Greenpeace eylemcisi Gizem Akhan St Petersburg'da

Güncelleme Tarihi:

Greenpeace eylemcisi Gizem Akhan St Petersburgda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2013 14:28

12 Kasım günü Murmansk şehrinden tren yoluyla St.Petersburg’a getirilen tutuklu Greenpeace eylemcileri ve gemi mürettebatı, şehirdeki üç ayrı cezaevine yerleştirildi. Gizem Akhan’ın da dahil olduğu kadın tutuklular ise 'Sizo no: 5' binasında tutuluyor.

Haberin Devamı

Greenpeace avukatları, St Petersburg'daki cezaevi koşullarının daha iyi olması ve tutukluların, davanın görüldüğü şehirde bulunmasının daha iyi olacağını söyledi. Ancak tutukluların ayrı binalara dağıtılması, avukatların işini zorlaştırabilir.

HERKES ÖNÜMÜZDEKİ HAFTAYA KİLİTLENDİ

Greenpeace eylemcisi Gizem Akhan St Petersburgda

Gizem Akhan'ın da dahil olduğu Greenpeace eylemcilerinin tutukluluk süresi 24 Kasım'da sona eriyor. Bu sürenin uzatılması için iddia makamının mahkemeye başvurabileceği son tarih 17 Kasım. Bu yüzden Gizem ve diğer eylemciler, önümüzdeki hafta yaşanabilecek gelişmelere kilitlenmiş durumda.

Prosedür gereği başka bir yerden nakledildikten sonra iki gün boyunca karantinada tutulan Greenpeace eylemcileri, bugün avukatlarıyla ilk resmi görüşme haklarını kullandılar. Avukatlar, görüşmenin ardından müvekkillerinin durumlarının iyi olduğunu ve yeni cezaeviyle ilgili bir şikayetleri bulunmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

MCCARTNEY'DEN PUTİN'E MEKTUP
Tutukluların serbest bırakılması için Rus hükümetine çağrıda bulunan ünlüler arasına Paul McCartney de katıldı. İngiliz şarkıcı, bir ay önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderip yanıt alamadığını söylediği mektubunu bugün kendi sitesinde yayımladı. Greenpeace’in, "Yakından tanıyorum" dediği barışçıl ve tarafsız politikasını anlatan McCartney, Rusya’da bazı çevrelerin aktivistleri "Rusya’ya saldıran dış güçler" olarak göstermesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Bir yandan Rus yargısının bağımsızlığına saygı duyduğunu yazan McCartney, bir yandan da Putin’den tutukluları evlerine döndürmek için otoritesini kullanmasını rica etti.

TARAFLAR NE DİYOR?
Greenpeace eylemcilerinin avukatları, olayın başından beri müvekkillerinin tutuklanmasına dair herhangi bir gerekçe olmadığı gibi tutukluluğun uzatılması için de herhangi bir gerekçe olamayacağını söylüyor. Greenpeace eylemcilerini taşıyan Hollanda bandıralı gemi adına, olayı Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi’ne taşıyan Hollanda hükümeti ise tutukluluğun bir an önce sona erdirilmesinde ısrar ediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı da olayın 'diplomatik yoldan çözülebilmesi için' davanın geri çekilmesini talep ediyor.

Greenpeace eylemcisi Gizem Akhan St Petersburgda

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!