Madencilerden üniversite öğrencilerine yurt

Güncelleme Tarihi:

Madencilerden üniversite öğrencilerine yurt
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2013 14:18

Zonguldak'ta, madencilere çeşitli yardım ve destekler için Türkiye'nin ilk sosyal güvenlik kuruluşu olarak kurulan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı, barınma sorunu çeken üniversite öğrencilerine yönelik yurt inşa ettirecek.

Haberin Devamı

Havza'da 1848'de kömür işletmeciliğine başlanmasının ardından 1935'e kadar süren özel işletme döneminde, şirketlerin işçilere haklar tanımamasının bölgede yarattığı huzursuzluk üzerineAtatürk'ün direktifleriye 22 Temmuz 1923'de Türkiye'nin ilk sosyal güvenlik kuruluşu olarak kurulan Amelebirliği, işçilerden toplanan aidatlarla ağırlık olarak madencilere hizmet vermeyi sürdürüyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumundaki (TTK) madenciler ile Çatalağzı Termik Santralındaki işçilerin zorunlu olarak üye olduğu sandık, işçilere geçici iş göremezlik, sağlık, öğrenim, konut edinme ve ödünç para gibi yardımlarda bulunarak üyelerine katkı sağlamasının yanı sıra sosyal projelere de imza atıyor.

Özellikle TTK'da çalışan işçi sayısının azalmasıyla 50 bin üye sayısı 10 binlere düşen Amelebirliğinin yöneticileri, sandık gelirlerini artırmanın yanı sına üniversite öğrencilerinin barınma sorunana katkı sağlamak için yurt inşa etme kararı doğrultusunda çalışmalar yürütüyor.

Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz, kız ve erkek öğrencilere için ayrı ayrı yapmayı planladıkları yurt için arsa temininde sona yaklaştıklarını söyledi.

Yurtların toplam 500 kişi kapasiteli olmasının planlandığını ve bu sayının artabileceğini balirten Yılmaz, "İlgili yönetmeliğe göre sandık fonunun yüzde 25'yle yatırımlar yapabiliyoruz. Üye sayımızın azalmasıyla yüzde 800 düşen gelirimizi artırmak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda üniversite öğrencilerin barınma ihtiyacına yönelik yurt yapmaya karar verdik. Yapacağımız yatırımla hem öğrencilerin barınma sorunun çözeceğiz hem de çalışan işçi sayısındaki azalmaya bağlı olarak gelirleri düşen birliğe kazanç sağlayacağız" dedi.

Yılmaz, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu yetkililerinin yurdun yapımının ardından işletmeciliğini üstlenebileceklerini kendilerine bildirdiğini belirterek, kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı planladıkları yurdun kısa zamanda inşaatına başlamayı amaçladıklarını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!