Savunma Sanayii Müsteşarı: Süreç 1 yıl sürebilir

Güncelleme Tarihi:

Savunma Sanayii Müsteşarı: Süreç 1 yıl sürebilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2013 13:12

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesi görüşmeleri için "Uluslararası bir ihaleye çıktık ve bu ihalede 4 katılımcı vardı. Karar alıcıların değerlendirmeleri üzerine sözleşme görüşmelerine ilk sıradaki şirketle başladık.Elbette ortaklarımızın hassasiyetlerini göz önünde bulunduruyoruz. Süreç 6 aydan 1 yıla kadar sürebiliyor. Sözleşme imzalanana kadar süreç devam ediyor" dedi.

Haberin Devamı

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, NATO Endüstri Forumu 2013'ün basın toplantısında soruları yanıtladı. Bayar, Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde sözleşme görüşmelerine Çin ile başlamasının ardından ABD'li şirketlerin de teklif verdiğine yönelik bir soru üzerine, "Sistem, Türkiye'nin kendi ulusal savunma sistemi programıdır. Uluslararası bir ihaleye çıktık ve bu ihalede 4 katılımcı vardı. Bu, uzun ve ayrıntılı bir süreç. Bütün seçenekleri gözden geçirdik. Karar alıcıların değerlendirmeleri üzerine sözleşme görüşmelerine ilk sıradaki şirketle başladık. Elbette ortaklarımızın hassasiyetlerini göz önünde bulunduruyoruz. NATO'nun bir parçasıyız; bu sistem NATO'nun kapasitesine katkıda bulunacak ve bunlar dikkate alınıyor. Süreç, Türkiye'nin öncelik ve düzenlemelerine göre işletilecek" dedi. Murad Bayar'a Çin ile görüşmelerin ne kadar süreceği de soruldu. Bayar, "Sözleşme görüşmelerine başladık. Süreç 6 aydan 1 yıla kadar sürebiliyor. Bunun gibi karmaşık bir program için kesin tarih vermem mümkün değil" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

"SURİYE SINIRINDA CİDDİ BİR KONU"

Sınır güvenliğine ilişkin bir soru üzerine de Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, "Sınırın kendi tarafımızda olan bölümünü koruyoruz ancak diğer tarafı tamamen sahipsiz. Bu, Türkiye açısından çok sıkıntılı bir durum. Geçen yıl terörle mücadele konularında büyük çaba gösterdik. Bu, şu anda Suriye sınırında ciddi bir konu. Büyük bölümü İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen bir sınır güvenliği programımız bulunuyor, ancak Savunma Bakanlığı tarafından da paylaşılan bir sorumluluk var. Gelecekte oluşacak gereksinimler için güvenlik konusunda daha teknolojik çözümler üretiyoruz" şeklinde konuştu.

"SÖZLEŞME İMZALANANA KADAR SÜREÇ DEVAM EDİYOR"

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbow da Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde sözleşme görüşmelerine Çin ile başlamasına ilişkin soruya yanıt verdi. Vershbow, "Her ülke kendi askeri kapasitesini nasıl oluşturacağına kendisi karar verebilir ancak bu kapasitenin bütün müttefiklerin birlikte çalıştırabileceği şekilde olması da önemlidir. Bu müttefikler açısından temel ilkedir. Türk makamları, bu önemli konunun gayet farkında. Sözleşme imzalanana kadar süreç devam ediyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!