Fazıl Say’ın Nâzım Oratoryosu Frankfurt’ta seslendirilecek

ÜNLÜ besteci ve piyanist Fazıl Say’ın Nâzım Oratoryosu, önümüzdeki pazar günü (17 Kasım 2013), Tarihi Frankfurt Operası’nın (Alte Oper) büyük salonunda seslendirilecek.

Haberin Devamı

Hessen Türk Toplumu, 20. kuruluş yıldönümünü Fazıl Say’ın bu bestesi ile kutlayacak.
Ayrıca, 20. yıl şerefine sanatçıya bir onur ödülü sunulacak.
Nâzım Oratoryosu’nun icrasında Fazıl Say’a 82 kişilik Wupperthal Senfoni Orkestrası ve 55 kişilik opera korosu eşlik edecek. Konserde ayrıca, Nâzım Hikmet’in şiirlerini ünlü tiyatro sanatçısı Genco Erkal okuyacak. Şiirlerin metinleri sahne üstüne Almanca olarak yansıtılacak. Soprano Banu Böke ile bariton Tomas Laske’nin solist olarak yer alacağı konserin orkestra şefi ise İbrahim Yazıcı.

* * *

BAŞKAN Erhan Songün, 20. yıllarını Fazıl Say’la kutlayacakları için şu açıklamayı yaptı: “Fazıl Say sadece olağanüstü beste ve yorum kabiliyeti, sanatçı kişiliği ile değil, medeni cesareti, inanç ve fikir özgürlüğü için verdiği mücadele ile de saygı duyduğumuz bir virtüöz. Say’ın bu dik duruşunu ve mücadele azmini alkışlıyor ve kendisini sunacağımız onur ödülü ile desteklemek istiyoruz”.
Hessen Türk Toplumu, Onur Ödülü
’nün gerekçesini şu sözlerle açıkladı:
“Fazıl Say, sanat dünyasında olağanüstü müzikal yeteneği, piyanoyu kendine özgü çalma tekniği ve müziğe olan derin tutkusu için şimdiye kadar pek çok kez ödüllendirildi. Kendisi aynı zamanda besteleriyle kültürlerarası köprüler kurarak, Türkiye ve Batı arasındaki diyaloğu kuvvetlendirdi. Sanatçı kimliği ve kişisel çabalarıyla, Türkiye’nin yanı sıra Almanya’da yaşayan Türk kökenlilerin itibarının günümüzdeki yüksek seviyesine ulaşmasına önemli katkıda bulundu.
Fazıl Say, Avrupa vatandaşı olarak kendine artık daha fazla güvenen göçmenleri, kolaylıkla konser salonlarına çekmeyi başarıyor. Say, hepimiz için çok değerli bir örnek. Bu nedenle Almanya’daki Türk toplumu kendisiyle kıvanç duyuyor ve minnettarlığını göstermek istiyor. Hessen Türk Toplumu üyeleri olarak, sanatçımızın her şeyden önce medeni cesaretine ve toplumdaki tartışma kültürünü geliştirmeye yönelik mücadelesine saygı duyuyor ve O’nu bu ödülle onore etmek istiyoruz.
Fazıl Say, cesur bir entelektüel olarak toplumu özgürlükçü hayat tarzına yönlendirmeyi seçiyor. Demokrasinin temel unsuru olan insan hakları savunuculuğundan vazgeçmiyor, fikir ve inanç hürriyetini bunun vazgeçilmez bir parçası olarak görüyor.”

* * *

Haberin Devamı

HİÇ kuşkum yok yurtdışında yaşayan Türkler ve Almanlar, iyi bir besteciyi, iyi bir şairi, iyi sanatçıları bir arada dinleme fırsatını kaçırmayacaklar.

Yazarın Tüm Yazıları