Sütlü saray aşuresi

Aşurelik buğday, kuru fasulye ve nohudu iyice yıkadıktan sonra ayrı ayrı tencerelere koyup üzerlerine en az 5 santim çıkacak kadar soğuk suyla ayrı ayrı haşlanmaya bırakın.

Haberin Devamı

Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra tencerelerin altını kapatın. Kapakları kapalı vaziyette sabaha kadar bekletin.
Ertesi gün buğday, fasulye (kuru börülce de kullanabilirsiniz) ve nohudu yıkayıp süzdükten sonra hepsini büyük bir tencereye aktarın. Üzerine 12 su bardağı sıcak su ve tuzu ekleyip orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak malzemeler iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın.
Yıkanmış üzümleri ayrı bir tencerede kaynatın, suyunu süzdükten sonra tanelerini, küp küp doğranmış kayısıyı iyice pişen aşurenin üzerine ilave edin. Varsa kuru elma ve kuru erik de katabilirsiniz. 15 dakika daha kaynattıktan sonra şekeri ve sütü ilave edin. Arada sırada karıştırarak malzemeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Aşurenin kıvamı koyu kıvamlı bir çorba gibi olmalı. Dolayısıyla bir yandan sık sık karıştırmalı, bir yandan da gerekirse sıcak su eklemelisiniz. Aşureyi kaselere paylaştırıp isterseniz üzerlerine biraz gülsuyu gezdirin. Üzerlerini fındık, ceviz ve nar taneleriyle süsleyebilirsiniz. Soğuyunca servise sunun
Not: Aşure sıcakken 25-30 gr tereyağı eklemek parlaklık verir. Arzuya göre karanfil ve tarçın kabuğu da koyabilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-2 su bardağı
aşurelik buğday
-Yarım su bardağı kuru fasulye
(kuru börülce de kullanabilirsiniz)
-Yarım su bardağı nohut
-3 su bardağı tozşeker
-Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
(sultani üzüm de denir)
-Varsa 7-8 dilim kuru elma, kuru erik (kuru incir de kullanabilirsiniz)
-8-10 adet kuru kayısı
-2 su bardağı ılık süt
-1 çimdik tuz
Üzeri için;
-1 su bardağı gülsuyu
-250 gr fındık ya da ceviz içi
-Nar taneleri

Sahrap Soysal'ın nefis yemek tarifleri için bizi takip etmeye devam edin.

Yazarın Tüm Yazıları