Veliler liselerde hızlı ve kısaltılmış eğitime karşı

Güncelleme Tarihi:

Veliler liselerde hızlı ve kısaltılmış eğitime karşı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2013 10:20

Lise (Gymnasium) eğitiminin dokuz yıldan sekiz yıla düşürülmesi Almanya’nın birçok eyaletinde tartışma konusu oluyor. Bazı uzmanlar sekiz yıllık eğitimde fayda görse de hızlı ve kısaltılmış eğitimin öğrenciler üzerindeki baskıyı arttırması velileri de rahatsız ediyor. Sorunun giderilmesi için çeşitli inisiyatifler bazı çalışmalara başlamış bile.

Haberin Devamı

Almanya’nın birçok eyaleti liselerdeki (Gymnasium) eğitimi bir yıl kısaltma kararı aldı. Bu şekilde öğrenciler, üniversitede eğitime başlayabilmek için aldıkları diplomalarını 13 yerine 12’nci sınıfın ardından elde ediyor. Ancak diplomaların bir yıl önce alınmış olması başka tartışma konularını da beraberinde getirdi.

Saarland eyaletinde bu sistem 2009 yılında Abitur sınavlarına girenlerle birlikte her okul için zorunlu hale gelirken, Bavyera ve Aşağı Saksonya’da 2011 yıllarında başladı. Schleswig-Holstein 2016 yılına kadar sistemi denerken, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) ve Hessen’de bu yıl kısaltılmış okul eğitimi vermeye başladı. Bu sebeple eyaletlerdeki üniversiteleri çifte Abitur dönemindeki öğrenciler doldurmuştu.

Ancak tek problem bu değil. Kısaltılmış okul eğitimi derslerin daha hızlı ve kısaltılmış şekilde verilmesine ve çoğu zamanda öğrencilerin öğleden sonra da okulda kalmalarına sebep oluyor. Hatta öğretmenler uzun ders saatleri sebebiyle öğrencilere ev ödevi dahi veremeyebiliyor. Sistem yeni yeni oturtulmaya çalışılıyor, ancak veliler de uzmanlar da bu metodun doğruluğuna şüpheyle yaklaşıyor.

Haberin Devamı

Hamburg’da G8 adı verilen sistemin faydalı olmadığını düşünen vatandaşlar bir araya gelerek 17 bine yakın imza toplamayı başardı. Pazartesi günü senatoya verdikleri imzalar bir heyet tarafından denetim altına alınırken, diğer eyaletlerde de G8’e karşı tavırlar arttı. Bu bağlamda Düsseldorf’ta bulunan Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Parlamentosu’nda dün bir basın toplantısı düzenlendi.

Yüzde 80’i istemiyor

Basın toplantısını düzenleyen Aileyi Koruyan Okul ve Eğitim Vatandaş İnisiyatifi ‘G-ib-8’, liselerin KRV eyaletinde yeniden dokuz yıla çıkarılması için açıklamada bulundu. Veliler, doktorlar, psikologlar ve pedagoglardan oluşan ‘G-ib-8’ kuruluşunun sözcülüğünü yapan Anja Nostadt, Allensbach ve EMNID gibi araştırmalarda velilerin yüzde 80’inin G8 sistemine karşı olduklarının görüldüğünü ve bu nedenle sistemin yeniden eskiye dönmesini istediğini belirtti. Nostadt, siyasilerin sorundan haberdar olduklarını ve velilerin iradelerini dikkate almaları gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

G9 Veliler Birliği İnisiyatifi Üyesi Marcus Hohenstein ise uluslararası bağlamda da dokuz yıllık lise eğitiminin saygı gördüğünü, 8 yıllık eğitim için yeterli gerekçenin bulunmadığını savundu. Bu sitemle ileriye dönük ve akılda kalıcı bir eğitimin mümkün olmadığını da vurgulayan Hohenstein, ABD gibi ülkelerde bazı bölümlerde yaş sınırının da olduğunu hatırlattı ve kısaltılmış eğitimden faydalanan öğrencilerin üniversite eğitiminde zorluk çekebileceklerini dile getirdi.

Bu arada KRV Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann ise yaptığı yazılı açıklamada G8 sisteminden vazgeçmeyeceklerini belirtti. Löhrmann, liselerde yaptığı görüşmelerde de sistemin doğruluğu hakkında teyit aldığını dile getirirken, sistemin hangi şekilde düzeltilebileceği üzerine çalışacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Dokuz yıllık lise eğitimi Weimar Cumhuriyeti döneminde kararlaştırılmış, Nazi döneminde sekiz yıla düşürülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!