Kadir Has Vakfı ilk ve ortaoöğretime geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Kadir Has Vakfı ilk ve ortaoöğretime geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2013 14:48

Kadir Has Üniversitesi’nin Mütevelli Heyet Başkanı Can Has ve Vakıf Başkanı Nuri Has ile geçtiğimiz hafta Coventry Üniversitesi ile yapılan işbirliği toplantısında karşılaştım.

Haberin Devamı

Her ikisi de eğitime çok ısınmış, hatta sevmişler. Okullaşma projelerinden söz ederken heyecanlılar. Çalışmalar tamamlanmak üzere imiş. Hatta eğitim koordinatörleri bile hazır. Çok merkezi bir yerde, Boğaza nazır mekanda butik bir okul yapmaya hazırlanıyorlar. Lise kısmı da yine Boğaz’ın başka hattında olacak. Bu okulların sayıları da tecrübe kazandıkça artacak.
Bunun için Can Has, “Kadir Has Üniversitesi’nin, kurucusu tarafından önüne koyulan misyon, bir anlamda, ünvanına layık olmaktan, kelimenin hakkını vermekten ibaret. Ancak bu hakkı vermek, bu vizyona layık olmak, büyük bir sorumluluk. Bizler Has ailesi olarak bu büyük sorumluluğun daima farkında olduk” diyor.
Has, diğer üniversitelere de önemli bir mesaj vererek, “Bir dünya üniversitesi” olmak, sloganla, binayla, sade iddiayla olmuyor. Zirveye giden yol, evrensellik kaygısındaki bir kurum olarak Üniversiteyi, dünyanın benzer güçlü kurumlarıyla bütünleştirmekten, dev bir bilgi ağına dönüşen küresel yüksek öğrenimin seçkin bir parçası haline getirmekten geçiyor” diyor.

Haberin Devamı

***

Açık lise modeli nedir?

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, özel okula dönüşmek isteyen dershaneler için 2016’ya kadar açık lise ise olmaları halinde izin verileceği açıklamasını yaptı. Açık lise nedir, dünyadaki uygulamaları nasıl? Gelin birlikte inceleyelim.
Dünyada ‘açık eğitimin’ öncü kurumlarından olan İngiltere’deki Açık Üniversite, 4 temel ilke üzerine kurulmuş. İnsanlara, mekana, metotlara ve fikirlere açık olmak. Eğitimde ve öğrenme sürecinde daha önemli olan iç motivasyonun ön planda olduğu açık eğitimde, öğrencinin rolü öğretmenden daha önemli. Çünkü, öğrenme sürecine katılımı daha artıyor ve takibi daha kolaylaşıyor. Dünyada açık eğitim modellerine ya tamamen online, ya da bir kısmı yüz yüzye şekilde çalışıyor. Bizde düşünülen model ise ikinci bölüm yani bir kısmı yüz yüze olacak model.
Açık liseler özellikle ABD’de, aynı zamanda Avustralya, İngiltere, Yeni Zelanda ve Kanada’da yaygın. Hatta Avustralya’da açık liselerde 20’ye yakın dil, eğitim dili olarak kullanılıyor. Bu ülkelerde açık liseler, özel, devlet veya devlet tarafından finanse edilen özel (charter modeli gibi) kurumlar olarak işletiliyor. Özel, devlet ve charter açık liselerine ek olarak, ABD’de üniversitelere bağlı açık liseler de bulunuyor. Üniversitelere bağlı açık liseler, hem açık lise diploması veriyor, hem de üniversite seviyesinde dersler de sunarak öğrenciler üniversiteye girdiklerinde bu derslerden muaf olabiliyor.

Haberin Devamı

8'inci sınıfların ilk online deneme sınavları Hürriyet’ten

Hürriyet, Uğur işbirliği ile Merkezi Sistem Ortak Sınavları’nın ilk denemeleri gerçek sınavdan bir hafta önce yapılacak. 21-22 Kasım’da gerçekleştirilecek sınavlar hurriyet.com.tr/egitim üzerinden yapılacak. Öğrenciler dilediği yerde belirlenen tarih ve saatte tüm Türkiye’de sınava katılabilecekler. Gerçek sınava en yakın soru tipleri ile karşılaşacak öğrenciler bu iki günde de saat 18.00 ile 20.00 arası bilgisayarlarının başına geçip, 120 dakika boyunca soruları yanıtlayacak.
21 Kasım’da matematik, Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden öğrenciler sınava girecek. 22 Kasım’da fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden durumlarını tespit edebilirler.
İlk sınavın ücretsiz olduğu denemelerde adaylardan sadece üye olması bekleniyor. Online sınav sırasında öğrenciler, o anda zorlandıkları soruya sınav süresince tekrar dönüş yapabilecekler. Sınav tamamlandıktan sonra değerlendirmede adaylara sınava girdikleri testlerden doğru yanlış sayıları gönderilecek. Gerçek sınav gibi puanları açıklanacak ve okulda ve Türkiye çapında sınava girenler arasındaki yeri bildirilecek.
24 saat online rehberlik yardımı alabilecek adaylar, uzmanlara diledikleri zaman dilediği soruyu sorabilecek, sorularına 24 saat içinde cevap alabilecekler.
İlk deneme sınavının ardından ocak, şubat, mart ve nisan aylarında yapılacak Merkezi Sistem Ortak Sınavları ile daha sonra yapılacak YGS ve LYS’lere girmek isteyen adaylar tek sınav için 4,90 ödeyecekler. Türkiye’nin her bölgesindeki öğrencilerle birlikte aynı anda, internete bağlananılan her noktada isteyen adaylar sınavlara katılabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!