Sil baştan işsizlik

Güncelleme Tarihi:

Sil baştan işsizlik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2013 01:26

İŞSİZLİK ağustosta sanayi istihdamındaki düşüşün etkisiyle yüzde 9.8’e çıktı.

Haberin Devamı

Düşük büyüme beklentisi işsizlikte yükselişin süreceğine işaret ediyor.

İŞSİZLİK oranı ağustosta geçen yıla göre 1 puan artışla yüzde 9.8’e yükseldi, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise değişmedi ve yüzde 10.1 seviyesinde kaldı. Sanayi istihdamındaki kötüleşme nedeniyle artan işsizlik oranının büyümenin bu yıl 2012’de olduğu gibi yine düşük geleceği beklentisi nedeniyle yılı yüzde 10’un üzerinde kapatması öngörülüyor. Böylece işsizlik kemikleşen seviyesi olan yüzde 10’a bir kaç yılın ardından dönmüş olacak. Hükümetin Orta Vadeli Programı’nda ise 2013 işsizlik oranı beklentisi yüzde 9.5. Bu beklentinin gerçekleşmesi ise zor.

1 PUAN YÜKSELDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan ağustos dönemi işsizlik verilerini açıkladı. Buna göre işsizlik oranı temmuza göre 0.5 puan geçen yıla göre 1 puan arttı. Geçen yıl ağustosta 2 milyon 445 bin olan işsiz sayısı 2 milyon 806 bine çıktı. İstihdam 25 milyon 367 binden, 25 milyon 960 bine yükseldi. İşgücüne katılma oranı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre 0,9 puan artışla yüzde 51,6 oldu. Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 11.3’ten yüzde 12.3’e, genç işsizliği de yüzde 17.2’den yüzde 18.7’ye çıktı. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında temmuza göre 60 bin, işsiz sayısında ise 16 bin kişilik artış görüldü. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0.1 puanlık artışla yüzde 50.9 oldu. İstihdam oranı geçen aya göre değişmedi ve yüzde 45.7 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı aynı kaldı ve yüzde 10.1 oldu.

TEK OLUMLU KATKI İNŞAAT

Emek piyasasındaki bozulmaya bir darbe de yaşandığı hizmetler sektöründen geldi. Hizmetler sektöründe ise istihdam artışı yavaşladı. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış veriye göre temmuzda 12 milyon 800 bin olan hizmet sektörü istihdamı ağustosta sadece 17 bin kişi arttı ve 12 milyon 817 bine yükseldi. İstihdama tek olumlu katkı inşaat sektöründen geldi. Ağustosta 48 bin kişilik artışla inşaat sektörü işsizlik oranının yükselmesini engelledi. Tarım istihdamı da 23 bin kişi arttı.

Haberin Devamı

Çağlayan: Avrupa’dan düşük

EKONOMİ Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Küresel gelişmelerin etkisi ve iç talebin durgunlaşması ile istihdam yaratma hızımızda bir miktar gerileme var. Önümüzdeki aylarda mevsim etkileri sebebiyle de artış göreceğiz. Talep koşullarındaki değişim de istihdam üzerinde etkisini gösteriyor. İşsizlik oranımız hala pek çok AB ülkesinden daha düşük. Amacımız yüzde 5-6’ya düşürmek” dedi.

Haberin Devamı

Bütçede 3.17 milyar liralık açık

BÜTÇE, Ekim ayında faiz hariç giderlerdeki artışa bağlı olarak 3.17 milyar lira açık verirken, faiz dışı açık ise 761 milyon lira oldu. Ekim ayında revize edilen Orta Vadeli Program (OVP) rakamlarına göre, bütçede bu yıl 19.4 milyar lira açık, 31.1 milyar lira da faiz dışı fazla hedefleniyor. Bütçe geçen yıl Ekim ayında 4.4 milyar lira açık vermiş, faiz dışı açık 681 milyon lira düzeyinde gerçekleşmişti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mali performansta ciddi iyileşme olduğunu belirterek, “İlk 10 aydaki gerçekleşmeler, OVP çerçevesinde 14.5 milyar lira aşağı yönlü revize ettiğimiz yıl sonu bütçe açığı hedefini yakalayacağımızı gösteriyor” dedi.


Sil baştan işsizlik

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!