gösteri yapma hakkını, örneğin Gezi Parkı (protestolarını), sadece Avrupa’daki ülkelerle karşılaştırabilirsiniz, Ortadoğu ülkeleriyle değil. Eğer yanlışlar varsa da bunlar kanunlar çerçevesinde ele alınır ama kimse Türkiye’yi basın özgürlüğünün, toplanma özgürlüğünün, adil ve özgür seçimlerin olmadığı ülkelerle karşılaştıramaz. Türkiye’deki bu gösterilerin, Avrupa’daki gösterilerle benzer olmasından onur duyuyoruz.”

‘Gezi’den onur duyuyoruz

Günay'ın attığı eleştirel tweet

Patriotlar bir yıl daha kalacak

ABD Savunma Bakanlığı, Hagel-Davutoğlu görüşmesinin ardından toplantıya dair bir açıklama yaptı. Bakan Hagel’ın Davutoğlu ile ABD-Türkiye ikili ilişkileri ve NATO müttefikliğini desteklemek için bir araya geldiği belirtilerek, ABD’nin Türkiye’ye konuşlandırılan Patriot füzelerinin görev süresini 1 yıl daha uzatacağı açıklandı. Davutoğlu’nun temaslarında Çin füzeleri de gündeme geldi.Davutoğlu konuyla ilgili olarak şunları söyledi:“(Kerry ile)Yemekte konuştuk füze savunma sistemi ile ilgili konuları. Herhangi bir rahatsızlık ifadesi şeklinde değil, kesinlikle. Nihai kararın verilmediğini bir kez daha vurguladık. Onlar da bu konuda çalışmaya devam edeceklerini söylediler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!