Şaşırtan espri: Hagel Davutoğlu’nu kaçırdı

Güncelleme Tarihi:

Şaşırtan espri: Hagel Davutoğlu’nu kaçırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2013 17:38

Washington temaslarına başlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün ilk iş Pentagon’da Savunma Bakanı Chuck Hagel ile bir araya geldi. Ancak toplantı uzadı ve Davutoğlu’nun Brookings Ensitüsü’nde yapacağı konuşma sarkınca, Brookings yetkilileri salonda Davutoğlu’nu bekleyen misafirlere “Hagel Davutoğlu’nu kaçırdı” diye esprili bir anons yaptı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Mayıs ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ziyaretin ardından dün beş ay sonra yeniden Washington’daydı ve yoğun bir temas trafiğine başladı. Sabah önce Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’da Hagel ile bir araya gelen Davutoğlu, şu dakikalarda kentin en önemli düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü’nde “Küresel ve Bölgesel bir Dönüşüm Zamanında Türk Dış Politikası: Vizyon ve Zorluklar” başlıklı bir konuşma yapıyor.

Davutoğlu’nun buradaki konuşmasının ardından ise önce ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, sonra da Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile bir araya gelmesi planlanıyor.

İRAN VE FÜZELER
Davutoğlu’nun Hagel ile 45 dakika sürmesi planlanan görüşmesi beklenenden uzun oldu. Bu yüzden yerel saatle 09.30’da (TSİ 16.30) Brookings Enstitüsü’ndeki konuşması da sarktı. Konuşmayı takdim edecek Brookings Enstitüsü Avrupa Programı Direktörü Fiona Hill ise kürsüye çıkarak, “Gecikme için hepinizden özür diliyorum ama Bakan Hagel, Bakan Davutoğlu’nu kaçırdı. İş uluslararası bir skandala dönüşmeden Bakan Davutoğlu’nun serbest bırakılmasını bekliyoruz” diyerek bunu esprili bir anonsla duyurdu. Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, Suriye konusunda inisiyatif almaktan kaçınan Pentagon’daki görüşmenin en önemli gündem maddelerinden birinin Türkiye’nin ulusal füze savunma sistemi için Çin’den almaya hazırlandığı füzeler olduğunu belirtti. Ve son bir ay içinde Türkiye’yi ziyaret eden Savunma Bakan Yardımcısı Jim Miller ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın da bu konuda yaptıkları görüşmelerin ardından Amerikan tarafının Çin’den füze alımının NATO nezdindeki sakıncaları açısından Türkiye’yi en üst düzeyde bilgilendireceğini ifade ettiler.

Haberin Devamı

İRAN GÜNDEMİ BÜYÜYOR
Davutoğlu’nun Washington temaslarında ağırlığını artıran diğer bir konu da İran oldu. Kerry, İran’ın nükleer programıyla ilgili Cenevre’de süren ve resmi olarak ilki geçen hafta gerçekleştirilen ancak şimdilik başarısız kalan ara anlaşma çabaları sonrası Türkiye’ye sürece yaptığı katkılar nedeniyle teşekkür etmişti. Dışişleri Bakanlığı’nda saat 12.15’te Davutoğlu ile ikili ilişkiler ve bölgesel konuların ele alınacağı kapsamlı bir toplantı yapması planlanan Kerry’nin heyetine bu nedenle İran müzakerelerinden sorumlu olan Bakanlığın üç numaralı ismi Wendy Sherman da dahil edildi. Tam da Çarşamba günü Cenevre’de ikinci kez denenecek anlaşma çabalarının öncesine denk gelen toplantının ardından Kerry ve Davutoğlu’nun bir çalışma yemeği yemeleri de düşünüldü. Ve Sherman, bu yemeğin kadrosuna da dahil edildi.

Haberin Devamı

SARE DAVUTOĞLU DA VAR
Davutoğlu’nun Pazar sabahı indiği Washington’daki temaslarına eşi Sare Davutoğlu da eşlik ediyor. Brookings’te Bakan Davutoğlu’nun konuşmasını dinlemek için bekleyen Sare Davutoğlu’nun daha sonra Washington Türk Büyükelçiliği Rezidansı’nda Washington Büyükelçisi Namık Tan’ın eşi Fügen Tan ile “Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi” ve “Aile ve Sosyal Politikalar” konularında yapılacak bir etkinliğe katılması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!