Zenitsa'nın havasını Türk şirketi temizliyor

Güncelleme Tarihi:

Zenitsanın havasını Türk şirketi temizliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2013 01:37

Bosna Hersek'in en büyük demir çelik fabrikasının bulunduğu Zenitsa'da, çevreyi kirleten, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden gaz ve toz salınımının olumsuz etkileri, CVS Teknoloji adlı bir Türk firması tarafından kurulan tesis sayesinde minimuma indirildi.

Haberin Devamı

CVS Yönetim Kurulu Üyesi Murat Karatekin, yaptığı açıklamada, Zenitsa'da bulunan büyük ölçekteki demir ve çelik fabrikasının çevre kirliliği açısından bölgeyi olumsuz etkilediğini, fabrikanın toz ve gaz salınımının azaltılması konusundaki talep üzerine kolları sıvadıklarını belirtti.

Demir-çelik fabrikanın yaydığı toz ve gazın filitre edilmesi amacıyla 50 milyon avro harcayarak tesisi kurduklarını ifade eden Karatekin, bunun olumlu sonuçlarını da kısa sürede aldıklarını söyledi.

Karatekin, "Fabrikanın neden olduğu gaz ve toz salınımı 120 mg/m3'ten 10 mg/m3'e düşürüldü. Bu, sadece orada yaşayan insanların, çocukların sağlığını koruyucu bir önlem değil, aynı zamanda anne karnındaki bebekleri dahi etkileyecek felaketin çözüme ulaştırılmasıdır. Tesislerin açılışı vesilesiyle fabrika çalışanları ve vatandaşlarla sohbet etme imkanı buldum. Çevresel olarak, hava kalitesi açısından çok büyük bir farklılık olduğunu ve bundan memnuniyet duyduklarını ifade ettiler" dedi.

Haberin Devamı

Amaçlarının, çevrenin korunmasına ve insan sağlığına katkı yapmak olduğunu belirten Karatekin, özellikle Zenitsa'nın havasını temizleyen
teknolojiyi, "kardeş ülke "Bosna Hersek" için kullanmaktan büyük mutluluk
duyduklarını dile getirdi.

"Bosna Hersek'li gençlere istihdam sağlayacağız"

Şirketlerinin merkezinin Türkiye'de olduğunu, bunun yanın sıra İtalya, Ukrayna, Brezilya ve Mısır'da faaliyet yürüttüklerini anlatan Karatekin, Bosna Hersek'te de Bosnalı gençlere istihdam imkanı sağlayacak teknoloji alanında bir yatırım yapacaklarını bildirdi.

Karatekin, Bosna Hersek'teki özellikle genç mühendislerin donanımlarını artıracaklarını ve daha kalifiye hale getireceklerini vurguladı.

Yatırım sürecinde bürokratik engeller olsa bile bunu aşacaklarına inandığını dile getiren Karatekin, "65 ülkede benzer misyonları yerine getirdik, Bosna Hersek'de niye yapmayalım? Kosova'da da benzer bir iş yapıyoruz. İşsizliğin yüzde 40'ın üzerinde olduğu Kosova'da, 5 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Ayrıca, sağladığı alt kuruluşlarla birlikte bu istihdam 15 bine çıkabiliyor. Kosova halkı da bu yatırımın hayata geçmesini büyük bir sabırsızlıkla bekliyor" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!