Yüz nakli olan Salih Üslün'ün ilk görüntüsü

Güncelleme Tarihi:

Yüz nakli olan Salih Üslünün ilk görüntüsü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2013 11:32

Türkiye’nin 6’ncı yüz nakilli hastası Salih Üslün, ameliyattan sonra yeni yüzüyle ilk kez DHA muhabiri tarafından görüntülendi. Üslün’ün sakallarının yanı sıra nakledilen kafa derisindeki saçlarının da uzadığı görüldü. Türkiye’de 5’inci yüz nakli yapılan Recep Sert ise dün akşam hastane bahçesine çıkıp yürüyüş yaptı.

Haberin Devamı

Antalya’da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 31 yaşındaki Muhittin Turan’ın yüzü, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde Edirne’den gelen çiftçi 54 yaşındaki Salih Üslün’e geçen 23 Ağustos’ta nakledildi. Hastanenin 4’üncü, Türkiye’nin 6’ncı yüz nakli operasyonunu, Türkiye’nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi yaptı. 2008 yılında samanlığına giren bir fareyi yakalamak için kovalarken av tüfeğinin namlusunun üzerine düşüp silahın ateş alması sonucu yaralanan ve bir dizi operasyon geçiren Üslün, 11 ay önce hastaneye nakil için başvurmuştu. Yaklaşık 7.5 saat süren yüz naklinden sonra 10 gün yoğun bakımda kalan Salih Üslün, sonra normal servise alınmıştı.

TAM YÜZ NAKLİ YAPILDI

Türkiye’nin 6’ncı yüz nakilli hastası Salih Üslün, ameliyattan sonra yeni yüzüyle ilk kez DHA muhabiri tarafından görüntülendi. Fotoğrafta Üslün’ün sakallarının yanı sıra nakledilen kafa derisindeki saçlarının da uzadığı görüldü. Alt-üst çene, saçlı deri ve dil de dahil olmak üzere tam yüz nakli yapılan Salih Üslün’ün uzayan sakalları, hastanenin berberi ve asistan doktorlar tarafından 10 dakikada kesildi. Sakal tıraşı yapılan Üslün’ün bu haliyle olan görüntüsünün üniversitenin basın şubesi kanalıyla kamuoyu ile paylaşılacağı öğrenildi.

Sakal tıraşından sonra yeni yüzüyle 25 yaş gençleştiği görülen Salih Üslün’ün oğlu Serkan Üslün de babasının tıraştan sonra daha da genç göründüğünü söyledi.

Haberin Devamı

SALİH ÜSLÜN AMELİYATTAN ÖNCE BÖYLE GÖRÜNTÜLENMİŞTİ

Yüz nakli olan Salih Üslünün ilk görüntüsü

İŞTE SALİH ÜSLÜN'ÜN SON HALİ

Yüz nakli olan Salih Üslünün ilk görüntüsü

İLK KEZ AYNADA YÜZÜNÜ GÖRDÜ

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü, Türkiye’de 6’ncı yüz nakli yapılan Salih Üslün’ün ameliyat öncesi ve sonrasındaki görüntülerini basına servis etti. Fotoğraf ve görüntülerde, Üslün’ün ameliyat masasındaki eski hali, nakilden sonra saç ve sakallarının uzamış hali, tıraş olurken, tıraştan sonraki hali ve ilk kez aynaya bakıp yüzünü görmesi yer alıyor. Dün tıraş edilen ve yüzünü ilk kez gören Üslün, aynaya baktıktan sonra eliyle ’olmuş’ anlamında işaret yaptı.

Haberin Devamı

Ameliyatı gerçekleştiren AÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, şunları söyledi:
"82’nci günümüz bugün. Bu kadar güne rağmen sabretti. İlk defa görüyor hakikaten kendisi de. Bize göre de iyi olmuştu, kendisi de beğendi. Beğenmesinin dışında da önemli olan fonksiyonel olması. Artık yemeğini yiyip, içebiliyor. En kısa sürede boğazındaki deliği de kapatmayı planlıyoruz. Ses antrenmanlarına başladı zaten. Gün içerisinde yavaş yavaş antrenmanlarını yapıyor. Temposu gittikçe arttı. Bir aya kadar ondan da kurtulur diye düşünüyoruz. Umut ediyoruz sağlıklı bir şekilde evine taburcu ederiz. En geç 1- 1.5 aya kadar taburcu etmeyi planlıyoruz."

Haberin Devamı

ARTIK YEMEK YİYEBİLİYOR

"Başka bir müdahale olacak mı?" sorusuna Prof. Dr. Ömer, "Göz kapakları için ufak bir ameliyat yapmıştık. Uzun dönemde bir operasyon daha gerekebilir" cevabını verdi.

Salih Üslün’ün artık rahat yemek yiyebildiğini belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, "Dil hareketleri var. Yemeğini rahatlıkla yiyebiliyor. İleride daha rahat yiyebilecek. 5-6 yıldır yemek yemeyen, su içmeyen bir insanken artık onun tadını alarak yapıyor, daha da iyi bir şekilde yapacak. Nefes borusunu da hallettiğimizde hem ağzından nefes alabilecek, hem de yemeğini yiyebilecek. Bu onun için büyük bir artı olacak" dedi.

OĞLU: BENDEN GENÇ GÖZÜKÜYOR

Babasının elini öpen oğlu Serkan Üslün de, "Benden de genç gözüküyor" diye espri yaptı. Serkan Üslün, "Sağlığı önemli, yemesi içmesi önemli. 5 seneden bu yana yemek yemiyor. Ekmeğin tadını unutan birisi. Artık kendi ihtiyaçlarını kendi giderebilecek. Çok mutluyuz" diye konuştu.

RECEP SERT DE YÜRÜYÜŞ YAPTI


Muğla’daki tatili sırasında denizde yüzerken fenalaşıp ölen Polonyalı turist 42 yaşındaki Andrzej Kucza’nın ailesi tarafından bağışlanan organlarından kullanılabilir durumda olan yüzü, geçen 18 Temmuz’da Antalya’da yapılan operasyonla 27 yaşındaki Recep Sert’e nakledilmişti. Akdeniz Üniversitesi’nin 3’üncü, Türkiye’de 5’inci yüz nakli olan operasyon sonra Recep Sert’in tedavisine de hastanede devam ediliyor. Sıvı gıda ile beslenmesi ve tedavisi hastanedeki odasında devam eden Sert, her gün düzenli olarak belirli saatlerde bahçeye çıkıp yürüyüş yapıyor.

Recep Sert, dün akşam saat 19.30’da ağabeyi Güven Sert ile birlikte hastane bahçesinde yürüyüş yaparken görüntülendi. Sert, kendisini tanıyıp ’geçmiş olsun’ dileğinde bulunanlara teşekkür etti.

Yüz ve çene nakli yapılan ve daha sonra gerçekleştirilen müdahalelerle dişleri Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyeleri tarafından ağzına yerleştirilen Recep Sert’in yüzüne birkaç müdahalenin daha yapılacağı öğrenildi.

Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde dönerci ustalığı yapan Recep Sert, 6 yıl önce elindeki tüfeğin ateş alması sonucu çenesi ve yüzünün tamamımdan yaralanmış, götürüldüğü hastanede 28 gün yoğun bakımda kalmıştı. Sert, kaza neticesinde dişlerini, burnunu ve sol gözünü kaybetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!