‘Gezi’ ye 1000 soruşturma

Güncelleme Tarihi:

‘Gezi’ ye 1000 soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2013 02:11

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Savcılığı’nın, Gezi protestolarına katılan yaklaşık 1000 kişi hakkında soruşturma yürüttüğü ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Emniyette oluşturulan özel bir ekip, olay görüntülerini tek tek inceleyerek kişileri tespit ediyor. Gezi soruşturmasını yürüten savcılık, şimdiye kadar Kızılay, Dikmen ve Tuzluçayır semtlerinde yapılan eylemlere katılan toplam 150 kişi hakkında 6 ayrı iddianame hazırlamıştı. Çeşitli mahkemelere gönderilen bu iddianamelerde, eylemcilerin ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet’, ‘Görevi yaptırmamak için direnme’, ‘Kamu malına zarar verme’ gibi suçlardan cezalandırılmaları istendi. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde kurulan özel bir ekibin ise olaylara ait görüntüleri tek tek inceleyip sürekli olarak ‘şüpheli’ tespit ettiği ortaya çıktı. Polisin tespit ettiği bu kişiler hakkında kimlik bilgileriyle birlikte düzenlediği fezlekeleri basın savcılığına ilettiği; savcılığın da sürekli ‘şüpheli’ listesi gelmesi üzerine ayrı ayrı dava açmak yerine tümünü tek bir dosyada birleştirip tek dava açmaya karar verdiği belirtildi.

Davası güvenlik nedeniyle Kayseri’de

ESKİŞEHİR’de 2 Haziran’da Gezi Parkı protestoları sırasında saldırıya uğrayıp 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren üniversite öğrencisi 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın davası ‘güvenlik’ gerekçesiyle Kayseri’ye alındı. Eskişehir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 20 Kasım 2013 günü yapılacak ilk duruşma öncesinde Valilik ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı göndererek duruşmanın Eskişehir’de yapılmasının güvenlik açısından bir sakıncası olup olmadığını sormuştu. Cumhuriyet başsavcılığı ile valiliğin duruşmanın başka ilde yapılması yönünde görüş bildirmesi üzerine mahkeme Adalet Bakanlığı’ndan talepte bulundu. Adalet Bakanlığı da Korkmaz davasının başka bir ilde görülmesine karar verdi ve kararı Yargıtay’a bildirildi. Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi de oybirliğiyle davanın Kayseri’de görülmesini kararlaştırdı. Korkmaz’ın ölümü ile ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan polis memuru Mevlüt Saldoğan (41), fırın sahibi İsmail Koyuncu (35), akrabaları Ramazan Koyuncu (27) ve Muhammet Vatansever (32) ile pidecide çalışan Ebubekir Harlar (20) ile tutuksuz sanıklar polis memurları Şaban Gökpunar (36), Hüseyin Engin (43) ve Yalçın Akbulut (36) yargılanmaya başlayacak. Hakan TÜRKTAN/ DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!