Kız sen Caracas’ın neresindensin?

Güncelleme Tarihi:

Kız sen Caracas’ın neresindensin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2013 01:19

Latin Amerikalı şair Pedro Serrano diyor ki: “Sen lezzetin, ritmin ve aşkın harmanısın Venezuelalı kadın!

Haberin Devamı

Yok senin gibi bir başkası!” Şairin bu sözleri, adeta ülkedeki kadınların kamçısı: Ülke, dünya çapında 19 güzellik kraliçesi çıkararak diğer ülkelere açık ara fark attı. 2013 Kâinat Güzeli yine Venezuela’dan çıktı. Peki bunun sırrı ne? İşte 7 maddede tacın şifreleri.

1-Venezuela’nın Erkan Özerman’ı: Ülkede her yıl 600’den fazla yarışma düzenleniyor. Ülkede güzellik yarışması dendiğinde akla gelen ilk isim olan Osmel Sousa. Kendisine ‘güzellik gurusu’ da denilen Sousa, 1952’den beri ülkede en büyük güzellik yarışmasını düzenleyen Miss Venezuela Organizasyonu’nun kurucusu ve başkanı. Sousa’nın yeteneği en güzel Venezuelalıları bulup birer dünya güzeli olarak yetiştirebilmesi. Buna bir örnek Eva Ekvall. Eva, 2000 yılında yerel bir güzellik yarışmasına araba alabilme hayaliyle katılıyor. Estetik operasyon o sırada aklından geçen en son şey. Yarışmada Sousa’yla tanışan Eva onun rehberliğinde 10 kilo veriyor, burnunu yaptırıyor, göğüslerini büyütüyor ve sadece üç ay sonra Miss Venezuela seçiliyor. Sousa’nın elinden tutup ‘dünya çapında güzel’ yaptığı onlarca Venezuelalı kadın var. Ülkenin uluslararası alandaki rakipsiz başarısını onun sıkı çalışmasına bağlayanlar da oldukça fazla.

Haberin Devamı

2-Askeri disiplinli yarışma kampları: Her yıl birkaç bin Venezuelalı kadın, yarışmada yer alabilmek için bu akademiye başvuruyor. Ön elemeyi geçen adaylar diksiyon, makyaj eğitimi, bikini modelliği, düzgün yürüme kurslarından oluşan dört aylık programa katılıyor. Buradan başarıyla çıkan 20 güzel, yarışmaya katılmaya hak kazanıyor. Sonra 6 aylık sıkı bir program geliyor. Gerekli görülen adaylara estetik ameliyat yapılıyor. Spor programları veriliyor. Yeşil sebzeler, balık ve ananastan oluşan diyetleri var. Diyet o kadar ağır ki sık sık baygınlık geçirenler oluyor.

Kız sen Caracas’ın neresindensin
3-Çocuk yaştan başlayan güzellik akademileri: Ülkede en lüks semtlerden kenar mahallelere kadar güzellik okulları açılmış. ‘Academias de belleza’ yani ‘güzellik akademileri’ denen bu okulların sayısı 200’ün üzerinde. Bu akademilerde podyum yürüyüşü, poz verme, fotoğraf çekimi, protokol, kişisel imaj, makyaj, konuşma, oyunculuk ve kıyafet seçimi gibi alanlarda dersler veriliyor. Geçen hafta Kâinat güzeli seçilen Gabriela Isler’in yolu da güzellik akademisinden geçmiş. Bir yıl boyunca ‘Miss Venezuela House’da hazırlanmış. Başkent Caracas’taki ‘La Universidad de Belleza’nın (Güzellik Üniversitesi) sahibi, güzellik kraliçelerinin duayen eğitmeni Gisselle Reyes hem Gabriela’nın, hem de geçen yıllarda kâinat güzelli seçilen Alicia Machado, Dayana Mendoza ve Stefania Fernandez’in öğretmenliğini yapmış. Reyes’in akademisindeki en büyük grubu 4-11 yaş arası genç kızlar oluşturuyor. Kâinat güzeli adayları genelde küçük yaşlardan güzellik akademisine yazılmış, şehrindeki güzellik yarışmasında kendini ispatlamış, bu işi yıllar boyu profesyonel olarak yapmış kadınlar.

Haberin Devamı

4-Plastik güzellik saplantısı: Güzellik Venezuela toplumu için yarışmaların, akademilerin, estetik ameliyatların ve kozmetik ürünlerinin çok daha ötesinde, hayatın içine sinmiş bir kavram. Giyim mağazalarının kullandığı vitrin mankenlerinin ölçüleri bile son derece ‘ameliyatlı’. Caracas’taki vitrinlere bakıldığında mankenlerin bellerinin ne kadar ince, göğüslerinin ne kadar büyük olduğu görülebilir. Cansız manken üreticisi Eliezer Álvarez durumu şöyle özetliyor: “Eskiden kadınlar doğaldı, mankenleri de ona göre tasarlıyorduk. Şimdi onlar doğallığını yitirdi, biz de yeni ölçülerine ayak uydurduk. Sonuçta üretirken kadın vücudunu örnek almamız lazım.”

Haberin Devamı

5-Genetik şans: Birden fazla etnik kökene sahip olmalarının da Venezuelalıları güzelleştirdiğine inanılıyor. 2011 nüfus sayımına göre ülkenin yüzde 50’si melez. Venezuela’nın en güzel kadınları ise Valencia kentinden çıkıyor. Kent ‘tierra de las mujeres bellas’ yani ‘güzel kadınların diyarı’ olarak anılıyor. Bu yılın Kâinat güzeli Gabriela da Valencia doğumlu.

6-Havasından, suyundan: Venezuela ekvatorun üstündeki tropikal kuşakta yer alıyor. Dağlık arazi dışında sıcaklık ortalaması 25 derece civarında. Sabit sıcaklık ve nem ciltlere yarıyor. Buna ek olarak Venezuelalıların yüzde 73’ü sahile yakın yaşıyor. Bu, bronz bir teni ve plaj vücudu için fit olmaya verilen önemi de beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

7-Estetik cerrahide patlama: En büyük gelir kaynağı petrol olan Venezuela ekonomisinde ikinci büyük sektör güzellik. Bu sektöre yılda 2.5 milyar dolar harcıyor. Euromonitor International’ın araştırmasına göre 18-50 yaş arası kadınların üçte biri en az bir estetik ameliyat yaptırmış. En çok göğüs ve popo büyütme ameliyatları yapılıyor. Göğüs operasyonlarında diğer ülkelere göre 2 kat büyük silikon kullanılıyor. Ülkenin popüler estetik cerrahlarından Andrés Montenegro, Miss Venezuela güzellerinin yüzde 90’ının en az bir estetik ameliyat geçirdiğini söylüyor. Plastik cerrahi diğer ülkelere kıyasla çok ucuz. ABD’de 8000 dolara mal olan bir operasyon, burada 800 dolara yapılabiliyor. Estetik ameliyata olan yoğun talep, gelir seviyesinin düşüklüğüyle birleşince sağlık problemleri de baş gösteriyor. Her ay 2000 kadın ‘merdiven altı’ yollarla, 8-10 dolara sağlıksız bir tür biyopolimer silikon enjekte ettiriyor. Bu yöntem son bir yılda 17 kadının yaşamına mal olmuş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!