Korkmaz davası taşındı, Vali yeni stadı anlattı

Güncelleme Tarihi:

Korkmaz davası taşındı, Vali yeni stadı anlattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2013 16:35

Gezi Parkı olayları sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz cinayetinin davası ‘güvenlik’ gerekçesiyle Eskişehir’den Kayseri’ye alındı. Eskişehir Barosu bu duruma, "Davanın nakli ile adalet Eskişehir’den götürüldü" açıklamasıyla tepki gösterdi. Cinayetin ardından “Arkadaşları öldürmüş olabilir” şeklindeki açıklamasıyla tepki çeken Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise Anadolu Ajansı’na konuk olarak kente yapılacak yeni stadyumla ilgili açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Eskişehir’de 2 Haziran’da Gezi Parkı protestoları sırasında saldırıya uğrayıp 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren üniversite öğrencisi 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın davası ‘güvenlik’ gerekçesiyle Kayseri’ye alındı. Eskişehir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 20 Kasım 2013 günü yapılacak ilk duruşma öncesinde Valilik ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı göndererek duruşmanın Eskişehir’de yapılmasının güvenlik açısından bir sakıncası olup olmadığını sormuştu.

Cumhuriyet başsavcılığı ile valiliğin duruşmanın başka ilde yapılması yönünde görüş bildirmesi üzerine mahkeme Adalet Bakanlığı’ndan talepte bulundu. Adalet Bakanlığı da Korkmaz davasının başka bir ilde görülmesine karar verdi ve kararı Yargıtay’a bildirildi. Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi de oybirliğiyle davanın Kayseri’de görülmesini kararlaştırdı. Korkmaz’ın ölümü ile ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan polis memuru Mevlüt Saldoğan (41), fırın sahibi İsmail Koyuncu (35), akrabaları Ramazan Koyuncu (27) ve Muhammet Vatansever (32) ile pidecide çalışan Ebubekir Harlar (20) ile tutuksuz sanıklar polis memurları Şaban Gökpunar (36), Hüseyin Engin (43) ve Yalçın Akbulut (36) yargılanmaya başlayacak.

Haberin Devamı

KARARA PROTESTO

Kararın ardından 500 kişi, davanın güvenlik gerekçesiyle Kayseri’ye alınmasını protesto etti. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Valiliğe yürüyen kalabalığa, "Birinizin bir saçına zarar gelirse çok üzülürüm, kahrolurum. Protestonuzu seslendirin, ama ondan sonra dağılın" dedi.

BARODAN KARARA SERT TEPKİ

Davanın Eskişehir’den Kayseri’ye alınmasına Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin tepki gösterdi. Öztekin, "Davanın nakli ile adalet Eskişehir’den götürüldü" dedi.

Baro Başkanı Rıza Öztekin, düzenlediği basın toplantısında Ali İsmail Korkmaz davasının Eskişehir’den Kayseri’ye alınmasını eleştirdi. Davanın naklinin hukuka aykırı olduğunu savunan Öztekin şunları kaydetti:

“ESKİŞEHİR GÜVENLİ BİR KENTTİR”

"CMK 19/2’nci maddesindeki ’Davanın görevli ve yetkili olan mahkemenin bulunduğu yerde yapılması kamu güvenliği için tehlikeli olursa’ hükmü çok istisnai niteliktedir. Ama son yıllarda özellikle kolluk kuvvetlerinin fail olduğu davalarda adeta bir kural haline getirilmiş olup kamuoyu vicdanında, bu nakillerin, failleri aklama çabası olarak algılanmasına yol açmıştır. ’Kamu güvenliği için tehlikeli olursa’ ibaresi çok açıktır. Tehlike; somut bir olgu, fiili bir durumdur. Varsayım ve ihtimale dayalı olarak tehlikenin varlığı kabul edilemez. Ali İsmail’i anma etkinlikleri ve demokratik açıklama ile eylemler asla tehlike olarak değerlendirilemez. Eskişehir’in diğer illere göre suç oranı düşüktür. Güvenli bir kenttir. Güvenliği sağlamakla sorumlu valilik ve emniyet birimleri Ali İsmail davasında kamu güvenliğini sağlayacak durumdadır. Asıl görevleri de budur. Nitekim kamuoyunda bilinen birçok dava güvenli olduğu gerekçesiyle Eskişehir’e nakledilmiştir. Sayın il valisinin kolluk kuvvetlerinin en üst amiri olarak her türlü güvenlik önleminin alınmasını koordine etmesi gerekirken, bir takım varsayımlarla demokratik ve barışçıl anma ve eylemleri, bu eylemleri yapanları hatta avukatları dahi potansiyel tehlike olarak görmesi ve bu gerekçeyle görevi yapamayacaklarını bildirmesi ve adeta davanın nakli için özel bir çaba göstermesi görev ve sorumluluktan kaçınmadır. Eskişehir’e geçmişte bir çok dava nakledildi. Eskişehir son derece güvenli, huzurlu ve suç oranı düşük bir kenttir. Ben gerek valiliğin gerekse emniyetin istenildiği takdirde güvenliği sağlayabileceğini düşünüyorum."

Haberin Devamı

Ali İsmail Korkmaz davasında ayrıntılı keşif yapılması gerektiğini ifade eden Rıza Öztekin, tanıklar da Eskişehir’de bulunduğunu, talimat yoluyla yapılacak bir keşif ya da tanık dinlemenin sağlıklı olmasının mümkün olmadığını söyledi. Öztekin, şöyle devam etti:

"Bu bağlamda anayasamızın 36’ncı maddesindeki ’adil yargılanma hakkı’ da ihlal edilmiştir. Nakledilen bir davada adil bir yargılama beklemek mümkün değildir. Ali İsmail davası çok kapsamlı ve ayrıntılıdır. Kayseri’deki mahkeme yargıçlarının dava dosyasını okuması bile zaman alacaktır. Yargılama davanın nakliyle gereksiz yere uzamış olacaktır. Ali İsmail olayında Ali İsmail ile birlikte adalet de kamera görüntülerinin silinmesi gibi olaylarla yok edilmeye çalışılmıştı. Eskişehir Barosu’nun fedakar avukatlarının yoğun çabalarıyla maddi gerçek adalet büyük oranda ortaya çıkarılmıştı. Tüm Türkiye adaletin yerini bulmasını bekliyordu. Davanın nakli ile maalesef adalet Eskişehir’den götürülmüştür."

Haberin Devamı

VALİ YENİ STADYUMLA İLGİLİ KONUŞTU

Tüm bu tartışmalar devam ederken Ali İsmail Korkmaz cinayetinin ardından yaptığı “Kendi arkadaşları öldürmüş olabilir” şeklindeki açıklama büyük tepki çeken Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise Anadolu Ajansı Eskişehir Bölge Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen "Haber Masası'na" konuk oldu.

AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Tuna, Türk Dünyası Kültür Başkentliği uygulamasının geçen yıl başlatıldığını belirterek, geçen yıl Kazakistan'ın Astana kentinin Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu hatırlattı.

VALİ TUNA: “4 AYDA 120 ETKİNLİK YAPTIK”

Bu yıl Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği unvanını aldığını anımsatan Tuna, "Astana'da bir yılda sadece 12 etkinlik yapılmış. Biz sadece geçen 4 ay içinde 120 etkinlik yaptık. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği bizim için bir fırsat" diye konuştu.

Haberin Devamı

Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği'nin en önemli kalıcı eserlerden birinin mevcut stadın yıkılarak Türk Dünyası Meydanı yapılması olduğunu bildirdi.

TUNA: “KENTTE NEFES ALINACAK FAZLA ALAN YOK”

Kentte nefes alınacak fazla alanın bulunmadığını ifade eden Tuna, şöyle konuştu:

"Halkın da genel isteği, arzusu bu yönde olduğundan çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu konuda anket çalışması, çalıştay yapılıp beklentiler ve görüşler alındı. Mimari proje yarışmasına çıkacağız. Başkentlik kapsamından kente bir meydan kazandırılmış olacak. Yeni stadyumu TOKİ yapıyor. 33 bin kişilik güzel ve modern bir stadyum inşa ediliyor. TOKİ bu hizmeti yaparken finanse edilecek. Mevcut stadın yıkılması ve yerine gelir getirici bir takım işlerin yapılmasıyla stadın finanse edilmesi planlanıyordu. Alınan kararla stadın yerinin kent meydanı olarak şehre kazandırılması kararlaştırıldı"

Haberin Devamı

"STADIN TAMAMLANMASI 2015 YILI OLARAK ÖN GÖRÜLÜYOR"

"Yeni stadın maliyetinin Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı kaynaklarından karşılanmasına karar verdik" diyen Tuna, şunları söyledi:

"Bu konuda aldığımız kararla TOKİ ile protokol hazırlığı içerisindeyiz. Bu protokolü bu ay ya da en geç önümüzdeki ay içinde imzalayacağız. Yeni meydanla ilgili de mimari proje çalışması başlayacak. Eski stadın yıkılması ve yerine yapılacak meydanı da TOKİ'nin yapmasını karara bağlayacağız. Stadın tamamlanması 2015 yılı olarak ön görülüyor."



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!